Reel technieken

Met een reel kun je een lijn afrollen die je de weg terug kan wijzen in een wrak of een grot.

Het binnengaan van een wrak of grot heeft grote risico's. Het is net als bij het maken van een decompressieduik niet mogelijk om in een keer naar de oppervlakte terug te keren. Het extra gevaar zit er in dat je de weg terug niet meer kan vinden. Hoewel een reel helpt om dat te voorkomen blijven er grote risico's bestaan:

  • Wrakken zijn vanwege eb en vloed bewegingen vaak onderhevig aan een sterk verval en er bestaat dus altijd een redelijke kans op instortingen.

  • Het zicht wordt vaak slecht vanwege roestdeeltjes die loskomen van het plafond vanwege de bubbels van jouw en je buddies uitgeademde gas.

  • Een wrak kan veel scherpe delen hebben die een lijn door kunnen snijden.

  • Onregelmatige structuren kunnen er voor zorgen dat je de lijn per ongeluk in een smalle hoek kan trekken waar je op de terugweg niet doorheen kan, terwijl je op de tast niet uit kan vinden hoe je daar dan wel doorheen gekomen bent.
Kortom: het is het beste om van een goede instructeur te leren hoe je een wrak of grot in gaat.

In Nederland kan een reel ook handig zijn als het zicht heel slecht is en je misschien de ankerlijn niet terug kan vinden. 3 mm nylon lijn is dik genoeg voor gebruik op een wrak. Zorg ervoor dat de lijn niet drijft, want dit kan tot problemen leiden. Gevlochten nylon draait niet en is daarom handiger.

Het gebruik van de reel

Maak de lijn in de buurt van de ankerlijn vast, maar niet aan de ankerlijn zelf. Zo voorkom je dat je lijn er vandoor gaat als de ankerlijn losschiet.

Je kunt de lijn afrollen en af en toe simpelweg om een stuk wrak heen slaan om af te binden. Probeer zo lang mogelijke afstanden af te leggen tussen de afbindpunten. Zo ben je sneller op de terugweg, zeker als je op de tast zou moeten werken. Pas wel goed op dat je de lijn niet in een deel van het wrak trekt waar je niet doorheen kunt. Dit wordt een 'line-trap' genoemd. Ga ook nooit over de lijn van iemand anders heen. Het minste dat je moet doen is jouw lijn onder de lijn van de ander doorhalen, maar nog liever ga je een andere richting op.

Let op!
Omgaan met reel, lijnen en lijntechnieken is een vak apart! Bovenstaande is maar een indicatie. Om met een lijn een wrak of grot in te gaan vereist veel oefening. Denk alleen maar al aan lucht delen, achter elkaar zwemmen, omgaan met silt-outs (door stof in het water geen zicht meer hebben), gebroken lijnen, buddy kwijtraken, communicatie etc. Om hiermee echt goed te leren omgaan zul je een grotduikcursus (GUE Cave1) moeten volgen. De meeste doden in wrakken en grotten komen voort uit het ontbreken van de juiste lijntechnieken!


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Technieken
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina