Trimmen op droogpak

Ondanks dat er vele organisaties zijn die het juist aanleren tijdens droogpak specialty cursussen is het trimmen op je droogpak geen goed idee, want:

 • Het kan er voor zorgen dat je een verkeerde houding aanneemt onderwater

  Bij trimmen op het droogpak wordt je houding onderwater verstoort. Het probleem is namelijk dat je tijdens de duik van gewicht verandert omdat de hoeveelheid gas in je flessen steeds minder wordt. Aan het begin van je duik heb je dus veel gas in je pak nodig om te trimmen en tegen het einde van je duik bijna niets meer. Bij gebruik van een enkele fles scheelt het maar een liter of twee aan gas in je droogpak, maar zodra je langere of diepere duiken gaat maken wordt het verschil zeker significant.

  Je kunt dit gewichtsverschil eenvoudig met je wing opvangen. Je kunt dan je pak zo vol met gas houden dat er alleen gas in de onderkleding zit, maar niets vrij rondzweeft. Als het niet warm genoeg is voeg je extra kleding toe. Het is bijzonder vervelend als er zo'n luchtbel rondzwerft op je schouders. Zeker als die bel naar je benen en je voeten loopt heb je kans dat je ondersteboven terechtkomt. Mocht dit gebeuren trek dan snel je benen in zodat je het gas uit je benen perst en je makkelijk om kunt draaien. Om te voorkomen dat je je pak ooit te vol blaast kun je het beste alleen bijblazen net voordat je squeeze voelt. Hou het afblaasventiel helemaal open, zodat je overtollig gas verliest zodra je opstijgt.

 • Je droogpak zorgt niet voor een goede ondersteuning van je flessen

  Een wing zal tijdens de duik ervoor zorgen dat de flessen worden ondersteund. Je zweeft als het ware onder je wing met daarboven de flessen. Het drijfvermogen zit dus precies op de plek waar je het nodig hebt. Zou je trimmen op je pak dan draag je zelf het hele gewicht van de flessen.

 • Gas dumpen in een noodgeval gaat gemakkelijker uit je wing

  In het geval dat je in een noodgeval (bijv. ongecontroleerde opstijging) terecht komt is het veel makkelijker om gas te dumpen uit je wing dan uit je droogpak. Los van het feit dat de wing sneller kan ontluchten dan het ventiel van je droogpak heeft je wing twee ventielen zodat je ook ondersteboven nog zou kunnen ontluchten.

 • Isolatie kan worden toegevoegd door meer onderkleding te dragen

  Vaak wordt er gezegd dat het toevoegen van lucht in het droogpak ervoor zorgt dat men minder snel warmte verliest. Mocht dit het geval zijn dan draagt men simpelweg de verkeerde onderkleding.

Conclusie

Trimmen op je droogpak is nergens voor nodig, je hebt er niet voor niets een wing voor. Een droogpak is er om je droog te houden en een wing om te trimmen. Vul je droogpak met precies genoeg gas om een squeeze tegen te gaan.

Meer informatie over de juiste manier van trimmen is te vinden bij Technieken.

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina