Stalen stages

DIR duikers gebruiken altijd stages die gemaakt zijn van aluminium. De reden hiervoor is dat de gehele configuratie zo beter in balans is. Toch zijn er vele technische duikers die gebruik maken van stalen stages. De nadelen van stalen stages staan hier op een rijtje:

Het gebruik van stalen stages is vaak het begin van een hele reeks fouten die resulteren in slecht uitgebalanceerde duikers en dit kan heel serieuze problemen tot gevolg hebben. Goed uitbalanceren en stabiel in het water liggen zijn kernpunten voor het goed kunnen uitvoeren van een duik, of deze nu recreatief of technisch is. Daarom is het vreemd dat veel technische duikers deze 'skill' uit het oog verliezen en maar spullen blijven omhangen tot het teveel wordt...

Het gebruik van stalen stages zorgt voor twee problemen die met aluminium stages niet voorkomen:
  • Je bent niet goed gebalanceerd

    Omdat stalen stages niet neutraal zijn onder water verandert je gewicht zodra je ze gebruikt. Bij gebruik van slechts een stage kun je wellicht je gewicht nog aanpassen door minder lood mee te nemen of een dikker onderpak te gebruiken. Zodra je echter nog zwaarder wordt kun je niet meer neutraal uittrimmen zonder extra gas in je wing. Dit is bijzonder gevaarlijk.

    Als je wel goed gebalanceerd bent heb je nauwelijks gas in je wing nodig, omdat alles wat je moet compenseren het gewicht van het gas in je flessen is. Zodra je zwaarder wordt moet je je wing veel voller blazen. Daardoor ben je minder gestroomlijnd. Wellicht kun je ook niet meer helemaal horizontaal hangen, wat nog meer moeite zal kosten bij het zwemmen. Daarnaast wordt het trimmen veel lastiger, omdat je bij iedere diepte verandering een groot verschil in wingvolume zult ervaren. Zie Trimmen.

    Als je wing het begeeft kun je jezelf normaal eenvoudig omhoog zwemmen op vinkracht. Nu zul je echter zeker reserve drijfvermogen nodig hebben. Een droogpak is wellicht niet genoeg omdat er dan wel heel veel gas bij ingeblazen moet worden. Een extra wing is echter bijzonder gevaarlijk en onnodig. Zie ook de uitleg over dubbele wings. Een boeitje aan het harnas bevestigen zal helpen, maar is eigenlijk een laatste redmiddel.

  • Zodra je een stage aflegt ben je zeker niet meer gebalanceerd

    Het is erg plezierig als je stages af kunt leggen onderwater. Zodra je stages niet alleen voor decompressie gebruikt maar ook om langer te kunnen duiken gebruikt zul je stages daadwerkelijk 'stagen'. Dit wordt vaak gedaan is grotten alwaar de stages weer worden opgepikt op de terugweg.

    Daarnaast zul je wellicht wel eens een stage aan je buddy of een supportduiker moeten geven. Ook is het plezierig om in een noodgeval lege stages te kunnen dumpen. Als je bij dit alles flink van gewicht verandert breng je jezelf dus uit balans en word je misschien zelfs te licht, met alle gevolgen van dien.

'Neutrale stalen stages'

Er zijn duikers die beweren dat er 'neutrale stalen stages' te vinden zijn, welke dus zouden moeten voldoen aan de eisen van het DIR systeem. Deze duikers hebben waarschijnlijk nog nooit gedoken met de correcte aluminium stages.

Overigens zijn er ook aluminium stages in de handel die niet goed voldoen, dus zorg dat je je goed informeert op DIR-NL.

Conclusie

Stalen stages zorgen voor problemen die allemaal terug zijn te leiden tot het te grote gewicht onderwater. Dit zorgt voor een onbalans en is daarom af te raden. Gebruik dus aluminium stages.


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina