Argon

Technische duikers gebruiken vaak argon voor het vullen van hun droogpak, want door het gebruik van argon kun je namelijk warmer blijven tijdens de duik. Argon bewijst vooral zijn nut bij duiken met lange bodemtijden, in koud water en/of met helium in het ademgas.

Het gebruik van argon heeft een aantal voordelen:

 • Argon is qua isolatie ongeveer anderhalf keer zo efficiŽnt als lucht en tien keer zo efficiënt als helium.

 • Argon verbetert de isolerende werking van Thinsulate onderpakken met vijftig procent. (Bron: Onderzoek US Navy)
 

Overdrukventiel (OPV)
Overdrukventiel (OPV)

Omdat helium zo slecht isoleert kan het duiken met trimix en een droogpak (gevoed uit het ademgas) leiden tot teveel warmteverlies. Een betere optie is het toevoegen van een apart systeem waarmee het droogpak kan worden voorzien van gas; een argonfles met eigen automaat. Alleen als het water warm is en de duik relatief kort kan eventueel zonder argonsysteem worden gedoken.
Specificaties

Een argonsysteem moet aan een aantal criteria voldoen:

 • Fles
  De kleur van de fles doet er niet veel toe, maar de meest gebruikte kleuren zijn geel en wit. Op de fles dient duidelijk 'ARGON' te staan. Tijdens de duik hoeft dit niet te zien te zijn, dus de letters kunnen geplakt worden op de zijde die naar binnen wijst bij montage.

 • Eerste trap
  De eerste trap heeft bij voorkeur een DIN aansluiting om het profiel laag te houden. De eerste trap kan het best een lage middendruk hebben, dan zal hij minder snel problemen geven. Een middendruk van 5.5 bar is ideaal. Hoger is aboluut niet nodig, je hoeft er immers niet uit te ademen.

 • Overdrukventiel
  Op de eerste trap moet een overdrukventiel (OPV) geinstalleerd worden. Deze zorgt ervoor dat bij een falende eerste trap de overtollige druk kan ontsnappen en niet de slang en/of droogpak opblaast. Normaal zal een tweede trap gaan blazen bij een falende eerste trap, maar die ontbreekt natuurlijk bij een argonsysteem. Een argonsysteem zonder OPV is gevaarlijk!

 • Drukmeter
  Er wordt geen drukmeter geinstalleerd op de eerste trap, ook niet als deze zeer klein is en direct in een hogedruk aansluiting is geschroefd. De reden hiervoor is simpel: tijdens de duik is een drukmeter overbodig en het gebruik van een drukmeter zou een O-ring toevoegen aan de configuratie. Als je wilt weten hoeveel argon er in het flesje zit dan kun je dat voor de duik meten door één van je normale automaten op het flesje te monteren. Begin een duik met een goed gevulde fles, want je wil er niet tijdens de duik achter komen dat je geen gas hebt om je pak te vullen.

Wrakduiken

Bij wrakduiken is een klein flesje aan te raden, omdat er relatief weinig gas nodig is om het pak op te blazen. Het gas is in principe alleen nodig tijdens de afdaling. Veel gebruikte maten zijn 1 liter staal of 6 cft. aluminium. Met de genoemde flesjes zijn gemakkelijk enkele duiken te maken. Alles wat groter is zal problemen geven als het op de heup gedragen wordt en waarom zou je meer meenemen? Kleine argonflesjes worden op de heup gedragen en je kunt kiezen uit de volgende bevestigingsmethoden:

 • Op de heupgordel aan de linkerkant. Bevestiging d.m.v. een lus aan het flesje en een elastiek. De heupriem gaat door de lus en de onderkant van het flesje wordt met een elastiek tegen de backplate gehouden. De lus moet groot genoeg zijn om over de gesp en het meshoudertje te schuiven indien het flesje verwijderd moet worden.

 • Bevestiging aan de backplate met behulp van twee straps. De twee straps houden de fles netjes op zijn plaats. Hier kan eventueel nog een elastiek aan worden toegevoegd die ervoor zorgt dat de fles nooit uit de straps kan zakken.

Grotduiken

Bij grotduiken zal het profiel van de duik worden bepaald door de grot. Het kan dus voorkomen dat je tijdens de duik meerdere malen een stuk ondieper gaat en weer afdaalt. En op de terugweg zal dit weer het geval zijn.

Bij een duik met een dergelijk profiel is er extra gas nodig om in het droogpak te blazen, vandaar dat er bij grotduiken standaard een grotere maat argonfles gebruikt wordt. Het gaat daarbij om een 14 cft. aluminium fles.

Voor de bevestiging van de grote argonfles is er maar één methode: Met behulp van straps op de linkerzijde van de dubbele flessen.

 Dubbel 12 met 14 cft. argonfles
Dubbel 12 met 14 cft. argonfles

Gebruik

Of je nu gaat wrakduiken of grotduiken, in beide gevallen is het flesje ondersteboven gemonteerd met de kraan binnen handbereik. Zo kan de kraan gemakkelijk worden afgesloten bij een falende automaat. De fles dient tevens losgehaald te kunnen worden van de rest van de configuratie, erg belangrijk als je misschien vast komt te zitten. Om optimaal gebruik te maken van de eigenschappen van argon, dient voor de duik het pak 'geflushed' (gespoeld) te worden. Hierbij vervang je al de lucht in het pak door argon. 'Flushen' doe je door je pak vol te blazen met argon voor de duik. Vervolgens maak je je klein en pers je al het gas uit je pak via de nekseal. Herhaal dit enkele malen en al de lucht is vervangen door argon. Om gas uit het kleine flesje te sparen hebben sommige duikers hiervoor een aparte fles in de auto of op de boot liggen. Zo kan de duik met een volle argonfles worden uitgevoerd.

1 Stap terug Boei / Decoballon Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Scooter 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina