Grotduiken in Frankrijk

Eind september 2006 zijn Erwin Koekoek, Pieter Hilkemeijer en Arno Mol afgereisd naar Frankrijk om daar een aantal grotduiken. Arno schreef hierover het volgende verslag:

 
Team Penetrators


Frankrijk, 28 september t/m 2 oktober 2006

Eindelijk, na lang wachten gaan we weer naar de Lot voor een weekje Hardcore Cave Diving. De geplande trip van augustus kon vanwege een blessure aan de enkel van Arno helaas niet door gaan. Na een herstel periode van vijf weken was Arno gelukkig weer op tijd hersteld en kon hij de uitdaging van de Lot aan.

De voorbereiding op de trip verliep deze keer iets anders dan andere keren. De reden hier voor was dat we dit keer onze scooters mee zouden nemen en we dus een aanzienlijke aanslag zouden plegen op de bagageruimte van de VW Transporter van Erwin.

Om een idee te geven van de diverse uitrustingsstukken die we mee hebben genomen hier een checklist:

 • 3 Penetrators
 • 3 Gavin standaard scooters
 • 6 D12 TX18/35
 • 6 Alu80 TX18/35
 • 6 Alu80 50/25 (deco)
 • 6 Alu40 Oxygen (deco)
 • 5 DUI TLS
 • 6 Automaten BG
 • 12 Automaten Stage
 • 4 Pro14 Primary Light
 • 1 Helios9 Primary Light
 • DAN zuurstofkoffer
 • Maskers, vinnen, wings, backplates en nog veel meer…….heel veel meer!!!

Omdat we geen idee hadden of dat alles wel in de auto zou passen besloten we om een paar dagen voor vertrek onze spullen alvast naar Erwin te brengen, dit zou Erwin de gelegenheid geven om op zijn gemak de auto in te pakken.

Donderdag

Stipt als altijd stonden Erwin en Pluk om 05:00 uur voor de deur, Erwin was eerst langs Appeldoorn gereden om Pluk op te halen. De koffie stond klaar en na een bakkie waren we klaar om de weg op te gaan. De reis naar de Dordonge verliep voorspoedig, zelfs de Périphérique rond Parijs gaf nauwelijks oponthoud. Rond 15:30 uur arriveerden we in Pont de Rhodes en konden we de sleutel van ons onderkomen ophalen bij Lynne van CDC LotExterne Link.

Lynne had ons dit keer ondergebracht in een vakantiewoning van een stel Britse vrienden. Het zou de eerste keer worden dat we gebruik maakten van deze woning en dus wisten we niet wat ons te wachten zou staan. Al snel waren we aangenaam verast toen bleek dat de woning ruimschoots voldeed aan al onze wensen, zo was er centrale verwarming, twee badkamers en zelfs een zwembad. Na dat we de auto hadden uitgepakt besloten we om voor de komende dagen boodschappen te gaan doen in een lokale Casino. Terug in ons nieuwe onderkomen heeft Erwin een lekkere pasta maaltijd in elkaar geflanst en konden we genieten van een lekker koud biertje en konden we eindelijk bijkomen van de reis.

Vrijdag

Zoals altijd waren we lekker vroeg bij de Ressel. Zo op het eerste gezicht lag de rivier de Célé er rustig bij en viel de stroming mee. Hoe de condities in de grot waren zou een verassing zijn. Het had de afgelopen weken regelmatig geregend en er waren op dit vroege tijdstip geen andere duikers bij wie we konden informeren hoe de condities waren.

Het duik plan was duidelijk, we zouden proberen om de maximale afstand die we hebben bereikt tijdens een eerdere duik in juni te evenaren, of te vergroten. Gezien het profiel van de grot hebben we gebruik gemaakt van TX18/45 als bodem gas en van 50/25 en 100% zuurstof als deco gas. Na het opbouwen en testen van onze uitrusting kon alles naar de waterkant gebracht worden, en was het daarna tijd voor een tweede ontbijt. Nadat we het duikplan nog een besproken hebben was het tijd om onze droogpakken aan te trekken en het koele water van de Célé te betreden.

Na een uitgebreide pre-dive check peddelde we rustig aan de oppervlakte naar de ingang van de grot, we waren er klaar voor. Ondanks het slechte zicht voor de ingang van de grot verliep de afdaling goed. Al snel werd het duidelijk dat er geen stroming stond en dat het zicht in de grot goed was. Na het wegklippen van onze O2 bottles kon de duik beginnen, "the clock is ticking"!

Aangekomen bij de eerste T plaatsten we onze markers en gaan we rechts de diepe passage in. Op 21m droppen we onze 50/25 bottles en net voor de schacht onze stage met 18/45. Al zwevend boven de schacht geven we elkaar een oké teken en dalen we af. Afdalen in de schacht blijft spectaculair, aangekomen op 45m zetten we onze duik voort. Het diepe deel van de Ressel is bijzonder mooi. Wat op valt is dat de gangen groot en breed zijn en dat de het zicht in het diepe deel een stuk beter is dan in het ondiepe deel. De lijn loopt bijna overal mooi in het midden van de passage. Dit zorgt er voor dat je een goed overzicht hebt van de grot en van de richting waarin de passage loopt.

Na 47 min bereiken we onze turnpressure en beginnen we aan de exit. Terug bij de schacht haalden we het tempo eruit en begonnen we aan onze deepstops. Opgestegen vanuit de schacht bereiken we al snel onze stages en maken we een gas switch. Kort daarna bereiken we onze eerste deco bottle en switchen we naar ons 50/25 gas. Vervolgens zwemmen we rustig richting de exit, werken we onze deco af en ruimen we onderweg onze markers op. Aangekomen op onze 9m stop switchen we terug naar backgas om onze ppO2 te laten zaken en ruimen we onze bottles op. Na het oppikken van de zuurstof bottles zwemmen we de grot uit en doen we het laatste deel van de deco voor de ingang van de grot. Na een opstijging van 6 min komen we boven en zit de duik er helaas op, wat een super duik. De eerste dag zit er op maar gelukkig hebben we er nog drie te gaan, het is goed om weer terug te zijn in de Lot.

  Sequence: Pieter, Arno, Erwin
Air: 1/2 stage + 20 (18/45), BG 1/3 (18/45)
Depth: max 60m
Duration: 50 min
Direction: N,NE
Distance: ± 600meter
Deco:
36 - 1 (18/45)
33 - 1
30 - 1
27 - 1
24 - 1
21 - 5 (50/25)
18 - 5
15 - 3
12 - 6
9 - 6
6 - 12 (O2), 6 off, 6 up (O2)

Zaterdag

Na ±100 openwater duiken met de scooter gemaakt te hebben (een groot deel daar van naar +50m en met meerdere stages) maken we vandaag onze eerste grot duik met scooter. Voordat we besloten om deze trip de scooters mee te nemen hebben we eerst contact gezocht met Chris en hem op de hoogte gesteld van onze plannen. We kenden Chris zijn standpunt over het inzetten van een scooter en wilden graag openkaart met hem spelen en niet dat hij van anderen te horen zou krijgen wat onze plannen waren.

Onze eerste scooter duik zou bestaan uit het ervaren hoe het nou is om simpel weg door een gang te scooteren. We zouden deze duik dan ook in het ondiepe deel blijven en alleen maar wat rondjes scooteren.

De omstandigheden in de grot waren net als de dag er voor goed. Echter aangekomen bij de eerste T kreeg Arno te maken met een inflator failure. De nippel waar de lage druk slang op aangesloten zit was in zijn geheel uit de inflator gekomen, later bleek dat het schroefdraad waar de nippel ingedraaid zat kapot was en dat de nippel door de druk er uit gedrukt was. Dit probleem werd snel verholpen door dat Arno zijn rechter kraan dicht draaiden en het blazen van de inflator stopten. Naar het beëindigen van de duik werd aan de oppervlakte de inflator vervangen voor een nieuwe en kon de duik voortgezet worden.

We hebben uiteindelijk een duik gemaakt van 98min en gebruik gemaakt van twee alu80 met EAN32 en backgas intact gehouden als reserve. Tijdens de duik hebben we gewisseld van team volgorde en na het leeg ademen van de ene stage deze gedropt bij de ingang van de grot en vervolgens verder gedoken met de anderen stage. Verder hebben we het plaatsen van markers, het maken gas switches en het slepen van een duiker met een dead scooter geoefend. Al bij al was het een leuke en leerzame duik, wat het vooral leuk maakten is om met de scooter door de gangen van de Ressel te scheuren.


Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk
Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk
Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk
Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk Grotduiken in Frankrijk

Zondag

Ook vandaag zouden we wederom naar de Ressel gaan en daar de derde duik van de trip maken. Na een nacht met veel regen waren we er niet echt gerust op hoe de omstandigheden in de Ressel zouden zijn. Een maal aangekomen lag de rivier er zo op het eerste gezicht rustig bij en leek de regen geen invloed gehad te hebben op de stroming.

Het plan voor deze duik was om de scooters mee te nemen en de duik van vrijdag nog een keer te doen maar dan zonder de maximale afgelegde afstand te vergroten.

Eenmaal in het water bleek dat de regenval van de nacht er voor toch zijn werk had gedaan en dat de stroming flink was toegenomen. Ook in de grot aangekomen bleek er flink wat stroming te staan, het was dan ook een flinke klus om de zuurstof bottles weg te klippen. Na dat Arno als eerste zijn zuurstof bottle aan de lijn had geklipt en zich zelf vervolgens uit de luwte van de stroming tegen de wand van de grot had geparkeerd was het de beurt van Pieter. Na de nodige pogingen gedaan te hebben vond Pieter het genoeg en besloot hij de duik te beëindigen, de stroming was voor hem te hevig om comfortabel en veilig aan de duik te beginnen, een verstandige keuze. Eenmaal aan de oppervlakte besloten Erwin en Arno om als nog de duik te maken, verder in de grot zou de stroming waarschijnlijk een stuk minder zijn en zouden we lang niet zoveel hinder van de stroming ondervinden als bij de relatief nauwe ingang, als dit niet het geval zou zijn zouden we als nog de duik beëindigen.

Eenmaal onderweg werd ons vermoeden bevestigd, naar maten de gang breder werd de stroming minder. Na het plaatsen van de zuurstof, 50/25 en de markers kon de duik beginnen, we waren bij de schacht. Zwevend boven de schacht hielden we even in en genoten we van het moment, kort daarna gaven we elkaar het oké signaal en duwden we onze Gavins in een hoek van 45° naar beneden en kon de fun pas echt beginnen. Op diepte aangekomen was van de stroming nauwelijks iets te merken en na 36min waren we dan ook bij het punt waar we afgesproken hadden om de duik te beëindigen, het 700m punt. Voordat Erwin de nr1 positie over zou nemen schudden we eerst elkaar de hand en bevestigen we onze eerste echte grotduik met scooter. Aangekomen bij de schacht bepalen we "on the fly" ons deco profiel en beginnen we aan onze exit. Na het maken van de deepstops pikken we onze 50/25 op en scooteren we naar de uitgang. Bij de uitgang nam de stroming weer flink toe met als gevolg dat we op ons knietjes de switch naar backgas maakten en onze trim tijdens het oppikken van de zuurstof helemaal zoek was. Eenmaal buiten de grot zochten we een mooi beschut plekje op en maakten we onze laatste stop.

Man…….wat een super duik!

  Sequence: Arno, Erwin
Air: 1/2 stage + 20 (18/45), Backgas reserve
Depth: max 60m
Duration: 88 min
Direction: N,NE
Distance: ± 700meter
Deco:
36 - 1 (18/45)
33 - 1
30 - 1
27 - 1
24 - 1
21 - 4 (50/25)
18 - 4
15 - 2
12 - 2
9 - 3
6 - 12 (O2) - 6 up (off)

Maandag

Vandaag maken we nog een duik in de Ressel en dan zit de week er helaas weer op. Het plan was om de duik van gisteren nog eens over te doen maar dan met het complete team. Pieter zou deze keer de duik leiden gevolgd door Erwin en Arno als derde man. Eenmaal in de grot werd duidelijk dat de stroming iets was afgenomen maar dat het zicht een stuk minder was en nog maar ± 8m bedroeg.

Het weg klippen van de deco gassen verliep, ondanks de stroming, zonder problemen en het duurde dan ook niet lang voordat we bij de schacht waren. Voordat Pieter de afdaling inzetten hield hij even in zodat het team de gelegenheid had om zich voor te bereiden op de afdaling. Eenmaal in het diepe deel werd het zicht helaas niet beter en dus moesten we extra gefocust blijven op de lijn en de positie van het team. Ook tijdens deze duik zouden we de scooters niet gebruiken om de afstand van de duik te vergrotten, maar puur als ervaring´s duik. Na 31min besloten we dat het tijd was om terug te gaan en dus draaide we de team volgorde en werd er begonnen aan de exit. Wederom werd de deco on the fly bepaald en al snel bereikte we onze 50/25 en konden we ons O2 window openen en gebruik maken van de hoge ppO2 om onze deco te versnellen. Ook het oppikken van de zuurstof verliep efficiënt en al snel lagen we buiten de grot van onze laatste stop te genieten.

  Sequence: Pieter, Erwin, Arno
Air: 1/2 stage + 20 (18/45), Backgas reserve
Depth: max 60m
Duration: 78 min
Direction: N,NE
Distance: 600meter
Deco:
36 - 1 (18/45)
33 - 1
30 - 1
27 - 1
24 - 1
21 - 3 (50/25)
18 - 3
15 - 1
12 - 1
9 - 2
6 - 10 (O2) - 6 up (O2)

Helaas het duiken zit er voor deze trip weer op. Ondanks dat het door de regenval van de afgelopen weken niet mogelijk was om die duiken te maken die we graag hadden willen maken hebben we toch een geweldige week gehad. Onze eerste ervaring met de scooters in een grot is erg leuk en leerzaam geweest en heeft de weg vrij gemaakt voor meer uitdagende duiken met behulp van scooters.

Het is duidelijk dat wanneer we onze maximale penetratie in van de Ressel willen vergroten het gebruik van scooters onvermijdelijk is. Hoewel wij bij het maken van onze grotduiken het gebruik van scooters tot nu toe niet nodig hebben gevonden zijn we nu bij een punt gekomen waar dit wel het geval is zijn we bereid om wederom een stap vooruit te maken en het team op een hoger niveau te brengen. Omdat we dit in de DIR traditie willen doen en zo goed mogelijk voorbereid willen zijn voor een volgend avontuur in de Ressel hebben we als team besloten om volgend jaar april naar Mexico af te reizen om daar onder leiding van Chris le Maillot een zes daagse scooter training te ondergaan. We hebben Chris voor een periode van 10 dagen geboekt en hem kenende zal hij zowel tijdens de cursus, maar zeker ook tijdens de fun duiken na de cursus, alles uit de kast halen en voor een uitdaging zorgen. De training is erg uitgebreid en er zal tijdens de cursus onder andere worden ingegaan op; towing diver, towing scooter, gas sharing, run & retrieve lines (penetration reel & spools), dropping & picking stages, dropping scooter on line, general awareness, team formation, communication, survey, conservation, gas management en scooter burn time planning.

Uiteraard zullen we ook van deze trip uitgebreid verslag doen en jullie op de hoogte brengen van alle in´s and out´s van de cursus.

In december staat de volgende trip naar Frankrijk op het programma. Als de condities het toelaten zullen we o.a. een duik in Landenouse maken en daar een proberen om de schacht te halen (±1200m). Uiteraard staat ook de Ressel weer op het programma.

STAY TUNED!!!

Gr. Arno

Weblog

Meer informatie over dit duikteam is terug te vinden op hun eigen weblog: Team PenetratorsExterne Link


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina