Helm

Er zijn technische duikers die een helm dragen tijdens het maken van een wrak- of grotduik. Het idee erachter is dat de helm het hoofd beschermd als men tegen iets aan zwemt.Dit idee is oorspronkelijk afkomstig van speleologen die bij het verkennen van droge grotten een helm dragen en dat, toen het grotduiken ontstond, ook zijn gaan doen tijdens het duiken.

Het dragen van een helm heeft echter de volgende nadelen:

 
Helm met lampen
Helm met lampen
  • De helm vergroot het profiel van het hoofd en daardoor stoot een duiker z'n hoofd juist veel eerder.

  • Het afgeven van de lange slang is lastig, want deze kan blijven haken achter de helm.

  • Een helm kan problemen gevan als een maskerband breekt en er van masker gewisseld moet worden. Dit is wel uit te voeren, maar zorgt voor complicaties bij een handeling die verder geen groot probleem zou hoeven zijn.

Lampen op de helm

Sommige duikers dragen één of meerdere lampen op het hoofd, bevestigd aan de neopreen kap of aan de helm. Dit zorgt voor extra problemen:

  • Het profiel van de helm wordt nóg groter.

  • Het afgeven van de lange slang wordt nóg lastiger.

  • Zodra je je buddy aankijkt schijn je deze in de ogen.

  • De lichtbundels zullen iedere beweging volgen die het hoofd maakt. Dit zorgt voor onrust en maakt het communiceren moeilijker.

Conclusie

 
Helm met 7 lampen
Helm met 7 lampen

Gebruik je helm als je op de brommer zit, maar niet als je gaat duiken. Een betere oplossing is om goed te leren trimmen, dan heb je de helm nooit nodig. De duikers van de WKPP en EKPP scooteren zelfs met hoge snelheid door de grotten van Florida en stoten ook nooit hun hoofd. En mocht een grot zo klein zijn dat dat niet kan, dan moet je je afvragen of je wel wil duiken in zo'n kleine ruimte, want het doet afbreuk aan de veiligheid.


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina