Bottomtimer

Een ervaren DIR duiker gebruikt geen duikcomputer maar een bottomtimer. Zo'n timer geeft alleen tijd, diepte en eventueel stijgsnelheid aan. Dus geen informatie over resterende bodemtijd, decompressie, ademgas, etc.

Duiken met een duikcomputer lijkt op het eerste gezicht makkelijk en comfortabel. Er kleven echter vele nadelen aan het gebruik van een duikcomputer.

Planning

Door nu met een tabel, of beter, een decompressie programma, te werken zul je direct zien wat bepaalde tijden, dieptes en gassen doen met je decoprofiel. En je zult dergelijke profielen natuurlijk ook regelmatig moeten duiken. Op deze manier leer je omgaan met je decompressie planning en zul je in staat zijn om tijdens de duik bij veranderende omstandigheden je profiel aan te passen.

Uwatec bottomtimer
Uwatec bottomtimer
 
Suunto Vyper
Suunto Vyper
 

Bij het plannen van een technische duik maak je ook verschillende backup plannen, waardoor je kan terugvallen op deze plannen indien je afwijkt van het originele duikplan. De duikplannen worden uit het hoofd geleerd en als backup opgeschreven in de wetnotes.

De bovenstaande omgang met nultijden en decompressie klinkt misschien vrij ingewikkeld, maar als je éénmaal geoefend hebt met een decompressieprogramma en regelmatig geplande profielen duikt dan zul je zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld is als het op het eerste gezicht lijkt.

Het feit dat DIR duikers gebruik maken van standaard gassen maakt het plannen van duiken overigens iets makkelijker. Dit betekent namelijk dat een plan en de bijbehorende gassen vaker gebruikt wordt en dat helpt natuurlijk om er goed bekend mee te raken.

Geschikte bottomtimers

Uwatec maakt al jaren zeer betrouware en betaalbare bottomtimers. De laatste generatie biedt een extra optie: deze toont tijdens de duik de gemiddelde diepte van de duik. Dit is een uitvinding van GUE instructeur David Rhea, en maakt het makkelijker om tijdens de duik de aanpassingen te doen aan het decompressie profiel. (let op: dit betekent niet dat er voorbij een vooraf bepaalde planning gedoken wordt.)

Daarnaast zijn bijvoorbeeld de Suunto Vyper, Vytec, Gekko en Stinger geschikt in de 'gauge mode' oftewel dieptemeter stand. Voordeel van deze bottomtimers is dat ze het profiel opslaan, wat soms handig kan zijn bij het analyseren van een duik.

Bevestiging

De bottomtimer kan net als het kompas bevestigd worden met elastieken. Een andere optie is om gewoon het meegeleverde rubber bandje te gebruiken en een extra elastiek kan verlies voorkomen. Mocht je droogpak ooit lek raken bij de pols-seal, dan kun je met het strak aanhalen van het originele bandje voorkomen dat er veel water naar binnen komt. Dit kan van belang zijn als je nog een afstand moet scooteren.

1 Stap terug Lood Terug naar overzicht Terug naar Technisch Duiken
Duikhorloge 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina