Scooteren

Het gebruik van een Gavin scooter is in principe alleen voor ervaren duikers weggelegd.

Een scooter is op zich een leuk 'speeltje', maar de echte reden voor de aanschaf van een dure scooter is dat een technisch duiker met zo'n apparaat zijn horizon kan verbreden. Je kunt immers op plaatsen komen waar je normaal niet snel komt omdat de afstand te groot is. Dat betekent dat je bijvoorbeeld dieper een grot in kan of meer apparatuur kan meenemen dan wanneer je zou zwemmen.

 
DIR duiker met Gavin scooter in het Oostvoornse meer
DIR duiker met Gavin scooter in het Oostvoornse meer

Onderwater

Het gebruik van een scooter is op zich vrij eenvoudig. Het trekkoord bevestig je met een boltsnap aan de D-ring voor op de kruisband. Je moet er op letten dat het koord aan de rechterkant korter is dan aan de linkerkant. Je stelt het zo af dat als je aan de boltsnap trekt het rechter deel van het koord recht door loopt in dezelfde richting als de scooter. Als je zo getrokken wordt dan draait de scooter om zijn as totdat het rechter handvat bovenaan staat. Vervolgens kun je eenvoudig met een hand sturen. Zorg ervoor dat je niet teveel 'bovenop' je scooter zit vanwege een te kort trekkoord. Je kunt het koord zo lang laten dat je je arm slechts licht gebogen hebt.

Teams

Het moeilijke van scooteren is om je buddy goed in de gaten te houden. Vanwege de snelheid ben je elkaar kwijt voor je het weet. Het vergt dan ook wat oefening om dit goed onder de knie te krijgen. Zeker als je met meer dan twee teamleden aan het scooteren bent in open water is het in het begin lastig om het team compleet te houden.

Planning

Vooral bij gebruik in een grot moet je er rekening mee houden dat de scooter kan falen. Ideaal is het gebruik van een backup scooter. Als het hele team backup scooters meeneemt kun je 'derden' duiken net zoals bij duiken zonder scooter. Bij duiken op vinkracht gebruik je maximaal een derde van je gas om naar binnen te zwemmen. Zo houd je een derde over voor de terugweg en een derde reserve voor je buddy. Bij scooteren met backup scooter is een derde ook de grens, maar voer je het iets anders uit. Je raakt namelijk het gas in je dubbelset niet aan. Dit is puur reserve. Je ademt uit je stages. Op de heenweg gebruik je bijna de helft van het gas uit je stages en op de terugweg de andere helft. (Houd altijd een marge aan voor manometers die niet altijd heel precies zijn, voor het kunnen uitvoeren van de stage-wisseling en om de stages niet helemaal droog te ademen.) Mocht je verbaasd zijn en je afvragen of je zo echt wel een derde overhoudt, reken dan eens uit hoeveel stages je wel niet moet gebruiken voordat een 2x18 dubbelset niet meer voldoende is. Inderdaad: meer dan 6 stages. Door je dubbelset niet aan te raken hou je een goede reserve over.
 



Drie DIR duikers met Gavin scooters in het Oostvoornse meer
Drie DIR duikers met Gavin scooters
in het Oostvoornse meer


Als je geen backupscooter hebt moet je er voor zorgen niet verder te gaan dan tot waar je vandaan terug kan zwemmen. Dit komt neer op maximaal een zesde gebruiken op weg naar binnen! Met wat geluk kun je gesleept worden door je buddy. We houden er echter rekening mee dat zijn/haar scooter het ook begeeft. Zwemmen kost ongeveer vijf keer zoveel gas per afstand als scooteren. (Je gaat drie keer zo snel en je gebruikt een derde minder gas per minuut als je een scooter gebruikt.)

Filmbeelden van het gebruik van een Gavin scooter

JP Bresser heeft filmbeelden gemaakt tijdens een grotduik in de Emergence du Ressel in Frankrijk en een duik in Vinkeveen. Deze zijn te bekijken op de volgende link: http://www.trigital.tv/ (22,0Mb)


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Technieken

 
Print deze pagina
Print deze
pagina