GUE Fundamentals opleiding in Reeuwijk en Vinkeveen

Van 22 tot en met 25 oktober 2009 gaf GUE instructeur JP BresserExterne Link een GUE Fundamentals opleiding in Reeuwijk en Vinkeveen.

Frank Thorborg was één van de leerlingen en dit is zijn verslag:

  Global Underwater Explorers


Een wereld van verschil

Wat doet vier dagen cursus met je?
Een verslag...

De voorbereiding

Met vier man begonnen wij aan de GUE-Fundamentals cursus bij JP Bresser. Vier vrienden van elkaar, allen aangesloten bij het Keep Smiling Diving Team, een duikvereniging in Reeuwijk. Allen ook redelijk besmet met het duikvirus en gemotiveerd om zichzelf te blijven verbeteren. Allen ook redelijk ervaren duikers (100+, 100+, 250+, 1000+ duiken op onze naam), dachten we...

In de vereniging zit een GUE-getrainde duiker (Cave1, Tech1, DPV), waardoor wij bekend waren met het DIR systeem en de manier van duiken. In dat systeem kunnen wij de ontwikkeling vinden die we zoeken. Uiteraard wisten we dat we ons materiaal aan moesten passen en hebben dat ook gedaan: dubbelsets, wings en alle aanverwante toebehoren aangeschaft en afgesteld. Dus dat was allemaal mooi op orde, dachten we...

We hebben van te voren redelijk vaak met elkaar geoefend. Om vertrouwd te raken met het materiaal, maar ook om met elkaar als team te werken en alvast een beetje te wennen aan de ‘GUE manier’ van duiken. We wisten dus aardig wat ons te wachten stond, dachten we...

Met een mooi team van vier uit Reeuwijk e.o., de prachtige theorielocatie in Reeuwijk van het Keep Smiling Duikcentrum en de mooie Reeuwijkse Surfplas voorhanden, geeft JP Bresser de cursus ‘op locatie’. In het duikcentrum is alles voorhanden: fantastische catering, een winkel en werkplaats voor als we nog wat nodig hebben, ruimte voor de spullen en een nitrox-vulinstallatie met voldoende buffercapaciteit.

De cursus

Ik kan gerust samenvattend zeggen dat de vier dagen van de opleiding als een wervelwind over ons heen zijn gekomen.

Het is een pittige cursus, vier dagen van twaalf uur ‘straight’. Weinig pauzes of tijd om bij te komen. Doorwerken dus! Dat wisten we vooraf, dus niet zeuren. De manier waarop JP ‘les’ geeft, maakt het dat je geen moment het gevoel hebt dat je wilt stoppen of dat het teveel wordt. Alles wordt uitgebreid besproken, uitgelegd en voorzien van voorbeelden, filmpjes en toelichting uit zijn eigen uitgebreide ervaring. Het blijft boeien. Een groot compliment voor hem dus!

In de theorie zit een heleboel achtergrondinformatie. Wat is GUE, wat is de filosofie van GUE, wat zijn de keuzes in het materiaal en de procedures en vooral: waarom. De ‘denkende duiker’ komt meerdere malen langs. Denk na over waar je mee bezig bent, maak de juiste keuze, neem niets aan van anderen, maar weet dat je de juiste keuzes maakt. De theorie gaat in op de dingen die je in de duiken te wachten staan, trim en drijfvermogen, het hebben van een gebalanceerde uitrusting en hoe deze is samengesteld, planning en voorbereiding van een duik, decompressie en gebruik van nitrox en andere gassen (ongelooflijk hoeveel je hiervan na je nitrox-cursus alweer bent vergeten....) en ‘awareness’.

De koppeling naar de praktijk wordt niet alleen gemaakt door de vele voorbeelden die JP aandraagt, maar ook door het ‘droog’ oefenen van een aantal skills. En natuurlijk door het afstellen van het materiaal, waarvan we dachten dat we dat al gedaan hadden. Na ‘inspectie’ en tips zijn we hier nog zeker meer dan anderhalf uur mee bezig geweest.

En dan de duiken. Met alle bagage en tips gaan we het water in. Iedere keer met een uitgebreide briefing over wat het duikplan is en welke oefeningen we gaan doen. Bij de eerste duik was het bij iedereen duidelijk dat het weer ‘onderaan beginnen’ is, ondanks alle voorbereiding....

Maar met een steile leercurve! Werken aan trim, drijfvermogen, team-awareness en vaardigheden. Altijd gaan er dingen fout of niet zoals je wilt, maar altijd gaan er ook dingen beter dan de vorige duik. Bij iedere duik dezelfde grondige voorbereiding, briefing, de GUE-EDGE doorlopen, de oefeningen doen, samenwerken en weer een uitgebreide debriefing.


GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland
GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland GUE-F opleiding in Nederland

Zes duiken lang hard werken, nadenken, en vooral: leren. Ook veel zelfanalyse: “wat vond je er zelf van”, “wat zijn je aandachtspunten uit deze duik en je leerpunten voor de volgende”.

Bij een aantal duiken met confronterende maar uiterst leerzame videobeelden, gemaakt door de partner van JP. Alles op een heel ander niveau dan we gewend waren. Iedereen krijgt zowel persoonlijke aandachtpunten als zaken waar we als team aan moeten werken.

We hebben een aantal duiken gemaakt in Reeuwijk, maar zijn al snel uitgeweken naar Vinkeveen. Het zicht in Reeuwijk bleek niet voldoende (soms minder dan twee meter) om het optimale uit de cursus te kunnen halen. Vinkeveen bleek uitermate goed met zicht van meer dan tien meter!

Het resultaat

Zonder overdrijven: het verandert je manier van duiken, de manier waarop je duiken benadert en iedereen is na het volgen van de cursus absoluut een betere duiker geworden. Niet alleen met betere vaardigheden, maar ook als lid van een samenwerkend team. Iedereen weet ook waar hij voor de toekomst nog aan moet werken in de ontwikkeling van zijn ‘duikcarrière’. Ieder van ons is de cursus ingestapt met het doel zijn duikvaardigheden te vergroten, iedereen is in deze eigen doelstelling geslaagd.

Eén van ons kon de opleiding niet helemaal voltooien, voornamelijk vanwege problemen met zijn materiaal. Eén heeft een ‘provisional’, twee een 'recreational pass’.

Maar allemaal even voldaan, tevreden en vastberaden om door te gaan: de opleiding afmaken, de provisional omzetten naar een volledige kwalificatie en te blijven werken aan de aandachtspunten. Want naast nuttig en leerzaam, waren het vooral ook nog eens vier erg leuke dagen!

JP, bedankt!

Frank Thorborg

Als je meer informatie wil over de Global Underwater Explorers, ga dan naar www.gue.comExterne Link.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina