Reel

Zowel bij wrakduiken als bij grotduiken is een reel een belangrijk onderdeel van de uitrusting. Bij een penetratie moet men immers op ieder moment van de duik in staat zijn om de weg naar buiten te kunnen vinden, ook als het zicht is belemmerd door stof in het water of falende lampen. Ook is het gemakkelijk om de weg kwijt te raken en dan biedt een goed gelegde lijn een uitweg uit wat anders een erg gevaarlijke situatie is.

 
Reel
Reel

Een reel bestaat altijd uit een handvat en een spool (niet te verwarren met een losse spool) waarop een lange nylon lijn zit gewikkeld, maar toch is er een behoorlijk aantal verschillende ontwerpen op de markt. Om een goed keuze te kunnen maken dien je de volgende zaken in gedachte te houden:

Specificaties

Een goede reel moet aan de volgende specificaties voldoen:

  • Spool
    De spool van de reel is zodanig geplaatst in het handvat dat de lijn niet snel vast kan komen te zitten als deze iets te ver afrolt. Het in de knoop raken van de lijn en reel kost tijdens de duik kostbare tijd en kan tot gevaarlijke situaties leiden.

  • Blokkeren
    De reel moet geblokkeerd kunnen worden om te voorkomen dat de spool kan draaien en de lijn afrolt terwijl de reel niet gebruikt wordt. Remsystemen zijn echter weer overbodig, want remmen kun je eenvoudig met een enkele vinger doen.

  • Bevestiging
    De reel moet op een goede manier kunnen worden vastgezet. Een double-ender is de meest efficiente manier, want tijdens gebruik van de reel kan deze ook worden gebruikt om de reel vast te zetten op een andere lijn. Er zijn reels met een vaste boltsnap eraan vastgezet, maar dat zou een staal-op-staal verbinding zijn, dus af te raden.

  • Lijn
    Voor wrakken en grotten wordt meestal een reel met een stuk nylon draad van zo'n 100 meter gebruikt. Voor exploratie doeleinden zal dit natuurlijk veel meer moeten zijn. De draad is van 2mm dik geweven nylon, geen gedraaid nylon. Voor wrakduiken wordt soms gekozen voor lijn van 3mm dikte, omdat wrakken over het algemeen meer scherpe randen hebben waardoor de lijn zou kunnen beschadigen. Als de lijn echter goed geplaatst wordt dan zal dit echter niet of nauwelijks voorkomen.
  • Lusje
    Aan het eind van de lijn zitten twee ogen; een grote en een kleine. De grote lus moet groot genoeg zijn om de gehele reel doorheen te halen. Het kleine oogje (of lusje) is er alleen maar om op een handige wijze de grote lus los te krijgen als de reel ergens aan vastgemaakt is. Dit is vooral handig bij het gebruik van dikke handschoenen. Het kleine lusje staat ook wel bekend als de 'Stiff Willy'.
 
'Stiff Willy'
'Stiff Willy'

Gebruik

Het gebruik van een reel en het leggen van een lijn in een wrak of grot kan alleen juist aangeleerd worden onder begeleiding van een instructeur. Het is namelijk heel eenvoudig om fouten te maken die er toe kunnen leiden dat de weg naar buiten niet meer gevonden kan worden of de duiker in de lijn verstrikt raakt. Ook is het gebruik van een reel geen excuus om een penetratie te doen waar eigenlijk een gepaste opleiding voor nodig is.

In de volgende situaties is een reel een essentieel uitrustingsstuk voor het veilig uitvoeren van de duik:

  • Wrakduiken
    Bij slecht zicht of bij het penetreren van een wrak is een verbinding met de buitenwereld nodig om de weg terug te kunnen vinden. Ook wordt de reel regelmatig gebruikt om de weg terug te vinden naar de ankerlijn.

  • Grotduiken
    Eén van de gouden regels van het grotduiken is dat er altijd een ononderbroken lijn aanwezig moet zijn naar de oppervlakte. In de meeste grotten is deze lijn normaliter al aanwezig, maar exploratieduikers moeten deze lijn zelf aanbrengen. De vaste lijn begint vaak een eindje de grot in om duikers niet aan te moedigen naar binnen te gaan tenzij ze daarvoor opgeleid zijn. Het is in dat geval nodig om vanaf de opening van de grot naar het begin van de permanente lijn een verbinding te leggen met behulp van de reel.

Het oplaten van een boei

Er zijn veel technische duikers die een reel gebruiken voor het oplaten van hun boei. Dit is echter af te raden, want een reel is niet ontworpen om met grote snelheid lijn af te rollen en zal daarom vaak blokkeren, met alle nare gevolgen van dien. Een spool is veel beter geschikt voor het oplaten van een boei.

1 Stap terug Duikmes Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Spool 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina