Gasswitchblock

Er zijn duikers die een zogenaamd 'gasswitchblock' gebruiken om tijdens de duik van gas te wisselen, zonder daarbij van tweede trap te hoeven veranderen. Met het omhalen van een schakelaar wordt er een andere slang aangesloten op de tweede trap.

Vooral bij technische duikers die gebruik maken van fullface maskers zijn dit soort blokken populair, want zo kunnen ze switchen naar een ander gas zonder het masker van het gezicht te halen. Vaak gaat het daarbij om een decogas met een hoger zuurstofpercentage.

 
Gasswitchblock
Gasswitchblock

De eigenaar van deze apparatuur is in 1996 omgekomen toen hij per ongeluk op 47m diepte EAN50 ademde uit de verkeerde fles. De schakelaar van het gasswitchblok was op diepte per ongeluk omgehaald.
De eigenaar van deze apparatuur is in 1996 omgekomen toen hij per ongeluk op 47m diepte EAN50 ademde uit de verkeerde fles. De schakelaar van het gasswitchblock was op diepte per ongeluk omgehaald.

 

Het zal inderdaad erg makkelijk zijn om te wisselen en zeker tijd schelen ten opzichte van een normale gasswitch waarbij een geheel andere tweede trap wordt gebruikt. Maar juist in dat 'makkelijke' schuilt het addertje: Het gebruik van een gasswitch blok heeft als gevolg dat je zeer makkelijk, zonder dat je er erg in hebt, van gas kan wisselen en jezelf kan vergiftigen door op de diepte het verkeerde gas te ademen. Dit zou kunnen gebeuren als de duiker per ongeluk de schakelaar omhaalt, of als de schakelaar aan het begin van de duik al verkeerd stond.

Conclusie

Gasswitchblocks kunnen extreem gevaarlijk zijn. Dit wordt spijtig genoeg nog steeds bewezen door ongevallen. Gebruik dus geen gasswitchblock en doe alle switches op de juiste wijze. Bij technisch duiken is een fullface masker trouwens meestal overbodig.


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina