Duikmes

Iedere duiker heeft een mes, of ze nu recreatief of technisch duiken. Ook in de DIR configuratie neemt het duikmes een belangrijke plaats in, maar er zijn enkele zaken waar je op dient te letten.

Het mes maakt het mogelijk je los te snijden als je vast komt te zitten in een lijn of een visnet. Tevens kan het gebruikt worden als je vast komt te zitten met bepaalde onderdelen van je apparatuur. Dat is ook de reden dat ALLE verbindingen in de DIR configuratie worden vastgemaakt met nylon lijn, want dat snij je gemakkelijk door in een noodgeval.

Aan het mes zijn maar enkele vereisten:

  • Het mes heeft geen scherpe punt.
    Een punt is bedoeld om ergens in te steken en dat is nooit nodig. Een punt kan alleen maar gevaar opleveren voor de eigen apparatuur en/of je buddy.

  • Het mes dient scherp te zijn.
    Controleer dit regelmatig en zorg dat het mesje vrij blijft van roest. Dit kun je doen door het geregeld in te smeren met siliconenvet.

  • Het mes moet goed binnen handbereik worden opgeborgen.
    Als een duiker vastzit in een lijn dan is de kans groot dat men behoorlijk beperkt is in de bewegingsruimte. Een mes moet op dat moment gemakkelijk tevoorschijn gehaald kunnen worden.
 

DIR duikmes
DIR duikmes

Het mes wordt in een houdertje geplaatst op de buikband van het harnas, binnen handbereik voor BEIDE handen. De houder bestaat uit een dubbelgevouwen en vastgestikt stuk gordelband. De houder houdt tevens het stuk buikband op de plaats dat door de sluiting heen komt vanaf de rechter zijde. Bij gebruik van stug band klemt het mes vanzelf. Eventueel kan een stukje elastiek gebruikt worden.


Het mes wordt dus NIET aan het been gedragen zoals veel duikers dat gewend zijn. Op het moment dat een mes nodig is, dan is het op die plek vaak moeilijk te bereiken en er blijven makkelijk lijnen achter haken.

Tekna mesje
Tekna mesje
 
Op de goodman handle van de lamp kan eventueel nog een heel klein mesje worden gemonteerd. Het gaat dan om een Tekna mesje, welke met een schroef en een O-ring wordt vastgezet. Dit is vooral gebruikelijk bij grotduikers die veel met nylon lijnen werken.

Groot mes

Grote Rambo-messen zijn overbodig, want een klein mesje snijdt net zo goed. Het staat heel stoer zo'n groot mes, maar het heeft totaal geen voordelen ten opzichte van de kleinere messen.

Schaar

Sommige wrakken zitten vol sterke vislijnen of netten en daar kan vaak zelfs het scherpste mes niet tegenop. In zo'n geval is het verstandig om ook een schaar bij je te dragen.

Scharen zijn er in vele soorten en maten, maar de meeste degelijke scharen zijn van het type 'verbandschaar'. Ze roesten niet of nauwelijks, zijn gemakkelijk te gebruiken met dikke handschoenen en bovendien voor maar enkele euro's te verkrijgen op de EHBO afdeling van buitensport winkels.

De schaar wordt opgeborgen in de linkerzak van het droogpak.

 


Verbandschaar
Verbandschaar

1 Stap terug Backup lamp Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Reel 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina