Primaire lamp

Bij het maken van technische duiken is een lamp een essentieel onderdeel van de uitrusting. Duiken op grotere diepte, in grotten of in wrakken betekent immers dat je duikt in een donkere omgeving. De lamp staat ook wel bekend als de primaire lamp (primary light). Technische DIR duikers dragen naast de primaire lamp ook altijd twee backup lampen op hun harnas.

De batterij van de primaire lamp is in een afzonderlijke behuizing geplaatst, de zogenaamde cannister. Vaak wordt dan gesproken van een 'kabellamp'. Dit heeft als voordeel dat alleen de lampkop in de hand kan worden gehouden en dat is comfortabeler.

De primaire lamp heeft binnen het DIR systeem een aantal zeer belangrijke functies:

 

Cannister lamp
Cannister lamp
 • Verlichten van de omgeving.
  De belangrijkste reden om een lamp mee te nemen tijdens een duik natuurlijk. Je duikt om onderwater dingen te gaan bekijken en met een goede lamp kun je dat dus beter.
 • Communicatie.
  Het is belangrijk dat een lamp een sterke 'straal' produceert en niet een wijde bundel die alles verlicht. Zo kun je duidelijke signalen doorgeven onderwater en verblind je je buddy niet nodeloos. Ook bovenwater is de lamp eventueel een krachtige signaalbron voor helikopters en reddingboten.
 • Onderdeel van het gewichtssysteem.
  Bij gebruik van een grote accu is het mogelijk de accu af te werpen als extra drijfvermogen nodig is. Een loodgordel wordt daarmee vaak overbodig.
 • Opbergsysteem voor de lange slang
  De longhose loopt vanaf de rechter eerste trap achter de wing langs, onder de lampcannister door, over de borst en dan om de nek. De cannister zorgt er dus mede voor dat de slang netjes is opgeborgen en toch snel tevoorschijn gehaald kan worden.

Halogeen of HID

Technische duikers kiezen tegenwoordig allemaal voor gasontladingslampen, ook wel HID lampen genoemd. HID staat voor High Intensity Discharge en biedt de volgende voordelen:
 • Hogere kleurtemperatuur
  Het licht is minder geel, eerder tegen blauw aan.

 • Hogere intensiteit



Halogeen lamp: 3000 Kelvin
Halogeen lamp: 3000 Kelvin



HID lamp: 6500 Kelvin
HID lamp: 6500 Kelvin
 • Het ontbreken van een gloeidraad
  Het lampje heeft geen gloeidraad en heeft daardoor een langere levensduur en is betrouwbaarder. Het lampje is hierdoor minder gevoelig voor schokken.

 • Langere brandduur op dezelfde batterijcapaciteit
  Een HID lamp brandt minstens tweemaal zo lang op dezelfde batterij als een halogeen lamp.

10W of 18W

DIR duikers gebruiken deze lampen al jaren en dan met name de 18W versie. Alleen voor video doeleinden worden fellere lampen gebruikt. De 10W versie heeft een aardige lichtopbrengst, zeker meer dan halogeen, maar is geen optie als je technische duiken maakt. Belangrijk punt is dat alle duikers in een (technisch) duikteam dezelfde type lamp dienen te gebruiken, want dan zal de minder sterke lichtbundel niet wegvallen tussen de fellere bundels, erg belangrijk voor de communicatie. Voor technische DIR duikers is er dus maar één optie: de 18W HID.

Focus

Alle HID lampen geven veel licht. Dit licht dient echter goed gebundeld te worden tot een sterke straal, want alleen daarmee kun je effectief communiceren. Iedere combinatie van HID bulb en achterliggende reflector zal iets verschillen en dus niet altijd de meest effectieve bundel produceren. Daarom dient de ballast met bulb te kunnen verschuiven ten opzichte van de reflector, zo kun je de bundel focussen. Een HID lamp zonder focus is dus meestal minder effectief.

Loodgel of NiMH

Accu's zijn verkrijgbaar als loodgel- of NiMH.
 • Loodgel is relatief goedkoop en heeft geen last van geheugen effect zoals NiCd. Je hoeft de lamp dus niet eerst compleet te ontladen voordat je de batterij weer gaat opladen. Het heeft echter maar een beperkte capaciteit en daarom zijn de accu's redelijk groot en zwaar.

 • NiMH heeft als voordeel dat het vele malen kleiner is en toch meer capaciteit biedt dan loodgel. Evenals de loodgel accu's heeft NiMH geen last van het geheugen effect. Nadeel van NiMH is de hoge prijs.
  Deze tabel geeft aan welke lampen over het algemeen worden gebruikt voor welk type duik:
Accu Brandduur Type duik
4.5 Ah NiMH 4 uur / 10W HID Recreatief
6 Ah Loodgel 4 uur / 10W HID Recreatief
6 Ah Loodgel 2 uur / 18W HID Recreatief / Technisch
9 Ah NiMH 4 uur / 18W HID Recreatief / Technisch
14 Ah Loodgel 5 uur / 18W HID Technisch

Bevestiging

Om een felle lamp met een lange brandduur eenvoudig mee te kunnen nemen is het nodig de accu apart te dragen, zo draag je met de hand alleen de lampkop zelf. De accu zit in een cannister (ronde behuizing) en wordt rechts aan het harnas gedragen. Daar zit de accu mooi uit de stroming, onder de schouder verstopt. Om de lamp op z'n plaats te houden op het harnas, is het aan te raden deze vast te zetten met een extra loodgordel sluiting.

Gebruik

De lampkop heeft een handvat waarmee de lamp boven op de hand gedragen wordt, de zogenaamde Goodman-handle. Zo blijft het mogelijk om dingen vast te pakken, zonder dat de lamp losgelaten hoeft te worden.

Als de lamp niet gebruikt wordt of als je beide handen nodig hebt, dan kan de lampkop aan het harnas vastgemaakt worden met een boltsnap aan de Goodman-handle of de kabel.
 
Goodman Handle
Goodman Handle

Het lampsnoer loopt tijdens het gebruik over de longhose heen. Bij het afgeven van de lange slang wordt door de donor eerst zekergesteld dat de ontvanger weer kan ademen en daarna haalt de donor het snoer over de longhose heen, zodat deze vrij is. Pas daarna wordt de rest van de lange slang, welke nog onder de cannister zit geklemd, losgehaald en afgegeven. Aan- en uitschakelen Het opstarten van HID lampen duurt altijd even, want pas na enkele minuten bereiken ze hun volle sterkte. Als licht cruciaal is, zoals bij een grotduik, schakel de lamp dan nooit uit tijdens de duik. Als het lampje kapot gaat gebeurt dit meestal bij het aanzetten, en je wil natuurlijk niet dat dat tijdens de duik gebeurt. Hoewel HID op dit punt betrouwbaarder is dan halogeen (er zit immers geen gevoelige gloeidraad in) schakel je de lamp toch nooit uit tijdens de duik.

1 Stap terug Boltsnaps Terug naar overzicht Terug naar Technisch Duiken
Backup Lampen 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina