Wing

De wing verzorgt de mogelijkheid om het drijfvermogen aan te passen. De wing is geplaatst tussen de backplate en de fles. Het is dus een los onderdeel, dat in diverse maten te krijgen is. Zo wordt voor recreatief duiken een smalle (enkele fles) wing en voor technisch duiken een bredere (dubbelset) wing gebruikt.

Een wing heeft in vergelijking met het gewone trimvest een groot aantal voordelen:

 • Zit op de rug, dus zeer goede bewegingsvrijheid.
 • Perfecte stabiliteit en horizontale trim.
 • Zeer goede stroomlijn.
 • Knelt bij het opblazen niet om het lichaam.
 • Is makkelijk uitwisselbaar voor een kleiner of groter model.
 • Is makkelijk uitwisselbaar tussen een enkele fles en een dubbelset model.
 • Houdt aan de oppervlakte het hoofd ver uit het water, alsof je in een 'bootje' ligt, vooral bij de grote wings voor dubbelsets.
 
Backplate met wing
Backplate met wing

Technisch duiken en een wing

Voor het maken van technische duiken zal altijd gekozen worden voor een dubbelset en daar hoort een brede wing bij. De wing dient genoeg drijfvermogen te bieden om in volle uitrusting aan de oppervlakte te blijven. Het is echter belangrijk vooral niet een te grote wing te kiezen, want die zorgt alleen maar voor weerstand tijdens het zwemmen of scooteren en het is minder makkelijk om er goed mee te trimmen. Een te grote wing vermindert ook de stabiliteit en raakt eenvoudiger beschadigt. Bij een blazende inflator kan zo'n wing ook gevaarlijk veel drijfvermogen creeren. Omdat DIR duikers aluminium stages gebruiken welke onderwater nagenoeg neutraal zijn, hoeft men geen grotere wing te gebruiken ter compensatie van het gewicht van stalen stages.

 


De verstevigde aanhechting van de inflatorslang
De verstevigde aanhechting
van de inflatorslang


Er wordt wel eens gezegd dat een wing je met het gezicht voorover in het water drukt, maar dit is een fabeltje. Zolang je de wing aanpast aan de flessen en zo een goed evenwicht bereikt is er niets aan de hand. Ook hier geldt dat een te grote wing alleen maar voor problemen zorgt.

Als duiker dien je goed gebalanceerd zijn. Daarmee wordt bedoelt dat je voorkomt dat je te zwaar bent, zoals in het geval dat je teveel lood meeneemt. Dit heeft als voordeel dat trimmen eenvoudiger wordt en je in een noodgeval zelfs met een lege wing zonder veel problemen omhoog kunt zwemmen. (Zie ook trimmen.)

Specificaties

Een DIR wing dient aan de volgende specificaties te voldoen:

Inflatorslang

De inflatorslang van een DIR wing wijkt af van wat je tegenkomt bij de meeste andere wings en vesten.

 • De slang is korter, waardoor deze niet in de weg zal hangen en altijd binnen handbereik is. De slang wordt op zijn plek gehouden door een elastiek die boven de linker D-ring op het harnas zit.
 • Er zit GEEN trekontluchter aan de 'schouder' van de slang.
 • De inflatorslang heeft een verstevigde aanhechting bovenop de wing.
 • De knop van de inflator is naar binnen gericht. Dit voorkomt dat stages per ongeluk tegen de inflate knop drukken.
 • De nippel is van het standaard type.
 

Een 'goede' en een 'foute' inflatorslang
Een 'goede' en een 'foute' inflatorslang

Bladder

 • De binnenzak van de wing (de 'bladder') dient gemaakt te zijn van stevig materiaal en niet van het standaard dunne plastic.
 • De bovenrand van de bladder is verstevigd met behulp van rubber binnenband. Zo zal de wing niet snel lek raken als de bovenrand langs een scherpe rand van een grot of wrak schuurt.
 • De maat van de wing en bladder is afgestemd op de flessen en de rest van de configuratie. Een wing die te groot of te klein is kan problemen veroorzaken.

 

De volgende tabel geeft een houvast bij het kiezen van een geschikte wing:

Wing Flessen Type duik
40 pond / 18 liter 2x7 staal Recreatief
40 pond / 18 liter 2x10 / 2x12 staal Technisch
45 pond / 20 liter 2x10 / 2x12 staal Technisch
55 pond / 25 liter 2x15 staal en groter Technisch

 


1 Stap terug Backplate & harnas Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Lood 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina