Non-DIR

Op deze website is al veel geschreven over de standaard uitrusting van DIR duikers. Het DIR systeem, zoals onderwezen door GUE, bevat antwoorden en oplossingen voor uiteenlopende duikscenario's.

In de duiksport zijn echter nog veel meer verschillende technieken en materialen beschikbaar. Op het eerste gezicht zijn een groot aantal daarvan zo gek nog niet, maar helaas voegen ze vaak meer problemen toe dan ze pogen te voorkomen. Je kunt een probleem nu eenmaal niet met een nieuw probleem oplossen. Hoe eenvoudiger je je uitrusting maakt hoe simpeler het duiken wordt.

Ze zijn dus geen onderdeel van het DIR systeem omdat ze niets extra's toevoegen, er betere oplossingen beschikbaar zijn of omdat ze simpelweg additionele risico's introduceren. We vatten het hier samen onder de noemer 'Non-DIR'.

De hier beschreven materialen en technieken zijn in het verleden behandeld op de dirQuest mailinglist van GUE. WKPP director George Irvine schreef daar -op zijn eigen discutabele wijze- uitvoerig over de voors en tegens.

Een deel wordt nog steeds specifiek benoemd in de standards van GUEJoin us on Facebook!. Denk hierbij aan split fins en bungee wings op het vlak van materiaal, maar ook aan de maximale PO2 (partiele zuurstof druk) en END (Equivalent Narcotic Depth) limieten, welke het dieper dan 30 meter duiken met lucht of nitrox uitsluiten.

Een deel van de beschreven materialen en technieken kom je overigens steeds minder vaak voor aan de waterkant. Hoewel GUE nog steeds maar een klein deel van de recreatieve en technische duikers bedient zijn er wel steeds meer duikers die delen van het systeem overnemen. Zo zijn boltsnaps en aluminium stages tegenwoordig vaker te zien dan suicide clips en stalen stages.

Hopelijk helpen deze beschrijvingen bij het maken van je eigen keuzes als je overgaat tot de aanschaf van materiaal of het kiezen van een instructeur.

 
Non-DIR: