DIR apparatuur

Wanneer je een groepje DIR duikers te water ziet gaan, schieten je wellicht twee woorden direct te binnen:


Eenvoud en Gelijkheid

Dat maakt ook meteen duidelijk dat het hier een uniek concept betreft. Er is immers een enorme variatie aan apparatuur te vinden onder de hedendaagse duikers en al evenveel manieren om die apparatuur te bevestigen.

"Hoe meer, hoe beter" lijkt vaak het motto van de meeste duikers te zijn, door DIR duikers wordt dit vaak de "kerstboom-configuratie" genoemd. Hier onderscheiden zij zich namelijk, allemaal hebben ze dezelfde minimale en gestroomlijnde apparatuur configuratie.

"Less is more" (minder is meer) is een uitdrukking die ook in het alpinisme bekend is en dient een van de basis principes van DIR.
 
Rondleidingen
Artikelen
Tips & tricks

De DIR Configuratie

Een simpele rugplaat van roestvrij staal of aluminium (afhankelijk van het benodigde negatieve drijfvermogen) gecombineerd met een harnas uit één stuk loodgordelband zorgt voor de meest stabiele manier om de fles te dragen. Op hetzelfde moment creëer je een zeer laag profiel voor minimale weerstand. De populaire rugplaat is overigens bedacht door een grotduiker in Florida; het verhaal gaat dat hij er een afgedankt verkeersbord voor gebruikte.

De combinatie van rugplaat en harnas wordt aangevuld met een opblaasbaar gedeelte dat de wing genoemd wordt. Dit deel is modulair en de grootte is afhankelijk van de fles of flessen die op de rug gedragen worden. Voor een enkele fles van tien of twaalf liter kan men vaak al volstaan met een minimaal drijfvermogen van slechts een liter of veertien.

Er zijn veel verschillende formaten wings beschikbaar voor enkele en dubbele flessen. Op deze manier wordt het profiel van de duiker zo laag mogelijk gehouden zodat voortbewegen onder water minder energie kost. Dit resulteert in een lager luchtverbruik en de mogelijkheid om langer te duiken. Bovendien zorgt de wing ervoor, dat de aangrijping van de opwaartse kracht (het drijfvermogen) en het gewicht op hetzelfde punt komen te liggen, zodat een veel stabielere ligging wordt bereikt. De slangen van de DIR duiker (automaten, inflator en manometer) zijn ook anders dan we gewend zijn. Er worden speciale lengtes gebruikt, precies op maat voor de toepassing zodat er geen extra lussen gevormd worden die ergens kunnen blijven haken.

Er is geen octopus aanwezig zoals we die kennen bij de conventionele configuraties; dit systeem maakt gebruik van een primaire en een backup automaat. De slang aan de primaire automaat (de automaat in de mond) wordt de lange slang of 'longhose' genoemd. De lange slang is voor grot- en technisch duiken 2.1 meter. Dat lijkt onhandig maar de slang wordt op een slimme wijze om het lichaam gewikkeld zodat je er niets van merkt tijdens het duiken en tegelijkertijd direct de beschikking hebt over de volledige lengte als de automaat afgeven moet worden aan je buddy. Wanneer de lange slang in een zonder-lucht-situatie wordt afgegeven ga je zelf over op de backup automaat die aan een elastisch koord om je nek hangt, vlak onder de kin. Bij dit systeem kan de duiker in ademnood altijd grijpen naar de automaat waarvan hij zeker weet dat hij werkt en waarvan de locatie altijd hetzelfde is. Met wat oefening kan de donor de backup automaat zelfs in de mond nemen zonder de handen te gebruiken. Minimalisme is de sleutel tot een systeem dat eenvoudig in gebruik is, en daardoor minder aandacht van de duiker vraagt. "Als je het niet nodig hebt, neem je het niet mee". Een slimme manier om deze gedachte in praktijk te brengen is om zoveel mogelijk onderdelen van de uitrusting meerdere taken te laten vervullen. Zo dient bijvoorbeeld een mes houder als opbergplaats voor een overgebleven stuk heupriem, een acculamp als integraal gewichtsysteem en als bevestiging voor de lange slang. We zien dat een gesp wordt gebruikt als sluiting van het harnas en tegelijkertijd om de accu van de lamp op de rechterheup te borgen.

De kruisgordel voorkomt niet alleen dat de fles omhoog kruipt, hij wordt ook gebruikt als bevestigingspunt voor de onderwaterscooters waarvoor het DIR duiken geoptimaliseerd is. De scooters en lampen zijn in eerste instantie door de DIR groep zelf ontwikkeld omdat het aanbod van de fabrikanten niet aan de kwaliteit voldeed die nodig bleek om extreme grotduiken te maken. Hoewel we hier spreken van apparatuur voor extreem duiken is er toch een duidelijk voordeel te zien voor de recreatieve duiker.

Zoals de Formule 1 vaak dient als testgebied voor nieuwe ontwikkelingen in de auto-industrie (denk bijvoorbeeld aan de schijfrem) zijn het de extreme duiken van de meest gemotiveerde DIR duikers die nieuwe technologieën en technieken aan het licht brengen.

Deze ontwikkelingen zijn goed bruikbaar voor de recreatieve duiker want ze leiden altijd tot veiliger en prettiger voortbewegen onder water.

 
Print deze pagina
Print deze
pagina