Solo duiken

Een van de eeuwige discussies binnen de duikwereld is die over het al dan niet veilig kunnen duiken in je eentje, oftewel 'solo duiken'.

In het DIR systeem neemt de buddy een zeer centrale rol in. Vaak wordt zelfs gezegd dat je buddy je meest belangrijke apparatuurkeuze is. Wat is er nu mooier dan dat er gedurende de hele duik iemand naast je zwemt die altijd klaar staat om je te helpen en een extra gasreserve voor je bewaart? Omdat de buddy zo'n centrale rol inneemt in het systeem moet er veel tijd gestoken worden in het bekend raken met elkaar om uiteindelijk goed op elkaar ingespeeld te raken. DIR duikers zullen dus nooit solo duiken.

Er worden vele argumenten aangesleept om solo duiken te rechtvaardigen. Hieronder staat een opsomming van een aantal veelvoorkomende argumenten voor solo duiken met daarbij de DIR gedachte over deze argumenten:

1. "Ik heb geen buddy nodig omdat ik al mijn apparatuur dubbel uitvoer."

Het dubbel uitvoeren van bepaalde onderdelen van je configuratie is absoluut een goed punt, maar dat helpt nog steeds niet als je bijvoorbeeld vastzit of bewusteloos zou raken. Een buddy heeft een extra paar ogen en hersenen die erg van pas kunnen komen mocht je in de problemen komen.Natuurlijk is het zo dat je moet beschikken over genoeg apparatuur om in het geval dat je je buddy kwijtraakt de duik in je eentje veilig af te kunnen maken, maar dat is nog geen reden om je buddy op de kant te laten staan. Bovendien staat een buddy je toe om niet noodzakelijkerwijs alles dubbel uit te voeren, zodat je je uitrusting eenvoudiger kunt houden. Het gaat hierbij alleen om onderdelen die slechts zeer zelden de geest geven, zoals je bottomtimer of kompas.


2. "Het is veel veiliger om alleen te duiken dan met iemand die niet goed kan duiken of iemand die ik niet goed ken, zoals soms gebeurt op vakantie."

DIR duikers hebben hier een heel makkelijke oplossing voor, welke in DIR kringen ook wel Option #1 wordt genoemd: NIET DUIKEN. Dus als je de duik niet optimaal kan uitvoeren, dan duik je gewoon niet. Als je buddy niet goed kan duiken dan moet je je afvragen of je die duik wel wilt maken. De oplossing is misschien om een erg simpele duik te maken waarbij deze persoon wel in staat zou zijn je te helpen. Als dat niet kan ga je voor Option #1. Dat is wel zo veilig voor jou EN je buddy. Instructeurs en Divemasters bevinden zich vaak in situaties waarbij ze alleen maar vergezeld zijn door leerlingen of toeristen welke niet in staat zouden zijn om ze te helpen in een noodgeval. In dit geval hebben ze hier zelf voor gekozen en dit hoort bij het werk. Gelukkig gaat het hier meestal om recreatieve- en niet om technische duiken, maar het blijft natuurlijk een verhoogd risico. Op vakantie zou je kunnen proberen om door te praten met je groepsgenoten te achterhalen met wie je wel zou willen duiken, maar dit blijft altijd een gok. De beste oplossing is natuurlijk om gewoon op vakantie te gaan met andere DIR duikers.

3. "Sommige duiken veroorzaken zoveel stress dat je beter in je eentje kan zijn."

Vreemde manier van denken, maar toch een argument dat af en toe gebruikt wordt. Elke duikprofessional leert juist dat een duiker in een stress-situatie erg gebaat is bij de aanwezigheid van anderen, al zou het maar een geruststellende hand op de schouder zijn. Een goed getrainde buddy kan je bijstaan in een stresssituatie en je hoeft tenminste niet alleen met de oorzaak van de stress om te gaan. Er zijn een heleboel technische duikers die duiken maken onder de meest extreme condities en in nauwe ruimtes en toch altijd buddies meenemen.

4. "Als er iets mis zou gaan met m'n buddy kan ik toch niets voor 'm doen."

Als dat het geval is ben je erg slecht te werk gegaan bij de planning van je duik of er is iets mis met je training. Zolang je je houdt aan een solide gasplanning waarbij je rekening houdt met voldoende reserve voor jezelf EN je buddy, dan zul je op ieder moment van de duik klaar kunnen staan met voldoende gas om de duik SAMEN veilig te kunnen beëindigen. Of dit nu een duik in open water is of dat je in een wrak of grot zit.Verder moet je tijdens elke duik in staat zijn om je buddy te kunnen helpen als hij of zij in de problemen komt. Als dit niet 100% het geval is dan ben je kennelijk nog niet toe aan het maken van die desbetreffende duik en zal je eerst wat meer ervaring moeten opdoen of extra training moeten volgen.


5. "Ik vind het gewoon erg plezierig om te duiken in mijn eentje."

Tsja, er is moeilijk iets tegen in te brengen als iemand de risico's gewoon aanvaardt en alleen wil duiken. Waarschijnlijk hebben deze duikers nog nooit een DIR buddy gehad met wie ze een perfecte duik zouden kunnen maken…

Conclusie

De meeste argumenten voor solo duiken blijven niet overeind staan als je zorgt voor een goede voorbereiding en een goede buddy. DIR duikers zullen dus altijd duiken met een buddy.

Enkele interessante links op het gebied van Solo Duiken:

What is the impact of solo diving on safety?Externe Link
Perfect Buddies - Diver Magazine, Augustus 2005Externe Link


  Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina