Duikhorloge

Een horloge is een uitrustingsstuk dat door bijna iedere duiker wordt gebruikt. Van recreatief tot technisch, iedere duiker heeft er eentje om z'n pols. Binnen de DIR configuratie heb je eigenlijk geen horloge nodig, want je maakt voor het bijhouden van je duiktijd reeds gebruik van een bottomtimer en je backup bottomtimer zit om de pols van je buddy. Mocht je het echter handig vinden om toch een horloge te gebruiken dan is daar niets op tegen. Aan een horloge zijn relatief weinig eisen, maar er zijn toch enkele zaken waar je op kunt letten bij de aanschaf:
Duikhorloge
Citizen New Aqualand
Duikhorloge
Casio G-Shock
 • Timer
  Voor het maken van decompressieduiken kan een secondewijzer handig zijn. Niet dat de stops tot op de seconde nauwkeurig gemaakt hoeven worden, maar het kan een indicator zijn. Afhankelijk van of het horloge analoog of digitaal is kan de secondewijzer worden gebruikt of de stopwatch. De meeste bottomtimers hebben geen seconden aanduiding.

 • Knoppen
  De knoppen, indien deze onderwater gebruikt worden, moeten gemakkelijk te bedienen zijn met handschoenen aan. Grote knoppen zijn dan comfortabel.

 • Bandje

  Vaak past een standaard bandje wel om de pols, maar niet als men een droogpak draagt. In dat geval kan een verlengstuk worden gebruikt voor het bandje, of een langer bandje. Belangrijk is dan wel dat je het standaard bandje van het horloge kunt vervangen door een andere. Bij sommige merken is dit niet mogelijk, dus die kun je dan maar beter vermijden. Om het horloge op een handige manier te dragen op een droogpak zijn er verschillende bandjes verkrijgbaar.

  Een zeer goede horlogeband wordt gemaakt door Waterborne. Het voordeel van deze band is dat er een extra lus aan zit die onder het horloge door loopt. Mocht één van de pinnetjes van het horloge breken, dan zul je het horloge niet meteen verliezen.
   
  Horloge met Waterborne bandje
  Horloge met Waterborne bandje
Er zijn veel duikhorloges met ingebouwde dieptemeter. Op zich is dat best een leuke feature, maar eigenlijk overbodig.

Gebruik

Het horloge wordt aan de linkerpols gedragen, naast het kompas. Zo zit er op beide polsen een timer. Veelgebruikte horloges zijn de Citizen Aqualand serie en Casio G-shocks. Deze laatste horloges zijn zeer betaalbaar, robuust en hebben grote knoppen voor de stopwatch. Een simpel analoog horloge met secondewijzer kan echter ook prima voldoen.

1 Stap terug Bottomtimer Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Kompas 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina