Inflator

De inflator is een onderdeel dat je terug kunt vinden op ieder trimvest of wing, ongeachte of het gaat om apparatuur voor recreatieve duiken of voor het serieuze technische duiken. Desondanks wordt er maar door weinig mensen aandacht aan besteedt bij de aankoop van het vest of wing. Op deze pagina vind je een aantal zaken waar een goede inflator juist NIET aan moet voldoen: Te lange inflatorslang Vaak is de inflatorslang veel te lang. Hierdoor zal de inflator halverwege de borst komen te hangen. Men laat de inflatorslang dan wat rondbungelen. Tijdens de duik drijft deze soms geheel uit het zicht. Mocht je de inflator snel nodig hebben, dan kun je misgrijpen. Ook is het minder makkelijk om lucht te dumpen omdat de gehele slang eerst omhoog gehouden moet worden.

Een goede inflatorslang is lang genoeg om de winginflator en droogpakinflator met de linkerhand tegelijk te kunnen bedienen. Alles wat langer is, is overbodig en hangt alleen maar in de weg. Met een korte slang is het zelfs makkelijker om lucht uit de wing te dumpen.

Powerinflator Sommige inflators kunnen een zeer grote stroom lucht leveren, dit zijn zogenaamde 'powerinflators'. Deze grotere luchtstroom is echter absoluut overbodig, Een kleine luchtstroom is voldoende, tenzij je niet bij zou trimmen tijdens een afdaling. Iets wat zeer onverstandig is, omdat je dan tijdens de afdaling vaak niet goed bij je buddy kunt blijven en dus ook niet meteen zou kunnen helpen met een probleem. Naast het feit dat ze dus geen echte bruikbare functie hebben brengen powerinflators bovendien nog enkele nadelen met zich mee:
  • Mocht de inflator lekken dan wordt de wing zeer snel volgeblazen en is de tijd om te reageren en de slang los te koppelen vele malen korter.

  • Het is minder makkelijk om precies te trimmen als je met een druk op de knop een grote hoeveelheid gas in je wing blaast.

  • Powerinflators maken vaak gebruik van een afwijkende aansluiting.

  • In geval van nood kun je zeer moeilijk of zelfs helemaal niet ademen uit de inflator.

Trekontluchters

Veel inflators hebben een trekontluchter bovenaan de inflatorslang. Door aan de slang te trekken maakt de trekontluchter het mogelijk om snel lucht te dumpen. Ook dit heeft nadelen:

  • De inflatorslang zit met één of twee plastic cable-binders vast op de trekontluchter, waarmee deze aanhechting direct het meest zwakke punt van de hele wing is. ...En juist daar gaat men aan trekken om lucht uit de wing te dumpen. Als men de slang eraf zou trekken dan is in één keer al het drijfvermogen verdwenen.

  • Het is het mogelijk dat het ventiel niet naar behoren werkt en lucht blijft dumpen.
 


Trekontluchter
Trekontluchter

Door de positionering van de inflatorslang, boven aan de wing, zal bij een mankement of lekkage direct het drijfvermogen in gevaar komen. Het mag duidelijk zijn dat er dan een gevaarlijke situatie is ontstaan.

Conclusie

Gebruik een korte inflatorslang zonder trekontluchter. Bij het ontluchten kan deze slang gemakkelijk omhoog gehouden worden. Trek nooit aan de slang om mankementen te voorkomen.

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina