DIR-NL: Nieuwsgroep voor DIR Duikers in Nederland

DIR-NL werd in 2000 opgericht met als doel om Nederlandse en Belgische duikers te informeren over het DIR systeem. Duikers konden er terecht met vragen en er werd veel met elkaar gedoken om materialen en technieken onder de knie te krijgen. De groep faciliteerde zowel recreatieve als technische duikers.

DIR-NL is niet verbonden aan een duikwinkel of -club. Het is een ontmoetingsplaats voor gelijkgezinde duikers en geen van de georganiseerde activiteiten heeft een commerciële bijbedoeling.

In meer dan 10 jaar groeide DIR-NL uit tot Nederlands grootste en meest actieve duikgroep, met meer dan 200 leden. DIR duiken was ondertussen uitgegroeid van een klein select groepje fanatieke duikers naar een mainstream manier van duiken, zowel voor recreatieve als technische duikers. Ondertussen is GUE ook goed op de kaart gezet in Nederland, voornamelijk dankzij de inspanningen van leden van DIR-NL.

Technisch- en grotduiken in teamverband

In het licht van de behaalde resultaten is medio 2014 besloten om DIR-NL meer te richten op technisch- en grotduiken en dan met name op projecten in teamverband. Denk hierbij aan projecten zoals MCEPExterne Link, Project RossarolExterne Link, WKPPExterne Link, Ghost Fishing Project ArgoExterne Link, CindaqExterne Link, Ressel EOL, Project MorpheusExterne Link, Karst OdysseyExterne Link, enzovoorts. Leden van DIR-NL nemen reeds deel aan deze projecten, of organiseren deze projecten zelf.

Door deze focus aan te brengen kunnen DIR-NL en haar leden elkaar het meeste bieden. Het nieuwe doel van DIR-NL is dan ook:

Het faciliteren van de ontwikkeling en activiteiten van technische DIR duikers door middel van het uitwisselen van informatie en het organiseren van evenementen, trainingen, trips en projecten.

Voor recreatieve DIR duikers zijn er voldoende alternatieven om informatie over DIR/GUE en gelijkgestemde buddy’s te vinden. Er zijn genoeg mensen die daar buiten DIR-NL verband tijd en energie in willen steken. Dat is dus geen reden meer om lid te worden van deze groep.

Bij DIR-NL kun je terecht voor o.a.:
  • Uitwisselen van kennis
  • Advies over de aanschaf van apparatuur
  • Buddies voor trainingen en GUE opleidingen
  • Evenementen zoals duikdagen, lezingen, etc.
  • Wrakduiken op de Noordzee en in het buitenland
  • Aansluiting bij nationale en internationale duikprojecten
 
DIR Nederland
DIR Nederland
Op Frogkick.nl kun je verslagen lezen van de activiteiten van DIR-NL.

Forum

Het DIR-NL forum heeft een archief met bijna 40.000 berichten en is daarmee ook één van de meest actieve besloten lijsten van Europa op het gebied van DIR duiken. Op dit moment zijn er meer dan 100 leden, van zojuist gecertificeerde technische duikers tot ervaren exploratieduikers en hun supportteams.

Lidmaatschap

Wie lid wil worden van DIR-NL doet er goed aan om eerst te gaan duiken met reeds bestaande leden. Pas na voordracht van twee of meer bestaande leden en goedkeuring van de moderators van het forum krijg je toegang tot het forum en de activiteiten.

Aan lidmaatschap zijn geen kosten verbonden. Het is voornamelijk van belang dat je actief technisch duikt en van meerwaarde bent voor de groep en de projecten waar aan wordt deelgenomen. In het bezit zijn van GUE Tech en Cave brevetten hoort daar vanzelfsprekend bij.