Console

Veel recreatieve duikers gebruiken een console waarin behalve de manometer, ook een dieptemeter/computer en kompas zitten verwerkt.

Een veel gehoord argument voor het gebruik van een console is dat de duiker alles bij elkaar heeft zitten en in één oogopslag alles kan zien; flesdruk, diepte, koers, etc. Dit wordt vaak door duikwinkeliers aangeprezen, maar er zijn ook nadelen aan het gebruik van een console:

  • Om het mogelijk te maken op de console te kijken en/of te navigeren is de bijgeleverde hogedrukslang vaak erg lang. Deze lange slang moet weer worden 'opgeborgen' met behulp van speciale bevestigingsmiddelen of clips. Ook wordt de slang vaak voor de borst langs gehaald en vastgezet op de andere kant.
 

Console
Console
  • Men heeft tijdens de duik niet direct zicht op de instrumenten. Zelfs als de console ergens is vastgezet op de borst dan moet men vaak nog steeds de computer grijpen om de instrumenten te kunnen aflezen. Tijdens een simpele recreatieve duik is dit nog geen echt probleem, maar zodra men een vrije opstijging moet maken dan betekent dit dat men al een hand kwijt is aan het vasthouden van de console.

  • Bij Rescue cursussen wordt nog weleens gepraat over hoe precies een noodopstijging kunt uitvoeren met een buddy in je handen terwijl je ook nog eens je console vast moet houden om de stijgsnelheid in de gaten te houden. Dit is een probleem waar de meeste duikers nooit bij stilstaan, totdat ze in zo'n situatie terecht komen. In zo'n situatie zou het handiger zijn om een bottomtimer op de arm te dragen.

  • Duikers hebben hun consoles vaak niet goed bevestigd, waardoor deze er los bij hangt. Dit is niet alleen slecht voor de console, maar ook het koraal en kan gevaarlijke situaties opleveren als de console vast komt te zitten en/of de hogedrukslang beschadigt.

Luchtgeïntegreerde console duikcomputers

Een luchtgeïntegreerde duikcomputer heeft behalve de bovengenoemde nadelen van een console nog een aantal punten waardoor men de aanschaf van een dergelijk instrument beter kan vermijden:

  • De meeste luchtgeïntegreerde duikcomputers hebben een zogenaamde Remaining Air Time (RAT) functie. Hiermee berekent de computer, op basis van de gasvoorraad, hoeveel tijd men nog op een bepaalde diepte kan blijven.

    Hoewel dit interessant klinkt zitten hier toch nadelen aan; als een duiker de RAT functie nodig heeft dan is hij/zij kennelijk niet goed op de hoogte van het eigen luchtgebruik of men wijkt af van de planning. Ook nodigt deze manier van duiken uit om altijd op de rand te gaan zitten van de veiligheidsmarges.
 
Luchtgeïntegreerde duikcomputers met kompas
Luchtgeïntegreerde duikcomputers met kompas
Een RAT functie is vaak ook niet in te stellen door de gebruiker, dus de duikcomputer berekent wel een veilige marge, maar de hoeveelheid gas voor die marge is niet zelf in te stellen.

Bij technische duiken is een RAT functie nooit van toepassing omdat men dan omdraait op een van tevoren afgesproken moment. Dit punt is gebaseerd op gasvoorraad ('turn pressure') of bodemtijd.

 

  • Alle belangrijke instrumenten zitten in één electronische unit bij elkaar; dieptemeter, timer en manometer. Als de batterij ermee ophoudt dan vallen al deze instrumenten tegelijk uit en weet men niet hoe diep men zit, hoe lang men daar als is en hoeveel gas men nog heeft.

  • Veel duikers gebruiken naast hun (slangloze) luchtgeïntegreerde duikcomputer ook nog een aparte analoge manometer als backup. Daarmee doen ze eigenlijk het hele 'voordeel' van hun computer weer teniet en het geeft al aan dat ze er eigenlijk niet zoveel vertrouwen in hebben.

Conclusie

Vermijd alles wat los kan bungelen, dus ook een console. Draag de bottomtimer en het kompas op de arm en gebruik een aparte manometer aan een korte slang. Zo heb je beter zicht op de meest belangrijke instrumenten. Voor technische duikers is een console een absolute no-go, want ze moeten hun handen vrij houden tijdens de opstijging en of andere activiteiten. Ook zijn duikcomputers zowiezo geen optie, al helemaal niet als ze luchtgeïntegreerd zijn.

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina