Flesvoeten

Iets wat je direct opvalt bij een DIR uitrusting is natuurlijk het ontbreken van de flesvoeten en flesnetjes. Flesvoeten zijn ontworpen voor een tweetal redenen; bescherming van de onderzijde van de fles en het rechtop neerzetten. Dat rechtop zetten is trouwens iets dat je al bij je eerste duikcursus wordt afgeraden... Een flesvoet kan wel een vereiste zijn bij een zwembadduik, want dan beschadigen de tegels minder snel.

Flesvoeten hebben echter de volgende nadelen:

  • Ze vergroten het profiel van de duiker en zorgen daardoor voor meer weerstand.
  • Flesvoeten houden vocht en vuil vast na de duik. Dit kan ervoor zorgen dat de onderkant van je fles eerder gaat roesten. En door de flesvoet zal deze roestvorming aan het oog zijn onttrokken. Sinds 1 januari 2002 is een door roest aangetaste onderkant trouwens een reden tot afkeur.

  • Tijdens penetraties van wrakken of grotten kan je blijven hangen achter de flesvoet(en). Dit is zeker het geval bij flesvoeten met allerlei uitsteeksels zoals bijvoorbeeld de houder voor de reserve-lucht stang.
 
Flesvoet bloempotten
Flesvoet bloempotten
Kortom: Laat je flesvoeten thuis en maak er een paar leuke bloempotten van!

Ducktape

Sommige duikers plakken ter bescherming ducktape op de onderkant van hun kale flessen. Dit is af te raden, want ook dit kan vocht en vuil vasthouden. Daarnaast biedt het geen echte bescherming.


Fles met netje
Fles met netje
 

Flesnetjes

Netjes om je flessen hebben de volgende nadelen:

  • Je kan er aan blijven haken.

  • Ze beschermen je flessen niet echt, daar zijn ze te dun voor.

  • Bij gebruik van een enkele fles blijft deze minder goed in de tankstrap geklemd, in tegenstelling tot wat ze je in de winkel zullen vertellen. De enige echte oplossing voor een stevige bevestiging is een strak aangetrokken flesband. Een netje zal hier weinig aan verbeteren.

Conclusie

Er zijn meer nadelen dan voordelen bij het gebruik van flesvoeten en flesnetjes. ...Dus verwijder je ze van je flessen en duikt zonder.

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina