Ademen uit inflator

Ademen uit de inflator is een techniek die je vrijwel nooit nodig zal hebben. Normaal heb je altijd je backup automaat ter beschikking als je primaire automaat niet zou werken. Mocht je echter de primaire automaat aan je buddy hebben overhandigd dan heb je alleen de backup ter beschikking.

Er kunnen twee dingen mis gaan met de backup automaat:

  • In een nauwe passage kan de kraan dichtdraaien tegen het plafond, terwijl je de kraan niet met je hand kan bereiken. In dat geval adem je uit de inflator (die tenslotte op de andere kraan is aangesloten) tot je de linker kraan weer open kan draaien.

  • Een andere mogelijkheid is dat de backup automaat zelf weigert. Toch is het dan wellicht handiger om te buddybreathen met de lange slang voor zover er geen nauwe passages zijn, waarbij je achter elkaar zou moeten zwemmen.

Bij het ademen uit de inflator gebruik je de inflator als automaat om uit de flessen te ademen. Je ademt dus niet uit de wing. Je draait de inflatorslang naar je mond. Eventueel knijp je de geribbelde slang enigszins dicht, maar dit is meestal niet nodig. Vervolgens druk je op de ontluchtingsknop. Nu kun je met de inflate-knop lucht je mond in laten stromen.

Bij het uitademen is het handig om het mondstuk niet helemaal in je mond te houden. Je kunt op zich de ontluchtingsknop voortdurend ingedrukt houden, zodat je alleen nog maar na hoeft te denken over de inflate-knop, maar dan komt er wel iets meer water in je wing terecht.

Het is de moeite waard dit regelmatig te oefenen tot je echt comfortabel bent met de techniek. Vervolgens zul je merken dat het op diepte makkelijker is dan heel ondiep, omdat er dan minder lucht in je wing stroomt.

De video laat duidelijk zien hoe je uit een inflator kunt ademen:
Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Technieken
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina