Spool

Een spool is een simpel klosje dat is gemaakt van delrin. Op de spool zit een nylon lijn gewikkeld. Rondom zitten gaten waarmee de lijn vastgezet kan worden door er een double-ender doorheen te steken. In het midden van de spool zit een gat waar je je vinger in kunt steken tijdens gebruik.

Grotduiken

Spools zijn oorspronkelijk afkomstig uit het grotduiken, waar ze worden gebruikt voor het maken van overbruggingen ('jumps' en 'gaps') tussen verschillende (permanente) lijnen. In dat geval is er sprake van een 'jump spool' en een grotduiker heeft er, afhankelijk van het plan, altijd één of meerdere bij zich.

Er wordt ook altijd een extra spool meegenomen die alleen wordt gebruikt in een noodgeval, zoals het uit het oog verliezen van de lijn of buddy. Deze spool heet de 'safety spool'.
 
Spool
Spool

Wrakduiken

Behalve bij het grotduiken is de spool ook bij het maken van wrakduiken een essentieel uitrustingsstuk. In tegenstelling tot een reel kun je met een spool de lijn heel erg snel afrollen en dit maakt de spool uiterst geschikt voor het oplaten van een boei. Een spool heeft als voordelen dat deze niet vast kan komen te zitten terwijl de boei naar de oppervlakte schiet en is heel eenvoudig te bedienen. Ook is een spool nagenoeg neutraal, dus als je de spool loslaat tijdens het oplaten van een boei dan blijft de spool voor je hangen terwijl de lijn afwikkelt. Bijkomend voordeel is dat een spool veel kleiner is dan een reel en dus gemakkelijk mee te nemen is.

Voor wrakduiken bevat de meest gangbare maat zo'n 45 meter lijn. Zo kun je de boei tijdens de diepe decompressiestops oplaten, zelfs als er een stroming staat waardoor de lijn onder een hoek naar de oppervlakte loopt.

Mocht je tijdens een opstijging in de stroming bij de ankerlijn willen blijven dan kun je jezelf met de spool aan de ankerlijn vastmaken. Na het bevestigen van de lijn aan de ankerlijn rol je enkele meters af en dan blokkeer je de spool met behulp van de double-ender. De spool wordt nooit vastgezet aan het harnas, maar gewoon vastgehouden. Hiermee imiteer je een zogenaamde 'jon-lijn'. Zo kun je op een comfortabele wijze je stops doen, zonder veel last te hebben van de golven of een bewegende ankerlijn.

Maten

Spools zijn te verkrijgen in verschillende maten. De onderstaande tabel geeft weer wat de algemene maten zijn en voor welke duik ze geschikt zijn.

Maat Type spool Type duik
75 ft / 22 meter Jump spool Grotduik
100 ft / 30 meter Jump spool Grotduik
150 ft / 45 meter Safety spool Grotduik / Wrakduik

Opbergen

De spool zit altijd opgeborgen in één van de zakken van het droogpak. Zou je de spool simpelweg aan een D-ring van het harnas vastzetten, dan kan het voorkomen dat de lijn afrolt en in de knoop raakt met de overige uitrusting.


1 Stap terug Reel Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Boei / Decoballon 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina