Cavenight II

Op vrijdagavond 22 januari 2010 was er weer een Cavenight in Vinkeveen, wederom gehost door Scuba AcademieExterne Link en GUE NederlandExterne Link. Ditmaal komen de zeer actieve grotexploratieduikers Jarrod Jablonski en Casey McKinlay naar Nederland. Ze zullen o.a. vertellen over hun nieuwe expeditie naar de grotten China, WKPP activiteiten, GUE's nieuwe Project Baseline en een project op Bimini.

Jan Mulder schreef het volgende verslag van deze avond:

 


Global Underwater Explorers


Verslag Cavenight

Vrijdagavond 22 januari 2010 en het is alweer tijd voor de tweede Cavenight in Vinkeveen. Na het succes het de eerste editie is het podium vanavond voor Jarrod Jablonski en Casey McKinlay. Jarrod is de oprichter van GUE en Casey is Project Director van de WKPPExterne Link. De perfecte organisatie van de avond was wederom in handen van JP Bresser en Cees den Toom.

Niet alleen de cave-incrowd van DIR-NL was aanwezig. De naam en faam van de sprekers was deze avond ook goed voor bezoek uit België, Duitsland en zelfs de UK. In totaal waren er ca. 200 bezoekers en de zaal was gewoon vol. Het halve uur voor aanvang van het “officiële” programma werd dan ook druk besteed aan het opzoeken van oude en nieuwe vrienden, kennismaken met bezoekers uit de verre bestemmingen, en het uitwisselen van (duik)ervaringen, trips en komende plannen. Wat mij betreft zeker net zo leuk als de lezing zelf.

Casey en Jarrod maakten er een 2½ uur durend verhaal van. Als voorman van GUE gaf Jarrod ruime aandacht aan de doelstellingen van de organisatie: Education, Conservation, and Exploration. Wat betreft opleidingen geen aandacht voor recente ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld het recreatieve programma, maar vooral de redenen waarom DIR duiken is ontstaan en de manier waarop het zich onderscheid van andere opleidingssystemen. Kenmerkend vond ik de uitspaak dat het belangrijker is om een standaard te hebben (en ernaar te handelen), dan de exacte detaillering van de standaard. Waarmee natuurlijk niet is gezegd dat de details niet belangrijk zijn.

Op gebied van conservation aandacht voor GUE Project BaselineExterne Link. De gedachte is dat er wereldwijd lokale initiatieven ontstaan om duikgebieden, wrakken, etc. objectief te documenteren met als doel deze beschrijvingen (later) te kunnen gebruiken om de ontwikkeling van de kwaliteit ervan objectiveerbaar te maken. De tendens is namelijk dat zonder deze beschrijving achteruitgang onvoldoende wordt herkend en dat daardoor (natuur)behoud minder aandacht krijgt (van bijvoorbeeld de politiek) dan nodig is. Ik ben benieuwd of en welk project er uit de koker van GUE Nederland gaat komen.


GUE en WKPP GUE en WKPP GUE en WKPP GUE en WKPP GUE en WKPP GUE en WKPP
GUE en WKPP GUE en WKPP GUE en WKPP GUE en WKPP GUE en WKPP GUE en WKPP

Dan is het woord aan project directeur van de WKPP, Casey McKinlay. Het kost natuurlijk even wat moeite om het vlammende betoog van "Mr. Happy" (Jarrod dus) te overtreffen. Casey begint met een historisch overzicht van 20 jaar WKPP. Van de ontwikkeling van de Gavin scooter, de eerste stappen op het pad van rebreather technologie, de vooruitgang in het nadenken over efficiënte decompressie strategieën en de (nabije) toekomst. Erg grappig was de anekdote over de (pre-GUE) rebreather “opleidingen”. Vijf minuten introductie in de schuur van George Irvine, gevolgd door een uurtje in het zwembad en afgesloten met een duik in Wakulla naar 90m.

Natuurlijk kwam de vraag uit de zaal over de inzet van CCR, dan wel het afstappen van pSCR. Het antwoord was duidelijk. Voor de duiken in de context van de WKPP is de overstap niet te verwachten; onvoldoende voordelen. Met daarbij direct de opmerking van zowel Casey als Jarrod dat ze (en GUE) open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het (beperkt) gebruik van speciaal uitgevoerde Suex scooters met 84 Ah accu’s. Maar met tussen de 50 en 100 Gavins in bezit van de WKPP leden is een snelle en complete overstap natuurlijk ondenkbaar.

De avond werd afgesloten met een aantal recente projecten. De reeks expedities naar China zijn wel meest bijzonder. Lastige en erg grote grotten, waarbij het zicht vaak niet meer dan 3 meter is. Zo hebben Jarrod en Casey het wereldrecord lijn leggen in de cavern zone verbeterd. Zo’n 400 meter lijn in de enorme cavern zonder de echter overhead te bereiken. Het verbinden van 2 sinkholes met een afstand van zo’n 300 meter was aldus de heren hun lastigste 300 meter lijn. Er zal binnenkort een DVD uitkomen over de China activiteiten. In mijn optiek aan aanrader.

…En het was nog lang gezellig aan de bar.

Jan Mulder

Cavenight I

Het verslag van Cavenight I is hier te lezen.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina