Manometer

DIR duikers gebruiken een analoge manometer voor het monitoren van de flesdruk.

Eisen waar een goede manometer aan moet voldoen:

  • De manometer wordt zonder beschermend rubber behuizing gebruikt. De behuizing verzamelt zand en zout, en ondanks het goed afspoelen van je apparatuur zal de manometer minder lang meegaan. Omdat er een speciale korte hogedrukslang gebruikt wordt, waardoor de manometer niet los bungelt of ergens tegenaan kan slaan is er dus ook geen rubber bescherming nodig.

  • De display is van glas en niet van plastic. Het glas steekt niet uit boven de stalen behuizing. Manometers waarbij het glas wel uitsteekt boven de behuizing zijn vaak van mindere kwaliteit en tevens minder beschermd tegen krassen.
Veel van de moderne plastic manometers voldoen niet aan de bovenstaande eisen en zijn daarom ongeschikt.

Uwatec Master gauge

Een zeer goede manometer is de Uwatec Master Gauge. Deze manometer is voorzien van sterk mineraalglas dat krasbestendig is en niet meebuigt op extreme diepte. Zo wordt voorkomen dat de naald kan blokkeren. De behuizing is erg robuust en het glas is hier in verzonken. De meter is goed af te lezen vanwege de grote cijfers.

De Master Gauge is echter redelijk moeilijk te verkrijgen, want hij wordt niet meer gemaakt.

Slang

 
Uwatec Master Gauge
Uwatec Master Gauge

De hogedruk slang waar de manometer aan vast zit heeft een lengte van 53cm (22inch). Deze slang is gemonteerd op de linker eerste trap.

Gebruik

Omdat een ervaren duiker weet hoeveel gas hij/zij verbruikt tijdens een duik, zal het niet nodig zijn om zeer regelmatig op de drukmeter te kijken. Enkele malen tijdens de duik zal genoeg zijn.

De manometer wordt met een boltsnap vastgezet op de linker D-ring op de heup. Als je op de manometer wilt kijken dan pak je de boltsnap beet, je haalt deze los, je kijkt naar de druk en clipt de boltsnap terug op de D-ring. Het is handig om een vinger in de boltsnap te steken bij het loshalen en vastklippen van de manometer.

Je moet je manometer dus loshalen om er op te kunnen kijken. Als je je manometer niet hoeft los te maken om hem te lezen dan is je uitrusting niet 'clean' en gestroomlijnd.

De dieptemeter en het kompas kunnen beter om de pols gedragen worden dan in een console. Zo houd je je handen vrij tijdens tijdens de duik.


1 Stap terug Automaten Terug naar overzicht Terug naar Technisch Duiken
Backplate & harnas 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina