Duikcomputer

De laatste jaren is de duikcomputer een niet weg te denken onderdeel geworden van de standaard duikuitrusting van recreatieve duikers. Deze stukjes techniek besparen vele duikers het rekenwerk van de tabellen en zorgen er voor dat men de nultijden optimaal kan gebruiken.

Voor technische duikers zijn er de laatste paar jaar ook steeds meer computers beschikbaar die met meerdere gassen kunnen omgaan.

Toch is een duikcomputer geen onderdeel van het DIR systeem. Hieronder staat uitgelegd waarom.

 

VR3 mixed gas duikcomputer
VR3 mixed gas duikcomputer

Nadelen van een duikcomputer bij recreatief duiken

Het gebruik van een duikcomputer brengt een aantal nadelen met zich mee:

  • Duikers zijn zich niet echt meer bewust van hun nultijden. Bij een falende duikcomputer zou men niet precies weten wat de resterende bodemtijd is. Dit kan bijdragen bij een hogere stressfactor dan eigenlijk het geval zou zijn.

  • Hoewel men altijd leert om tabellen te gebruiken zijn er veel duikers die niet meer weten hoe ze hier mee moeten werken. Als de duikcomputer het begeeft dan weet men niet wat te doen.

  • Electronica kan uitvallen en dan ben je je profiel kwijt. Afhankelijk zijn van electronica is niet slim onder water, want vroeg of laat gaat alles stuk. Uiteraard heeft bijna iedere duiker een back-up timer bij zich (vaak het gewone duikhorloge), maar deze geeft je geen informatie over je profiel.

  • Luchtgeïntegreerde duikcomputers brengen een hele reeks extra risico's met zich mee.

Nadelen van een duikcomputer bij technisch duiken

Bij technische duiken is een duikcomputer totaal overbodig:

  • Technische duiken worden tot in de puntjes gepland w.b.t. bodemtijd, decompressie, keuze van gassen en gasverbruik. Deze planning kan men voor de duik uitvoeren met behulp van een laptop en/of tabellen. Voor snelle decompressie berekeningen bestaat er iets als 'deco-on-the-fly'. Dit zijn technieken die worden aangeleerd tijdens GUE opleidings en waarmee men uit het hoofd bruikbare decompressie schema's kan berekenen. Dit werkt alleen in combinatie met de standaard gassen.

  • Duikers die afwijken van hun plan leren één van de backup plannen te gebruiken welke reeds voor de duik zijn berekend. Ook bij afwijkingen van het initiële plan is een computer dus niet vereist.

  • Duikcomputers zijn erg conservatief. Ze moeten rekening houden met verschillen in fysiologie van gebruikers en daarbij houden ze vaak rekening met factoren die niet van belang zijn. Denk aan een computer die voor koud water compenseert terwijl je in een droogpak duikt, enz. Voor recreatieve duiken zal dit niet heel erg veel uit maken, bij technische duiken wel.

  • Computers 'straffen' de duiker vaak bij het maken van diepe stops, terwijl die absoluut noodzakelijk zijn. Er zijn tegenwoordig wel computers die diepe stops gebruiken, maar die zijn niet altijd op de diepte die je zelf zou willen hanteren.

  • Computers hebben niet de flexibiliteit in het bepalen van een deco schema zoals de moderne decompressieprogramma's die verkrijgbaar zijn voor de PC.

  • Het gebruik van een duikcomputer draagt bij technische duiken alleen maar bij aan de taskloading. Op momenten dat er sprake is van verhoogde stress kan een manuale gasswitch weleens over het hoofd worden gezien en dan is de informatie die de computer gedurende de rest van de duik geeft incorrect.

Conclusie

Veel recreatieve duikers die een computer gebruiken worden er afhankelijk van en laten vervolgens een goede duikplanning achterwege. Voor technische duiken is een duikcomputer overbodig, omdat alle parameters van deze duiken (inclusief noodscenarios) van tevoren zeer precies gepland worden en men zich vervolgens aan dit plan houdt.

Bij het gebruik van standaard gassen zal men steeds dezelfde gassen en planning gebruiken voor dezelfde soort duik. Hierdoor ontstaat een gewenning aan deze profielen en dan heeft een duikcomputer nauwelijks tot geen toegevoegde waarde. Besteed je geld dus liever aan een gewone bottomtimer en aan een opleiding waar je op de juiste manier een bailout scenario leert berekenen.


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina