Een groot duikmes

Er zijn veel duikers die een groot mes gebruiken als onderdeel van de uitrusting. Net als een duikhorloge is dit een gadget die veel beginnende duikers al relatief snel aanschaffen.

Hoewel zo'n groot Rambo-mes erg stoer staat, heeft het eigenlijk weinig nut. Een mes heb je namelijk bij je om tijdens een noodgeval iets te snijden en dat gaat net zo makkelijk met een klein en scherp mes.

Mocht het mes niet voldoen, dan is het beter om een schaar te gebruiken dan meteen voor een groter mes te kiezen. Dat is de reden dat DIR duikers op zee, waar de kans op visnetten groot is, dan ook altijd een schaar bij zich dragen.

Als het mes regelmatig gebruikt wordt voor andere zaken dan een noodgeval, dan is het beter om daar een apart mes of tool voor te gebruiken, zodat het mes altijd scherp blijft voor tijdens een noodgeval.

Mes op het been dragen

 
Een groot duikmes
Een groot duikmes

Het dragen van een mes op het onderbeen de volgende nadelen:

  • Het mes zit niet binnen handbereik. Als men dus vast komt te zitten dan is de kans groot dan men niet meer bij het mes kan komen.

  • Indien een duiker de loodgordel wil afwerpen tijdens een noodgeval, dan kan deze blijven haken achter het mes, met alle rampzalige gevolgen van dien. Dit is vooral het geval als men ook nog een snorkel heeft opgeborgen tussen de bandjes van de meshouder.

Mes op de heup dragen

Er zijn droogpakken die een meshouder hebben op de linker- of rechterheup van het pak. Hoewel het mes dan binnen handbereik is opgeborgen, geldt dit slechts voor één hand. Mocht deze hand juist vastzitten dan kan de andere hand het mes niet bereiken.

Conclusie

Gebruik een mes dat makkelijk hanteerbaar is en hou het scherp. Zorg dat het mes voor beide handen binnen bereik is. Laat het gebruik van veel te grote messen over aan de échte Rambo.

 


Rambo
Rambo

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina