Verkeerde duikvinnen

Er zijn maar weinig onderdelen van de duikuitrusting waar ieder jaar weer zo veel 'verbeteringen' worden gedaan als duikvinnen. Ieder jaar presenteren de grote fabrikanten weer een aangepaste lijn duikvinnen die, volgens de folder en de tests, nóg makkelijker en effectiever zwemt.

Verbeteringen worden vaak gezocht in scharnierende of gespleten panelen, extra gaten, extra kanalen, etc. Toch lijkt er geen ontwerp met kop en schouders bovenuit te steken, want aan de waterkant kom je een allegaar van ontwerpen en modellen tegen.

Stof opwaaien

Nadeel van de meeste 'verbeteringen' zit hem niet in het gemak waarmee men kan zwemmen, maar in het feit dat de vin meer op en neer wappert en daarmee meer stof kan opwaaien. Bij recreatieve duiken is slecht zicht niet erg comfortabel, maar bij het maken van wrak- of grotduiken is dit een potentieel gevaarlijke eigenschap voor een vin.

Hoe effectief dit het zicht kan verslechteren is ieder weekend te zien bij populaire duikplaatsen als bijvoorbeeld Vinkeveen. Aan het eind van de dag is het zicht bij dit soort plaatsen namelijk omgetoverd tot Chocomel.

Sluitingen

 
V.l.n.r.: Scubapro Twinjet, Mares Volo, Force Fin
V.l.n.r.: Scubapro Twinjet, Mares Volo, Force Fin

Welke vin je ook gebruikt, de vin wordt altijd geleverd met plastic sluitingen en siliconen straps. Dit is niet alleen oncomfortabel bij het aan- en uittrekken, maar ook veel gevoeliger voor problemen:

  • Met normale sluitingen blijf je makkelijker ergens achter haken. Dit is zeker het geval als je duikt in een omgeving met lijnen, zoals bij wrak- en grotduiken.

  • De siliconen strap zal niet snel breken, maar als het gebeurt is dit meestal vlak voor de duik, geen prettig moment. Mocht het tijdens de duik gebeuren dan mag het duidelijk zijn dat je een flink probleem hebt.

Conclusie

Vermijd alle vinnen die nodeloos veel stof kunnen opwaaien. Vervang je plastic clips en siliconen straps door betrouwbare RVS springstraps. Er is een vin die al tientallen jaren in de catalogus staat van Scubapro: de Jetfin XL. Dit is een robuuste vin die geschikt is voor iedere situatie en zeer effectief zwemt als je de frogkick vintechniek gebruikt. Zo zul je ook geen stof opwaaien.


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina