Buddylijn

Er zijn maar weinig onderdelen van de uitrusting waar in het verleden zo vaak en heftig over is gediscussieerd door duikers van verschillende organisaties als de buddylijn. Bij een organisatie als de NOB is de buddylijn een standaard uitrustingsstuk, maar bij andere organisaties als bijvoorbeeld SSI komt de buddylijn totaal niet aan bod tijdens de opleidingen.

Het vreemde is dat de buddylijn maar hoofdzakelijk op twee plaatsen ter wereld gebruikt wordt; Nederland en België. Dit is waarschijnlijk vanwege het relatief slechte zicht ten opzichte van duikplaatsen in andere landen.

 
Buddylijn
Buddylijn

De buddylijn wordt vaak gebruikt om één van de volgende twee redenen:

  • Het zicht is slecht en twee duikers proberen elkaar niet kwijt te raken door middel van lijncontact.

  • Een instructeur geeft een beginnende duiker les en probeert te voorkomen dat de leerling omhoog kan schieten.

De nadelen

Hoewel de buddylijn in beide situaties van pas zou kunnen komen heeft een buddylijn ook zeker een aantal behoorlijke nadelen:

  • Bij regelmatig gebruik gaan duikers minder goed op elkaar letten. De duikers zitten toch aan elkaar vast is dan de gedachte. Zelfs als de duikers netjes dezelfde kant op zwemmen kijken ze elkaar minder vaak aan. Zo zul je het niet snel in de gaten hebben als je buddy zich niet helemaal op zijn/haar gemak voelt, wat makkelijk kan gebeuren als het zicht slecht is.

  • Het komt vaak voor dat duikers elkaar heen en weer trekken aan de buddylijn. Dat ziet er uit alsof iemand zijn 'hondje uitlaat', want vaak zwemt er één duiker voorop en de ander een stuk achter de voorste.

  • Als één van de duikers in paniek naar de oppervlakte schiet dan gaat de buddy ook mee. Dit is in het verleden meerdere malen voorgekomen.

DIR & buddylijn

Een buddylijn bevestigen aan één van de handen is per definitie een beperking van de bewegingsvrijheid en dat is voor DIR duikers onacceptabel. Men legt bij DIR al vanaf het prille begin veel nadruk op goede buddyskills en dan is een buddylijn overbodig. In een lessituatie is het beter om ondiep te blijven duiken totdat een leerling zo goed kan trimmen dat plotseling opstijgen niet meer voor zal komen.

De DIR oplossing voor duiken in slecht zicht:

  • Als het zicht zo slecht is dat je elkaar gedurende de hele duik echt niet kan zien, dan is er maar één alternatief: Option #1 (niet duiken).

  • Als het zicht wel meevalt of alleen af en toe slecht is kun je prima samen duiken zonder buddylijn. Je kunt elkaar dan tijdelijk bij de schouder of bovenarm vasthouden.

Conclusie

 
De enige juiste toepassing van de buddylijn: De hond aanlijnen
De enige juiste toepassing van de
buddylijn: De hond aanlijnen

De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Er zijn alternatieven voor als het zicht slecht is. Gebruik dus geen buddylijn, tenzij je een hond hebt.

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina