Trimmen

Goed kunnen trimmen geeft vele voordelen. Het belangrijkste is dat je je veel comfortabeler voelt in het water en dat het voelt alsof je 'op de automatische piloot' uitgetrimd bent.

Drie aspecten zorgen er samen voor dat je goed uitgetrimt bent:

 • Goed uitloden
  Zodanig uitgelood zijn dat je een minimale hoeveelheid gewicht bij je hebt, maakt het mogelijk om met vinkracht omhoog te zwemmen als je droogpak en/of wing kapot gaat. Bovendien heb je zo een minimale hoeveelheid gas in je wing nodig. Dit voorkomt weer dat je drijfvermogen sterk verandert met de diepte. Ook ben je gestroomlijnder met een kleine wing.

  Het lichtste moment tijdens een duik is wanneer je fles bijna leeg is en je in ondiep water bent. Op dat moment ben je namelijk het gewicht van de lucht in de fles grotendeels kwijt. Daarnaast is een neopreen pak in ondiep water minder gecomprimeerd. Tijdens de rest van de duik ben je zwaarder, wat je kunt compenseren met de wing.

  Op dit lichtste moment zou het onzin zijn om nog steeds gas in de wing te hebben. Je kunt dan beter je gewicht verminderen. Oplossingen zijn het gebruik van minder lood, een aluminium rugplaat in plaats van een stalen of lichtere flessen. (zie ook Uitloden)

 • Je drijfvermogen neutraal houden
  Door met gemak op een en dezelfde diepte te blijven kun je veilige decompressie stops maken. Ook wordt het uitvoeren van complexe taken eenvoudiger.

  Om het trimmen beter onder de knie te krijgen zou je bijvoorbeeld een cursus kunnen volgen. Verder helpt het natuurlijk ook om bij al je duiken er op te letten dat je goed trimt. Op een gegeven moment wordt het dan vanzelf tweede natuur.

  Het is belangrijk dat je niet op je droogpak trimt. Natuurlijk zorg je wel dat er genoeg lucht (of argon) in het pak komt om een squeeze in het pak tegen te gaan. Zo voorkom je dat er een luchtbel in je pak rond hebt dwalen die je onstabiel maakt. Tevens is een wing veel sneller te ontluchten tijdens een noodgeval dan een droogpak. Tijdens een duik verbruik je gas. Hierdoor wordt je tijdens de duik lichter, want je fles(sen) raken leeg. Als je bij een groot gewicht aan gas bij het begin van de duik neutraal wilt zijn moet je dan je droogpak veel verder opblazen dan aan het einde van de duik. Het is beter om je droogpak altijd het zelfde volume te laten hebben en de gewichtsverandering met behulp van je wing te compenseren. Dat dit het geval is is wellicht nooit opgevallen als je met één fles duikt, maar het is goed om de gewoonte alvast aan te leren voor het moment dat je met een dubbelset of meer gaat duiken.

 • Je lichaam horizontaal houden
  Een horizontale positie geeft zo min mogelijk weerstand in het water bij het zwemmen. Ook wordt het neutraal houden van het drijfvermogen eenvoudiger, omdat je jezelf niet met de vinnen omhoog of omlaag stuwt. Tenslotte decomprimeer je efficiënter omdat je longen volledig gebruikt worden. Als je rechtop in het water staat is de drukverdeling van buitenaf over je longen ongelijk en zal niet overal evenveel gas terechtkomen. Een deel van het bloed kan dan minder goed gas uitwisselen.


  DIR duiker in perfecte horizontale trim
     

  Door de frogkick te gebruiken zul je jezelf nog minder omhoog of omlaag stuwen dan bij de 'gewone' vinslag. Als je af en toe stopt met vinnen tijdens een duik zul je goed kunnen voelen of je omhoog of omlaag gaat of netjes op dezelfde diepte blijft hangen. Als je van diepte verandert zwem je niet horizontaal. Trim nu goed uit terwijl je niet vint. Vervolgens zou je niet meer van diepte mogen veranderen als je weer gaat vinnen.
Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Technieken
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina