Frogkick vinslag

De frogkick ofwel kikkerslag is om verschillende redenen geschikter dan de gewone vinslag. Doordat er geen neerwaartse slag is zal er veel minder stof opgewerveld worden. De snelheid die behaald kan worden is indrukwekkend. Aan de andere kant is een grote wendbaarheid mogelijk. Je kunt als een helicopter op de plaats ronddraaien. Omdat de duiker zichzelf minder snel ongemerkt omhoog of omlaag zal stuwen is de trim beter. Zodra je stopt met vinnen blijf je op dezelfde diepte hangen. Bovendien is de slag zeer plezierig om uren vol te houden.

Frogkick vinslag Frogkick vinslag Frogkick vinslag

De eerste paar uur zal de slag vreemd aanvoelen, maar na verloop van tijd zul je niet meer gewoon willen zwemmen. Het lichaam wordt horizontaal gehouden. De knieeen maken een hoek van 90 graden, waarbij de vinnen weer horizontaal gehouden worden. Langzaam laat je de benen spreiden. Dit is moeilijk met grote kracht te doen. Hou de vinnen goed plat. Kantel nu de enkels zodat de vinnen scheef komen te staan. Breng de vinnen krachtig naar elkaar toe. Zo simpel is het! De kracht komt uit de bovenbenen en enigszins uit de kuiten, maar de enkels moeten natuurlijk nog wel het kantelen goed uitvoeren. Bij sterke stroming zul je harder moeten zwemmen dan hier op de video. Sla dan de vinnen echt tegen elkaar. Bij heel rustig zwemmen is kantelen nauwelijks nog nodig. Bij precisie werk in een grot komen er nog kleine draaiingen, achteruit zwemmen en andere kunstvormen bij.

Kijk nu voor de duidelijkheid naar de video's: Het is tevens mogelijk om de frogkick achteruit uit te voeren. Deze skill kan handig zijn als je jezelf moet positioneren. Op de website van BAUE staat een duidelijk filmpje waarin een DIR duiker deze skill oefent in het zwembad. Deze skill is bijna alleen uit te voeren als je Scubapro Jetfins gebruikt.

  Terug naar overzicht Terug naar Technieken
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina