Staal-op-staal verbindingen


Staal-op-staal verbinding
Staal-op-staal verbinding
  Vrijwel alle onderdelen van je uitrusting zitten vastgemaakt aan je harnas en rugplaat. Behalve de fles(sen) op je rug zou je alles los willen kunnen maken onderwater. Omdat boltsnaps vast kunnen gaan zitten zelfs al zijn ze van roestvrij staal wil je die altijd met een stukje koord vastmaken. Dat koord kun je doorsnijden met je mes.

Je wilt dus geen staal-op-staal verbindingen gebruiken, zoals je bijvoorbeeld zou doen als je een boltsnap aan je stagefles vastmaakt met behulp van een stalen ring om de hals van de fles (zie foto). In dat geval kun je namelijk bij een blokkerende boltsnap de verbinding niet verbreken met behulp van je mes.

Je lamp en eventueel je kleine argonfles draag je aan de gordel en kun je dus altijd afnemen. Veel onderdelen draag je aan boltsnaps die zijn vastgeknoopt: backuplampen, lange slang, manometer, stages, boei, reel. Een grote argonfles zit met klittenband vast aan de dubbelset. Overige onderdelen zitten in de zakken van het pak. Daarin kun je ze vastmaken aan een touwtje of elastiek.

Meestal is het geen groot probleem als er een uitrustingsstuk vast komt te zitten, maar er zijn een aantal situaties waarin het cruciaal is om je uitrusting los te kunnen maken:
  • Je buddy zou iets nodig kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld een van jouw backuplampen of een stage.

  • Je kruipt soms door een heel nauwe opening waar je op de heenweg wel doorheen kan, maar op de terugweg niet omdat je dan de lamp, de argon en de stages aan de andere kant hebt zitten. Links en rechts is dan omgedraaid. (In het Engels wordt gezegd dat je keyholed bent: "de sleutel past maar op een manier in het slot".) Als je nu een gedeelte losmaakt en voor je uit duwt pas je er wel weer doorheen. Let wel: de flessen op je rug neem je nooit af.

  • Je zou met een onderdeel vast kunnen komen te zitten aan een lijn of visnet.

  • Je stages kunnen vast komen te zitten aan de lijn in een grot.
  Stage met staal-op-staal verbindingen

Gevaarlijke uitrusting die je nog vaak tegen komt zijn bijvoorbeeld stages waar de boltsnap via een stalen verbinding is vastgemaakt (zie foto) en argonflessen of lampen die aan de backplate vast worden vastgeschroefd. Bij een DIR uitrusting kan de duiker alle onderdelen gemakkelijk verwijderen.

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina