Duikflessen

Omdat je voor het maken van technische duiken meer ademgas en een te scheiden systeem nodig hebt worden dubbelsets gebruikt. Via een brug met afsluiter, de zogeheten manifold met isolator, zijn deze met elkaar verbonden. De mogelijkheid om twee automaten te monteren op een dubbelset dat is voorzien van een manifold zorgt voor extra veiligheid. Dit is een mooi voorbeeld van een technische oplossing die oorspronkelijk afkomstig is uit het grotduiken, maar ook zijn weg heeft gevonden naar andere takken van het technische duiken zoals wrakduiken. De normale kraanknoppen kunnen de automaten afsluiten. De twee flessen staan in verbinding via de manifold. Zo kun je een lekkende automaat afsluiten en nog steeds al je gas gebruiken via de overgebleven automaat.

Met de isolator kun je de verbinding tussen de flessen afsluiten. De voornaamste reden om de isolator te hebben is dat je bij een flinke klap tegen een kraanknop en/of een eerste trap deze onderdelen kan beschadigen, waardoor er eventueel een freeflow optreedt. Ook kan de flesnek o-ring het begeven, al zal dit indien het voorkomt meestal bij het vullen zijn.

 

DIR dubbelset
DIR dubbelset

Specificaties

Een DIR dubbelset dient aan de volgende specificaties te voldoen:
  • Materiaal
    DIR duikers gebruiken in Nederland hoofdzakelijk stalen flessen in combinatie met een droogpak. Het gewicht van de stalen flessen is nodig om het drijfvermogen van de rest van de apparatuur op te heffen. Alleen als men een wetsuit zou gebruiken dan wordt het gebruik van aluminium flessen voor het dubbelset aangeraden, zo heeft men toch een gebalanceerde uitrusting.

    Voor stages gebruiken DIR duikers altijd aluminium flessen.
  • Volume
    Afhankelijk van het soort duik maakt men de leuze voor het volume van de flessen. In Nederland worden voor de wat diepere Noordzee duiken overwegend 2x12 sets gebruikt. Dat klinkt misschien overdreven, maar als je je aan de 1/3 regel houdt, dan zit je altijd aan de veilige kant wat betreft de hoeveelheid ademgas. Bij dit soort sets gaat het gewicht van de flessen meespelen. Voor een 2x12 zal in zout water geen of weinig lood nodig zijn, bij een grotere set zal er voor een lichte uitvoering (flessen met dezelfde inhoud kunnen onderling behoorlijk in gewicht schelen) gekozen moeten worden omdat de set anders veel te zwaar wordt.

    Bij het maken van grotduiken worden nog grotere dubbelsets gebruikt; meestal 2x18 en 2x20 liter flessen. 2x15 is een onhandige maat, omdat de set zo kort en dik wordt en niet zo stabiel in het water ligt als de grotere sets.

  • Werkdruk
    De werkdruk van de flessen is 232 bar. 300 bar wordt niet gebruikt omdat de flessen te zwaar zouden worden en er meer stress op de automaten en manometerslang komt te staan. Bovendien verloopt de gaswet vanaf zo'n 270 bar niet meer lineair, waardoor 300 bar niet het volume geeft dat je zou verwachten, waardoor je ook weer problemen krijgt om je mix te berekenen. Daarnaast zijn er zeer weinig vulstations waar men 300 bar trimix vullingen kan krijgen. Carbon flessen zijn dus geen goede keuze, want 300 bar werkdruk gebruik je niet en de flessen zijn daarom onnodig duurder dan staal.

  • Manifold & isolator
    Het type manifold dat gebruikt wordt is van het zoenaamde 'barrel type'. Dit is simpel gezegd een pijpje dat in een buisje schuift en twee o-ringen per kant heeft als afsluiting. Dit type is een stuk minder gevoelig voor lekkage dan de zogenaamde 'face o-ring manifold'.

    'Barrel type' manifold  
    De twee O-ringen

    'Barrel type' manifold

     

    De twee O-ringen


    De moertjes die om het middenstuk hoeven niet te worden vastgedraaid. Mocht je ergens tegenaan stoten dan kan het middenstuk (isolator) tenminste meedraaien. Dit is alleen mogelijk doordat de flessen door twee RVS banden bij elkaar gehouden worden en er dus nauwelijks spanning op de manifold staat. Voordeel is dat een eventuele botsing met het plafond van een wrak of grot niet direct zal leiden tot een lekkage van de manifold.

  • Kraanknoppen
    De kraanknoppen die gebruikt worden zijn van rubber. Rubber heeft het voordeel dat het bij een klap de energie absorbeert en in tegenstelling tot de plastic knoppen niet barst. Metalen knoppen kunnen verbuigen en daardoor niet meer draaien en zijn daarom ook geen optie. Bij een kapotte kraanknop zou je de kraan niet meer kunnen afsluiten, een gevaarlijke situatie.

    Rubber kraanknoppen zorgen ook voor een goede grip als je ze onderwater moet afsluiten. De beste knoppen worden gemaakt door Sherwood. Met de opkomst van DIR zijn deze kraanknoppen steeds beter verkrijgbaar in de Nederlandse duikwinkels.

    Sherwood rubber kraanknoppen
    Sherwood rubber kraanknoppen
     

    Plastic kraanknoppen na impact
    Plastic kraanknoppen na impact


  • GEEN flesvoeten, netjes of D-ringen
    Aan de flessen bevinden zich geen flesvoeten, netjes of D-ringen. Het komt er op neer dat je set zo gestroomlijnd mogelijk moet zijn, zodat je in het water weinig weerstand ondervindt en zo min mogelijk kans hebt om ergens achter te blijven haken. Alle zaken die je zou willen bevestigen aan een D-ring zitten vast op het harnas, niet op de flessen. Zo kun je er in de meeste gevallen ook beter bij.

  • RVS Banden
    De twee flessen worden bij elkaar gehouden door twee stalen banden. Niets is sterker dan RVS banden en bovendien kan er ook niets achter blijven hangen zoals bij de sluitingen die je aan nylon banden kunt vinden. Er bestaan echter grote kwaliteitsverschillen. Goede banden zijn o.a. te verkrijgen bij Highland Millworks (USA) en V4Tec (Europa).

  • Montage
    De flessen worden d.m.v. twee schroeven op de backplate gemonteerd. Er worden dus geen snelsluitingen gebruikt, want deze kunnen weleens falen en dan verliest de duiker zijn of haar flessen, met alle desastreuse gevolgen van dien. De afstand tussen de twee schroeven is een standaard maat (11 inch), dus ook in het buitenland zal je backplate op de flessen passen.  
    Backplate met schroef en vleugelmoer
    Backplate met schroef en vleugelmoer
1 Stap terug Droogpak Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Stage 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina