Lood

Lood is niet altijd noodzakelijk, omdat de uitrusting zelf wellicht zwaar genoeg is vanwege het gebruik van een stalen backplate en zware flessen. Mocht toch extra gewicht nodig zijn dan is een v-gewicht ideaal. Een v-gewicht is een staaf lood die precies tussen de twee flessen van een dubbelset past. Men kan hier ook een kilo softlood tussen plaatsen.

Uitzondering

Bij het duiken vanaf een rubberboot is het noodzakelijk dat de uitrusting blijft drijven als deze in het water wordt afgedaan. Bij gebruik van een droogpak kan de duiker met uitrusting prima gebalanceerd zijn, terwijl de flessen en het v-gewicht met alleen het drijfvermogen van de wing zouden zinken. In dit geval bied een loodgordel in plaats van het v-gewicht uitkomst. Het is van belang deze onder het harnas te dragen, zodat deze niet per ongeluk los kan raken.

Drijfvermogen

 
V-weight
V-weight

In geval van een probleem met de wing kan eenvoudig omhoog gezwommen worden, omdat de duiker goed gebalanceerd is. Daarnaast bied het droogpak backup drijfvermogen. Eventueel kan de lamp afgeworpen worden om voor extra drijfvermogen te zorgen. Zie ook trimmen.


1 Stap terug Wing Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Bottomtimer 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina