WKPP Gas Diver en GUE instructeur Mark Messersmith in Nederland

Eind september 2009 was Mark MessersmithExterne Link, gas-diver van WKPP en GUE instructeur/ trainer in Nederland voor het geven van een GUE Fundamentals opleiding. Ter afsluiting gaf hij een lezing over het Woodville Karst Plain Project.

Erwin Schoemaker en Ilya Devèrs schreven verslagen van deze twee events.

 
WKPP


It’s fundamentals time!

Als ik op donderdagmorgen 24 september aankom bij De Beldert ligt alles er nog verlaten erbij. Dat dit vier dagen lang het decor zou worden van frustraties, tegen persoonlijke grenzen aanlopen, boos zijn op jezelf, veel leren en ook veel plezier beleven, daar was ik me nog niet van bewust. Ik was me er wel van bewust dat ik ontzettend veel zin had om GUE-F te volgen.

Mark Messersmith verzorgde de cursus en hij gaf deze voor de eerste keer in Nederland. Mark kreeg ondersteuning van Pieter Kop (internship) en Robert Leenen (cameraman). De andere cursisten waren Bas Vlek, Barend van den Bos, Ank Weijermans, Dimitri Esakov en Ilya Devèrs.

Flashback

Terwijl ik daar rustig op iedereen zat te wachten ging ik in mijn gedachten terug: waarom ik deze opleiding wilde volgen, waarom DIR en wat de voorbereiding was. Het DIR systeem en de uitwerking hiervan is zeer doordacht en wordt nog steeds verfijnd.

De vaardigheden en awareness spreken mij het meeste aan, het materiaal minder. Deze dragen mijn optiek deels bij aan het verhogen van skills en/of awareness. Het perfectioneren van de vaardigheden verhoogt het duikplezier, zorgt ervoor dat je elegant duikt en dat je een goede buddy kunt zijn. Dit is wat ik miste bij eerder gevolgde opleidingen.

Mijn voorbereiding bestond uit regelmatig duiken met het materiaal zodat dit comfortabel ging voelen. Tijdens deze duiken scherp zijn op drijfvermogen, trim en positie houden. Af en toe wat oefeningen doen om de task loading te verhogen en kijken of dit invloed heeft op het drijfvermogen en trim.

Ondanks andere DIR-achtige-initiatieven in de duikwereld wilde ik de opleiding volgen bij Global Underwater Explorers, daar deze mijns inziens de meest zuivere benadering van DIR hebben. In hun standards hebben ze een minimaal niveau vastgelegd die in vergelijking met andere organisaties hoog is te noemen.

Mark als instructeur kende ik niet, hij heeft wel een schat aan duikervaring, o.a. als cave-instructeur en gas diver bij het Woodville Karst Plain ProjectExterne Link. Dat zijn ook de redenen om GUE-F bij hem te volgen.

Slow is smooth and smooth is fast

Iedereen is aanwezig, het gaat beginnen! Gedurende de vier dagen worden diverse duiken gemaakt waarbij verschillende vaardigheden worden aangeleerd en bijgeslepen, de video-opnames bekeken en theorie behandeld.

Mark vertelde dat de rating niet belangrijk is –het is geen examen–, het gaat erom dat je progressie toont en dat je leert van fouten. De video-opnames blijken zeer waardevol te zijn. Je ziet al bij jezelf en bij de anderen wat en waar het fout gaat. Mark geeft elke keer tips hoe het beter kan.

Het zijn lange en intensieve dagen. ‘s Avonds in bed draaide alles in mijn hoofd: waar ging het fout, waar kan het beter en hoe moet de oefening nu ook alweer precies. Regelmatig werd ik ‘s morgens wakker waarbij ik me afvroeg of ik wel heb geslapen. De kernwoorden van GUE-F: fun, be a good buddy, be a thinking diver, slow is smooth and smooth is fast en head straight, arch your back and butt tight.

After the course you have to feel your neck and lower back

De vier dagen zijn omgevlogen. Mark en Pieter bespreken individueel de persoonlijke progressie en de behaalde rating (provisional, rec of tech). Ondanks het feit dat GUE-F geen examen is maar een leertraject voelt dat moment wel aan als een examen. Tevens benoemt Mark punten waar je de komende tijd aan moet werken.

En wat nu na GUE-F? De komende maanden wil ik besteden aan inslijpen van de vaardigheden zodat deze uiteindelijk een tweede natuur gaan vormen, leren duiken met een droogpak en vooral veel plezier beleven aan de duiken op het niveau van GUE-F. Welke vervolgopleiding ik wil gaan doen en wanneer weet ik nog niet. Eerst plezier maken!

Erwin Schoemaker


DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken

Presentatie over het Woodville Karst Plain Project door Mark Mesersmith

Op zondag 27 september, de laatste dag van mijn GUE Fundamentals cursus, gaf onze instructeur Mark Messersmith in de TollensfabriekExterne Link een lezing over de WKPP in het algemeen en ontwikkelingen rondom de ontdekking van de verbinding tussen de Wakulla en Leon Sinks grotsystemen in het bijzonder.

De lezing begon met de achtergrond van het Woodville Karst Plain ProjectExterne Link, de structuur en de doelstellingen. Hij gaf veel inzicht in hoe kostbaar het onderzoek is dat ze doen. Hoewel ze soms materiaal sponsors hebben was het indrukwekkend om te zien hoeveel geld de exploratie- en ondersteuningsduikers er zelf in steken. Hij maakte hierbij de vergelijking met de sponsoring van amateur / pro sportclubs in de VS en dat het opmerkelijk is dat de WKPP zich nog steeds op deze manier kan bedruipen, maar dat het wellicht eens op een andere manier georganiseerd zal moeten worden.

Ook kreeg het publiek inzicht in de materialen die gebruikt worden, en er was zelfs een primeur: een sidemount RB80 rebreather waar stages op aangesloten kunnen worden. In plaats van een redundante of tweede RB80 op de rug, wat behoorlijk onpraktisch is, kunnen op deze manier wel back-up rebreathers meegenomen worden of op cruciale plaatsen in het grotten systeem worden geplaatst. Natuurlijk met het doel om het aantal bail-out stages dat men bij zich draagt en welke geplaatst worden in de grot te kunnen verminderen. Dit is allemaal nog erg experimenteel.

We kregen inzicht in ontwikkelingen op het gebied van batterijen voor Gavin scooters en hoeveel uur meer burntime er uit deze zeer kostbare experimentele opstellingen gehaald kon worden. Met name de zogenaamde LiPo batterijen worden bekeken, maar worden nog niet vaak gebruikt . Dit i.v.m. met de zeer hoge prijs stelling en benodigde hoeveelheden.

Mark stond ook stil bij de decompressie schema's en de habitats waar ze tijdens de ondiepere deco-stops in kunnen verblijven. De decompressie duiken van de deep-support duikers en de exploratie duikers zijn al langer dan een etmaal. Met name echt eten is dan zeer welkom. Mark vertelde dat de meeste duikers de voorkeur geven aan voedsel dat veel energie geeft zoals banaan/pindakaas broodjes en carbo-hydrate shakes. Hijzelf volgt liever het voorbeeld van de EKPP en vind dat je goed moet eten. Hij vraagt dan ook altijd aan zijn vrouw of zij goed voor hem wil zorgen. Hij vind gebarbecuede kip of entrecote het lekkerst, met een aardappeltje en wat groenten. Deze worden warm naar de habitat gebracht in oude Explorer 14 lamp cannisters die speciaal zijn omgebouwd tot food delivery tubes om het drukverschil tussen oppervlakte en habitat te kunnen compenseren.

Hij vertelde ook dat na zulke lange duiken de vermoeidheid een element van zorg is. Tijdens de decompressie in het water en in de habitat moet er regelmatig geswitched worden van decogas met een hoog O2 gehalte naar 'back-gas' met een veel lager O2 gehalte. Dit in verband met de schadelijke gevolgen van te lang hogere percentages zuurstof ademen. Een switch is om de zes of twaalf minuten en je kan dus niet even slapen. De duikers houden elkaar dan bezig met verhalen, filosofie en grappen. Het zijn soms hele intense gesprekken, gesproken in de habitat of wetnotes geschreven in het water.

Daarna liet hij enkele imposante beelden zien van de DVD 'The Push for the Connection'Externe Link van GUE, waarin de verbinding tussen de twee systemen werd uitgelegd.

Wat ik het meest indrukwekkende vond was Mark’s innemende bescheidenheid. Hoewel de meeste aanwezigen wisten dat hij één van de deep-support duikers is, werd in zijn verhaal niet één keer echt duidelijk dat hij naast projectcoördinator ook een beslissende rol had in het water. Het mooiste was dit te zien in zijn antwoord op de vraag “Who are these guys that do deep-support?” Hij vertelde dat er ongeveer een half dozijn duikers zijn die de ervaring, stabiliteit en uitrusting hebben om hiervoor in aanmerking te komen. Hij had ook kunnen antwoorden "Besides me there are about five others..." Indrukwekkend.

Het was erg leuk om dit verhaal te horen van iemand die een cruciale bijdrage heeft geleverd aan de exploratie, en een prachtige finale van een zeer geslaagde GUE Fundamentals opleiding.

Voor alle aanwezigen had Mark een officiële en extra grote WKPP cave arrow bij zich. De meesten vonden dit een leuk souvenir.

Ilya Devèrs

Meer informatie

Meer informatie over dit specifieke WKPP project kun je nalezen op de site van GUEExterne Link.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina