Verkeerde manifolds

Veel duikers hebben nog nooit een kraan of manifold van binnen gezien en staan niet stil bij het feit dat er grote verschillen zijn te vinden tussen de verschillende ontwerpen. Deze verschillen kunnen achter wel een behoorlijke impact hebben op de veiligheid.

Er zijn veel verschillende manifolds in gebruik, maar wereldwijd zijn er twee modellen die het meeste voorkomen:

  • De 'Face O-ring' manifold
  • De 'Barrel O-ring' manifold

'Face O-ring' manifold

Deze heeft als nadeel dat bij een harde klap op de manifold (bij stoten tegen plafond van wrak of grot) deze kan gaan lekken. Dat komt omdat er maar één O-ring zit tussen het middenstuk en de kraan, en deze zit niet 'opgeborgen' als bij het andere type.

DIW manifold
'Face O-ring' manifold na demontage (DIW)

'Barrel O-ring' manifold

Dit type kan bij een harde klap op de manifold minder snel problemen geven, omdat het middenstuk los kan draaien zonder te gaan lekken. Dit komt omdat dit model twee O-ringen heeft, welke verzonken zijn in een schacht van de kraan. Zolang men de schroeven van het middenstuk NIET aandraait kan het middenstuk meedraaien als men ergens tegenaan stoot en is de kans op schade kleiner. Daarom kiezen DIR duikers voor een 'Barrel O-ring' manifold.

DIR manifold
'Barrel O-ring' manifold na demontage (DIR)

Het ontbreken van een isolator

Er zijn manifolds in de handel die geen isolator hebben. Hiermee is het dus niet mogelijk om tijdens een noodgeval de twee flessen van elkaar te isoleren en zo eventueel een deel van het ademgas te behouden. Een dubbelset met manifold zonder isolator kan daarom ook niet worden gezien als een 'gescheiden luchtvoorziening' en het gebruik ervan bij technische opleidingen is dus geen veilige optie.

Slobwinder
Er zijn isolators in de handel met een afstandsbediening aan de kraanknop, ook wel 'slobwinders' genoemd. Slobwinders hebben als nadeel dat ze ergens achter kunnen blijven haken, meestal slecht te vinden zijn als het erop aankomt en zelfs af kunnen breken.

Maar bovenal zijn ze een duidelijk voorbeeld van een oplossing voor een probleem dat er eigenlijk niet behoort te zijn. Ze worden vaak gebruikt op kranen die buiten het bereik van de duiker zijn gemonteerd, zoals bijvoorbeeld op de achterkant van een dubbelset. Dat is sowiezo af te raden omdat het profiel van de duiker toeneemt.

 
Slobwinder
Slobwinder

Een DIR duiker kan altijd bij al z'n kranen en als men meer flessen moet meenemen is het beter om deze in de vorm van stages bij je te dragen.

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina