Gebruik van de longhose

Gebruik van een normale octopus is niet altijd zonder problemen. Als iemand opeens lucht nodig heeft blijkt die extra automaat niet altijd even makkelijk te vinden te zijn. Ook zit die octopus bij sommige duikers nogal stevig vast of bijvoorbeeld in de zak van een stabjack. Tenslotte sleept de octopus bij sommigen zo door de modder dat er niet meer makkelijk lucht uitkomt.

Er bestaat een techniek om al deze problemen op te lossen. Deze techniek werkt als volgt. Van de twee ademautomaten, eigenlijk tweede trappen, heeft er één een slang van normale lengte en de ander een slang van 2.1 meter (= longhose). De duiker ademt uit de automaat met de lange slang. Deze slang loopt onder de rechterschouder, voor de borst langs, over de linker schouder, achter het hoofd langs tot bij de automaat in de mond. Dit is in de praktijk erg simpel en gestroomlijnd ook al lijkt het hier zo'n verhaal. Op het moment dat een ander lucht nodig heeft geeft de duiker deze automaat af en neemt hij zelf de 'normale' automaat in de mond. Deze automaat is met een elastisch koordje om de nek bevestigd.

Longhose Longhose Longhose

Longhose Longhose

Wat is het voordeel van deze techniek? Bovenstaande klinkt misschien wat vreemd, maar het geeft in de praktijk enorme voordelen, zoals hieronder wordt toegelicht aan de hand van een aantal voorbeelden.
  • Stel dat het zicht slecht is dan is op de tast iemands hoofd en daarmee die ademautomaat veel makkelijker te vinden dan een of andere octopus.

  • Stel dat het niet je eigen buddy is die lucht wil dan weet hij niet eens waar jouw octopus zit. Ook je eigen buddy wil dat trouwens nog wel eens vergeten.

  • Stel dat er modder in de octopus zit dan kun je daar zelf veel beter mee omgaan dan iemand die al een tijd zonder lucht zit. Bovendien kan je dan rustig doorgaan met buddybreathing terwijl de ander al weer iets op adem is gekomen. Wellicht blijft die automaat nog schoner ook als die duidelijk voor je zelf bedoelt is.

  • Als iemand geen lucht krijgt, omdat de octopus vast zit of kwijt is of vol modder zit of wat dan ook, dan wordt de automaat uit je mond genomen! Bij paniek is de eerste reactie zelfs vaak al de automaat uit iemands mond te nemen. Wees daar dan ook op voorbereid. Op deze manier is de automaat het makkelijkste te vinden, weet je zeker dat die het doet en ben je ingespeeld op het soms niet te voorkomen geval dat de automaat simpelweg uit je mond wordt genomen.
Hoe dit er in de praktijk uitziet kun je hiernaast en op de video zien. Natuurlijk wordt er voor grotten en wrakken flink op geoefend hoe je vervolgens samen naar buiten kunt zwemmen. Een belangrijk punt hier is dat de duiker zonder eigen lucht voorop zwemt. Het is altijd zo dat de duiker met een probleem voorop gaat naar de oppervlakte.

De video's laten zien hoe de lange slang afgegeven wordt:
Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Technieken
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina