DIR-NL duikdag

Op zondag 12 oktober 2008 organiseerde DIR Nederland weer een duikdag voor haar leden. Net als vorig jaar was gekozen voor het Oostvoornse Meer als locatie. Bij het Beachcenter is een grote parkeerplaats en je kunt er gemakkelijk te water met een groep. Perfecte locatie dus voor een groep van bijna 80 duikers.

Alex Angenent schreef het volgende verslag van deze dag:

 


DIR Nederland


Duikdag in Oostvoorne

Op zondag 12 oktober was het weer zover: de DIR-NL duikdag. Ditmaal op mijn ‘huisrif’ Oostvoorne.

Al ruim voor de aanvangstijd van 10 uur stond er al een rijtje auto’s naast het Beachcenter op slag Stormvogel. Het zou droog blijven met een voorspelling voor een doorbrekend zonnetje. Helaas kwam de zon pas later op de dag, maar het was de gehele dag aangenaam voor de tijd van het jaar.

Intussen werd de parkeerplaats verder gevuld met auto’s en werd er druk begroet, kennisgemaakt en felicitaties uitgewisseld. Het bleek een productieve zomer geweest te zijn, gezien het aantal succesvol afgeronde GUE cursussen.

Rond half elf opende Robert de dag. Gelukkig was er voorzien in een megafoon zodat hij luid en duidelijk hoorbaar was. ;-) Vandaag is er geen vastgesteld programma maar is het gewoon lekker duiken en ervaringen uitwisselen. Zoals gewoonlijk was ook DIR-BEExterne Link aanwezig.

Voor de volgende bestelling hoodies en T-shirts waren bij Jörg de Groot pasmaten beschikbaar. Er was deze dag ook speciale aandacht voor de European Shark WeekExterne Link, waardoor Frank van Essen met 72 handtekeningen op de petitie naar huis kon. Na het welkomstwoord was het met zijn allen de steiger op voor de traditionele groepsfoto.

Op voorhand waren er 15 introducés aangemeld welke zich samen met de begeleiders verzamelden bij Eddie van Vliet voor de briefing. Tijdens deze introductie werden nieuwe DIR-NL leden wegwijs gemaakt en gingen ze samen met hun begeleider duiken. Er werden plannen gemaakt voor een eerste duik, waarop links en rechts nog wat ‘teams’ werden geformeerd.

Het zicht was helaas nog niet optimaal en het gebruik van scooters moest hierdoor helaas achterwege blijven. Wel werd er met bewondering gekeken naar de ‘Scootmobiel’. Jos, die hier wekelijks duikt, heeft een halve onderzeeboot gebouwd, inclusief een aangepaste auto met o.a. een lier en laadstation. Alhoewel deze scooter bij een hoop mensen al bekend is, waren er een hoop bewonderende blikken bij de rood-blauwe constructie.

Zelf heb ik de eerste duik gemaakt met Vasco en Detlef. Na een bezoek aan de ‘Spare-Ribs’ (een oud wrakje vlak onder de kant) zijn we via de tunnels naar de canyon gegaan. De canyon is een kleirand waar de verschillende lagen klei duidelijk zichtbaar zijn. Hier hebben we nog even gekeken bij een stuk spant wat uit de kleiwand uitsteekt. Hier zal vast nog wat meer liggen… Vanaf hier doorgestoken naar het wrakje de ‘Rotterdam’. Helaas kreeg Vasco last met klaren en hebben we de duik voortijdig afgebroken.

Tussen de duiken door was het te druk bij het Beachcenter voor een hapje en drankje. Een kop koffie en een broodje bij de auto was ook een gezellige manier om de tijd tussen twee duiken door te maken. Een veel gehoorde discussie bij de recent GUE-F gebrevetteerden was de keuze voor een vervolgopleiding. Het lijkt moeilijk te zijn om de keuze te maken voor een grot- of technische opleiding. Het lijkt volgend jaar in ieder geval druk te worden bij GUEExterne Link. Mijn eigen keuze is gemaakt, het wordt GUE Cave1 in Frankrijk.


DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken

Voor de tweede duik verhuizen er een aantal naar een stukje verder op het meer. Zij gaan een duik maken bij Slag Bergeend, op zoek naar ‘Het Loodwrak’. Vanmorgen is hier een boei op gezet, dus het kan niet missen! Uit ervaring weet ik dat je het Loodwrak makkelijk kunt missen als je vanaf de kant duikt zonder een boei om op te richten.

Zelf heb ik voor de middag een duik met Robert Leenen gepland. Op de nieuwslijst had ik een bericht geplaatst met de vraag of iemand mij wat grotduik technieken kon laten zien. Robert bood zich hiervoor aan en gaf me de kans om te snuffelen aan wat technieken op de kant aan de hand van wat houten paaltjes. Hij gaf een paar voorbeelden van het leggen van lijnen, plaatsen van arrows/cookies en het in- en uitreelen. Al snel werd de belangstelling groter en werd het een soort groepsdemonstratie waarbij zelfs ook de interesse van passanten was gewekt. Wat mij opviel is dat op de lijst maar één oproep was voor een demonstratie maar dat er op de dag zelf zeer veel interesse was in diverse zaken. Ik moedig iedereen aan om hier meer gebruik van te maken, ook buiten de DIR-NL duikdagen om!

Na het gedeelte bovenwater verhuisden we onderwater om het geleerde in de praktijk te brengen. Helaas bestaat het Oostvoornse Meer uit een zandbodem en zijn er weinig plaatsen om een lijn aan vast te maken. Gelukkig is er vorig jaar een lading heipalen gestort en konden we hier mooi de lijn aan vast knopen. Na wat geklooi kreeg ik het voor elkaar om een lijn met een goede lus vast te maken. Alhoewel ik wel meer met een reel had gewerkt, ben ik een hoop wijzer geworden. Ook het plaatsen van arrows en cookies ging vlot en is eenvoudiger dan het in eerste instantie lijkt.

Nadat we hier klaar waren hebben we nog even de nieuwe tunnels (lees rioolbuizen) bewonderd die aan het begin van de zomer zijn geplaatst.

In de tussentijd was de zon eindelijk doorgebroken en was het nog een tijd gezellig op het terras van het BeachcenterExterne Link. Genietend van de ondergaande zon werd deze geslaagde duikdag met zo’n 90 bezoekers afgesloten.

Alex Angenent


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina