Grotduiken in Mexico

In september 2008 reisden twaalf leden van DIR-NL af naar Mexico voor het volgen van een reeks GUE opleidingen en het maken van een heleboel mooie duiken in de grotten en zee.

Gabriëlle de Pender en Derk van der Woude volgden een GUE Cave1 opleiding en schreven het volgende verslag van twee weken Mexico:

 


DIR Nederland


“DIR-NL goes Mexico”

Na het behalen van onze GUE Fundamentals opleiding hadden we het idee om medio 2009 de GUE Cave1 opleiding te gaan volgen. Na een bericht op het DIR-NL forum dat er twee plaatsen vrij waren gekomen voor een Cave1 cursus in Mexico en het feit dat er daar nog meer leden die periode een cursus gingen volgen, was de beslissing snel genomen om de cursus een jaar naar voren te halen.

Dit was ongeveer een half jaar voor aanvang van de cursus. Jesca was het derde teamlid en van tevoren hebben we ongeveer tien trainingsduiken gemaakt. Dus niet overtraint de cursus in maar wel alles een keer gedaan hebben; gebruik van de reel, valve-failures, backup light deployment, etc. Ongeacht het aantal gelogde duiken merk je wel dat je allemaal op hetzelfde niveau zit qua GUE duiken. Dit vergemakkelijkt de aanloop naar de cursus alleen maar.

Schiphol

Rond 7:00 uur vertrekken we richting Schiphol. Daar komen we de rest van de groep tegen. In totaal bestaat de delegatie van DIR-NL uit de volgende personen: Wilbert Bok, Marloes Willemse, Jaap Schots, Heleen Graauw, Arno Mol, Pieter Hilkemeijer, Erwin Koekoek, Sander Jansson, Jesca Zweijtzer, Cor Kuyvenhoven en Sterre.

Wij zijn niet de enigen die een GUE opleiding gaan volgen. Wilbert, Jaap en Sander gaan een GUE Cave2 opleiding volgen terwijl Erwin, Pieter en Arno (aka De PenetratorsExterne Link) een GUE Tech2 cursus op het programma hebben staan. Marloes en Heleen gaan gewoon grotduiken maken en filmen, terwijl Cor duikt in de caverns en op dochter Sterre past.

Wij hebben per persoon twee koffers bij ons, plus handbagage. De check-in verloopt voorspoedig; ondanks de 18kg overgewicht per persoon hoeven we niet bij te betalen. Later blijkt ook dat het vliegtuig maar half vol zit dus die paar kilo extra zijn geen probleem.

Op Schiphol hebben we afgesproken met Robert Leenen, want hij vliegt die dag toevallig naar Miami. Gezamenlijk drinken we wat in het Holland Casino en maken een groepsfoto. Daarna vertrekken we richting het vliegtuig om van de 10 uur durende vlucht te genieten. Eten, drinken en gezelligheid genoeg aan boord dus voordat we het weten zijn we in Mexico. Bij aankomst in het hotel eten en drinken we gezamenlijk nog wat voordat we aan de welverdiende nachtrust beginnen.

GUE Cave1 opleiding

Van maandag tot en met vrijdag volgen wij de GUE Cave1 opleiding bij Fred Devos, onze instructeur. Fred vormt samen met Chris le Maillot en Danny Riordan het instructie team van DIR MexicoExterne Link. Chris geeft deze week de GUE Cave2 opleiding aan Wilbert, Sander en Jaap. Danny geeft een GUE scooter workshop aan JP Bresser en Anne-Marie van Ginneken, die via Brussel zijn ingevlogen. Er zijn dus nog meer DIR-NL leden tegelijk met ons in Mexico!

GUE Cave1 opleidingen zijn al meerdere malen beschreven op deze website, dus we zullen daar maar in grote lijnen doorheen lopen. Het zijn vijf intensieve dagen van ruim twaalf uur les per dag. De dagen zijn gevuld met theorie en praktijk, met ongeveer 3 tot 4 duiken per dag.

De cursus start in Zero GravityExterne Link, de winkel van deze instructeurs, waar tevens cursuslokalen en de opslag van duikmateriaal zijn gevestigd.

In het water beginnen we eenvoudig met de vaardigheden in cavern zones, de apnea- en zwemtest. Daarna beginnen de echte grotduiken met problemen die moeten worden opgelost. Alle oefeningen zoals lost-line en lost-buddy worden eerst op het droge voorgedaan en geoefend. Alle overige failures worden tijdens de cursus opgebouwd in een tempo die de instructeur verantwoord vindt om in een grot te laten plaatsvinden. De laatste duiken zijn een combinatie van alle mogelijke failures die je maar kunt bedenken op een rij; geen gas, lekkende kranen, verloren masker, etc.

De vrijdagavond sluiten we af met een theorie examen van ongeveer 80 vragen. Daarna volgt de individuele beoordeling. We zijn alle drie geslaagd voor de cursus!


DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken

De tweede week

Zaterdagochtend zijn we met Marloes, Wilbert en Sander meegereden naar Playa Del Carmen om onze auto en die van Sander en Heleen op te halen. Marloes en Heleen hadden tijdens de cursusweek al grotduiken gemaakt en waren daarom in het bezit van een auto. De resultaten van hun duiken zijn te zien op Wethorse.nl.

’s-Middags hadden we de DIR-NL ‘stroke dag’. We zijn met z’n allen in de zee gaan duiken met de duikschool van het Hotel. Een gewoon trimvest, slappe vinnen, octopos, etc. Het was een heel gezellige duikmiddag! Cor maakte veel leuke foto’s van deze trip!

Zondag zijn we met een groep naar Chiken Ha geweest. Hier gingen wij onze eerste grotduik maken zonder instructeur. Het viel reuze mee, geen zenuwen maar gewoon lekker duiken!

Maandag was een minder leuke dag, na een week erg verkouden te zijn geweest en gewoon door te hebben gedoken bleek Gabriëlle een oorontsteking te hebben opgelopen. Gelukkig was er in het resort een dokter waar we naar toe konden gaan. We kregen een flinke dosis medicijnen mee, maar helaas ook een hoge rekening welke cash afgerekend moest worden!

De dokter adviseert drie dagen niet te duiken. Dag één was een dag met veel regen en toen hebben we maar gebruik gemaakt van het lekkere buffet en de cocktails in het resort. Op dag twee hadden meerdere mensen last van hun oren en zijn we met een groep naar een natuurpark (Sian Ka’an) geweest en naar Tulum. In Tulum is een mooie ruïne te vinden van een oude Maya stad.

Na twee dagen niet gedoken te hebben was Gabriëlle het wel weer zat. Dus toch maar weer gaan proberen in de ondiepe maar mooie Nohoch grot (~5m). Gelukkig ging dat weer goed en hebben we daar drie mooie duiken gemaakt langs de mainline en Parker’s line, vernoemd naar Parker Turner.

Donderdag maakten we nog twee duiken in Dos Ojos.

Vrijdag hebben we duikvrij gehouden om alle spullen te laten drogen, anders hadden we nog meer overgewicht. Die dag hebben we een zon, zee en strand dag gehouden. Dit was namelijk de enige dag van de vakantie dat het droog bleef en hier hebben we van mogen profiteren.

Toen was het alweer zaterdag, de dag van vertrek. Toch wel jammer om weer naar huis te moeten gaan!

De terugreis ging net zo makkelijk als de heenreis. Alleen was het voor Wilbert en Marloes iets moeizamer, want op het vliegveld vonden ze hun handbagage er wel erg verdacht uit zien; grote accu’s met opladers, etc. Maar dit kwam uiteindelijk goed en toen mochten ze “gelukkig” ook mee terug vliegen. ;-) Gelukkig hebben we redelijk kunnen slapen tijdens de vlucht.

Samenvattend was de GUE Cave1 cursus in Mexico een hele leuke en leerzame ervaring. De opleiding gaat verder waar de GUE Fundamentals opleiding eindigt, aangevuld met grotduiken. En dat alles in een beeldschone omgeving. Het was een mooie vakantie en Mexico is zeker de moeite waard om weer terug te komen. :-)

Gabriëlle de Pender en Derk van der Woude


We dachten natuurlijk ook aan Marike

De liefde van Marike JasperExterne Link voor de grotten in Mexico was voor Cor en mij reden om haar in 2001 in Yucatan op te zoeken. We mochten in haar huis logeren. En hoewel ik het van tevoren heel spannend vond, was ik tijdens de cavern duiken wel zo onder de indruk, dat ik me voornam om ooit eens te leren hoe je dat doet, grotduiken. Het heeft even geduurd, maar dat is dus gelukt.

We leerden Marike kennen op DIR-NL, dat toen nog Tech-NL heette. Een toffe meid met heel veel passie. Ze had een goede baan en haar bezittingen in Nederland opgegeven om in Yucatan te gaan wonen. Het liefst deed ze niets anders dan grotduiken. De rest van het leven viel haar helaas te zwaar, ze heeft het een paar jaar geleden beëindigd. Een schok voor heel veel mensen in de duikwereld.

Deze vakantie hebben we natuurlijk ook gebruikt om weer even naar 'haar' dorp te gaan en door het straatje te rijden waar haar huis staat. Veel was er niet veranderd. We waren onder de indruk van het feit dat op de informatieborden bij een aantal grotten haar naam was opgenomen ter nagedachtenis. Als ik het goed heb, zijn haar tekeningen gebruikt. En het was bijzonder dat iedereen van deze 'Nederlandse delegatie' haar kende of op zijn minst van haar had gehoord, en even aan haar dacht. Ze moest eens weten. Zo jammer dat een duikje met haar er niet meer in zit.

Jesca Zweijtzer

Links

Het verslag van de GUE Tech2 opleiding van De Penetrators kun je binnenkort nalezen op hun eigen weblogExterne Link.

De video's van Heleen kun je bekijken op Wethorse.nlExterne Link.

Als je meer informatie wil over de Global Underwater Explorers, ga dan naar www.gue.comExterne Link.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina