Air 2

Sinds het eind van de jaren zeventig bestaat er een nieuw soort alternatieve luchtvoorziening: de Air 2 van Scubapro. 'AIR' staat hierbij voor 'Alternate Inflator Regulator'. Zoals de naam al doet vermoeden is het een combinatie van een lagedrukinflator en een tweede trap.

Op het eerste gezicht lijkt dit een handige oplossing, want het scheelt een lagedrukslang. Er zijn inmiddels dan ook vele fabrikanten die een dergelijk produkt aanbieden. Hoewel minimalisatie een belangrijk onderdeel is van het DIR systeem zijn de Air 2 en soortgelijke modellen in de ogen van DIR duikers desondanks geen serieuze optie voor een alternatieve luchtvoorziening. Hieronder staat uitgelegd waarom.

Nadelen van de AIR 2

  • Een Air 2 is ongebalanceerd en de ademweerstand is groter dan een gemiddelde tweede trap.

  • De Air 2 zit vast aan het vest en kan niet, zoals de normale automaat, apart worden bewaard en gespoeld worden. Realiteit is dat een Air 2 hierdoor minder goed verzorgd wordt en tevens minder wordt getest voor een duik. Ook zijn er veel duikers die hun Air 2 niet zo vaak laten servicen als hun normale automaat.
 
Scubapro Air 2 en Oceanic XS 2
Scubapro Air 2 en Oceanic XS 2
  • Tijdens het gebruik van de Air 2 zijn de knoppen van de deflator moeilijk te gebruiken. Zodra men overgaat op het gebruik van de Air 2 zal men direct beginnen aan een rustige opstijging. Als er dan minder gemakkelijk gas uit het vest gedumpt kan worden dan zorgt dat voor een extra risico.

  • Een Air 2 is bedoeld voor eigen gebruik. Dat betekent dat als de buddy gas nodig heeft, deze de tweede trap krijgt aangeboden en dat de donor zelf overgaat op de eigen Air 2. In de realiteit is dit niet altijd het geval en het komt regelmatig voor dat duikers in nood de Air 2 van hun buddy grijpen, met alle gevolgen van dien. Omdat de Air 2 vervolgens in de mond van een paniekerige buddy zit en de donor ook niet meer goed gas kan dumpen kan dit leiden tot een ongecontroleerde opstijging.

  • Een Air 2 kan niet worden opgeborgen achter bijvoorbeeld een elastiek, want de Air 2 moet uiteraard snel beschikbaar zijn tijdens een noodgeval. Hierdoor zal de Air 2 vaak los bungelen en sneller beschadigen of vies worden.

  • Het binnenwerk van de Air 2 bevat meer hoeken dan normale tweede trappen. Dit zorgt ervoor dat een Air 2 minder goed droogt na een duik. Gevolg is wederom extra vervuiling. De meeste Scubapro technici zijn dan ook gewend om zeer vervuilde Air 2's te servicen.

  • De meeste soorten Air 2's maken gebruik van een afwijkende aansluiting.

Conclusie

Vermijd het gebruik van een Air 2 en duik niet met buddies die alleen over een Air 2 als backup beschikken. Gebruik liever een volwaardige alternatieve luchtvoorziening in de vorm van een normale backup aan een elastiek onder de kin.


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina