Backup lampen

Een backup of reserve lamp wordt gebruikt als lichtbron indien de primaire lamp uitvalt. Bij een recreatieve duik zal de backup lamp veelal overbodig zijn, tenzij je een nachtduik maakt of in erg donker water duikt. Bij technische duiken, bijvoorbeeld in een wrak of grot, zijn minimaal twee backup lampen nodig.

Er zijn maar weinig onderdelen van de duikuitrusting die zo worden onderschat als de backup lamp. Zonder licht kan er bij de meeste technische duiken een gevaarlijke situatie ontstaan, omdat men de weg niet meer terug kan vinden, decompressiestops minder goed kan maken omdat men de dieptemeter niet kan lezen, etc.
 
Solaris backup lamp, compleet met boltsnap
Solaris backup lamp, compleet met boltsnap

Duikers besteden vaak veel geld aan hun primaire lamp, maar kopen slechts een kleine goedkope lamp als backup. Zeer regelmatig ontdekt men pas hoe belangrijk een backup lamp is als het al te laat is; men zit dan al in het donker. Uiteraard heeft je buddy nog een primary lamp, maar aangezien de lamp ook een belangrijk communicatiemiddel is binnen het DIR systeem zou bij het gebruik van slechts de primary lamp van je buddy een goede communicatie weleens in het gedrang kunnen komen.

Specificaties

Zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een backup lamp:
 • Formaat en stevigheid
  Een goede backup lamp is klein en robuust. Klein omdat de lamp bevestigd moet kunnen worden op het harnas. Robuust omdat de lamp het te allen tijde goed moet kunnen functioneren. Bij zeer diepe duiken dient de backup lamp natuurlijk ook waterdicht te blijven, dus daarom worden goede kwaliteit backup lampen gedraaid uit één blok delrin, een zeer harde kunststof. Goedkopere modellen backup lampen worden vaak gemaakt van gewoon plastic en die zijn daarom bij diepe duiken minder betrouwbaar.

 • Lichtbundel
  De lamp moet een sterk gecentreerde lichtbundel produceren. Zo kun je toch goed blijven communiceren met je buddy, ook als deze een 18w HID lamp gebruikt.

 • Overspanning
  Het beste is een lamp die NIET op overspanning brandt. De meeste duiklampen, vooral de kleinere modellen, branden op een hoger voltage dan waar de 'bulb' voor gemaakt is. Dat zorgt wel voor een grotere lichtopbrengst, maar dat gaat ten koste van de betrouwbaarheid en levensduur.

 • Schakelaar
  Een schakelaar is meestal een zwak punt bij kleine lampen en overbodig als simpelweg het kopje van de lamp gedraaid kan worden om de lamp aan te doen.

 • Brandduur
  De brandduur moet voldoende zijn om weer terug te kunnen zwemmen als de primaire lamp uitvalt. Als dat niet het geval is, dan moeten er extra backup lampen worden meegenomen.

 • Bevestigingspunt
  Het bevestigingspunt van de lamp dient stevig te zijn. Aan het bevestigingspunt wordt de boltsnap met nylon lijn vastgemaakt. Klik hier voor uitleg over deze knoop.
Er zijn maar enkele lampen die aan de bovenstaande specificaties voldoen. De meest bekende daarvan zijn de Halcyon Scout en de Solaris.

LED lampen

Het grote voordeel van LED is dat het zeer betrouwbaar is en een extreem lange brandduur. In het afgelopen jaar verschenen er al enkele modellen backup lampen die zijn voorzien van een felle LED. Deze produceerden echter zeer diffuus licht en geen goede lichtbundel, dus was het geen optie om deze lampen te gebruiken. Nu is er echter ook een fabrikant die een bruikbare LED lamp heeft uitgebracht; de Heser BackUp.

Batterijen

Gewone alkaline batterijen voldoen uitstekend. Het gebruik van oplaadbare batterijen wordt afgeraden, want deze zijn namelijk minder betrouwbaar en gaan qua brandtijd vaak minder lang mee. Controleer geregeld of de batterijen nog op volle kracht zijn door het voltage te meten met een batterij-tester. Als je niet helemaal zeker bent van de kwaliteit van de batterijen, dan kan het verstandig zijn om nieuwe exemplaren in de lamp te stoppen. Natuurlijk wordt de backup lamp niet gebruikt voor andere klusjes onder- en bovenwater, want dan loop je kans dat het lampje sneller doorbrandt of de batterijen op zijn als de lamp echt nodig is.

Gebruik

Voor een serieuze duik moet het voltage van de batterijen worden getest en nadat de lamp weer is gesloten even worden getest of de lamp aan en uit schakelt. Vlak voor de duik worden in het water nog eens alle backuplampen getest door ze aan en uit te draaien. Aan het harnas kunnen twee backup lampen bevestigd worden, onder iedere arm eentje. Dat kan met een boltsnap die aan de D-ringen op de borst worden geclipt. Aan de andere zijde (bij de lampkop) wordt de lampkop vastgezet met een stukje fietsband of elastiek. Op deze wijze zitten de lampen prima uit de weg en zijn ze toch makkelijk bereikbaar. Zelfs met dikke handschoenen is het mogelijk om je backup lampen gemakkelijk tevoorschijn te halen.
Als de backup lamp gepakt wordt doe je eerst de lamp aan door aan de lampkop te draaien. Vervolgens maak je de boltsnap los en kun je de lamp gebruiken. Zou je de lamp niet eerst aandoen dan zou je deze kwijt kunnen raken als je hem per ongeluk loslaat. Als de lamp brandt vind je de lamp makkelijker terug in zo'n geval. Het terugstoppen van de lamp gebeurd uiteraard in omgekeerde volgorde.
 

De back-up lamp bevestigd op het harnas
De backup lamp bevestigd op het harnas, onder de armen

Het tevoorschijn halen van een backup lamp betekent trouwens 'einde duik'. Zonder primaire lamp duikt men namelijk niet verder.

1 Stap terug Lamp Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Duikmes 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina