DIR-NL duikdag

Op zaterdag 20 juni 2009 organiseerde DIR Nederland weer een duikdag. De leden van de groep kwamen weer bij elkaar voor een hele dag duiken, gezelligheid en de jaarlijkse barbecue.

Ilya Devèrs schreef het volgende verslag van deze dag:

 


DIR Nederland


Verslag DIR-NL dag 20 juni 2009

Op bijna de langste dag van het jaar kwamen de meeste leden van DIR-NL naar Duikcentrum de BeldertExterne Link in Zoelen om met elkaar te duiken, van elkaar te leren en gezellig bij te praten.

Ik wilde er op tijd zijn want mijn eerste buddy van de dag wilde op tijd het water in omdat hij ‘s middags andere plannen had.

Onderweg naar Zoelen kreeg ik de eerste bui over me heen, maar de luchten waren afwisselend blauw en donker. Dat zou zo’n beetje de hele dag duren, tijdens de eerste bui lag volgens mij iedereen onder het water, dus dat maakte niet uit. Later in de middag werd het heel aardig weer..

Het was al aardig druk tegen tienen en iedereen praat bij, introduceert en verfrist namen van bekenden en minder bekenden. Het is leuk om weer alle gezichten bij de namen te zien. Dan wordt de dag “geopend”. Lekker simpel: uitleg voor de introducés, groepsfoto om 11 uur, duiken wat je wilt, eind van de middag een BBQ.


DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken

Terwijl de introducés en de begeleiders een korte briefing krijgen begint iedereen zich om te kleden voor de groepsfoto. Dit jaar wordt hij gemaakt in onze natuurlijke habitat, het water. Een heel goed idee als je het mij vraagt.

Ik hang mijn hele set om want direct na de foto gaan Erwin en ik onder. Er plonzen steeds meer droogpakken het water in en al snel is de oppervlakte voor de steiger bezaait met dobberende tri-laminaat luchtbellen. Achterblijvers rennen de steiger over en springen er vol in. De fotograaf geeft instructies en we vormen een soort “survivor kluit”. Niet ter beperking van het afdrijven van team-leden, maar om met z’n allen op de sensor van de camera te passen. Gelukkig helpt het objectief. Een aantal camera’s die ook in het water liggen leggen het geheel van de andere kant vast.

Iedereen merkt weer dat zwemmen in een droogpak zonder vinnen niet makkelijk is en een aantal teams blijven in het water met hun uitrusting. Terwijl de “GUE-EDGE'S” doorgenomen worden is het dringen bij de trap.

Onze GUE-EDGE is simpel, het doorspreken duurt dan ook niet lang en we gaan onder. Onderweg komen we tussen de kotter en de cockpit een ander team tegen. In het gematigd slechte zicht zien we drie lampen opdoemen. Rustig frog-kickend zwemmen we langs elkaar waarbij wij aan de linkerkant blijven. Mooi om te zien.

Terug bij het platform zien we een duiker op zijn knieën op het platform zitten. Een unicum op een DIR-NL bijeenkomst. Later bleek dat deze aardige begeleider zijn wing had afgestaan aan een inroducé en dat dit toch makkelijker was. Zo kon de introducé het maximale uit zijn duik halen. Andere introducés zijn al een stuk verder want twee ervan hebben al een Fundamentals training achter de rug. Misschien ook wel een primeur; eerst fundies doen en dan aansluiting zoeken bij DIR-NL. Meestal gebeurt het andersom, en sommige mensen van DIR-NL hebben deze training nog niet gedaan.

Er worden droogpak reparaties uitgevoerd, ervaringen besproken, bijgepraat. De middag vliegt voorbij. Mijn team maatje Barend (nee niet die Lange, die ene van de Bos) is er ook en met hem maak ik mijn tweede duik. Gelukkig is er een fill-whip in de buurt en mag ik wat gas uit Barend zijn D12. De duik is zoals gewoonlijk lekker en leuk.

Daarna is al snel de BBQ aan en wordt er gezellig gekletst over alles en nog wat. De gevierde sample “Helloooo? Hellooooo? Anybody home? Huh? Think, McFly. Think!” klinkt al snel uit de luidspreker. Niet alleen de verstrooide Tech1 cursist krijgt de McFly wisselbeker, maar ook zijn team een beetje, omdat zij de ongebruikelijke materiaal configuratie niet opgevallen was...

Het was nog lang niet donker toen ik tegen een uur of zeven de Beldert verliet maar het gezelschap zag er gezellig genoeg uit om door te gaan totdat de zon langzaam onder zou gaan...

Ilya Devèrs

PS: Onze GUE-EDGE duikplanning in detail:

G
Lekker rustig duiken en vooral letten op ons drijfvermogen en trim letten. Naar de Cockpit en terug, bij 3m platform doen we een opstijging naar 3m, waarna we op 3m naar de kant zullen zwemmen op kompas.
U
Ik leid heen, Erwin leidt terug. Ik zwem rechts van hem.
E
Alles in orde / aanwezig / deploybaar. Onze zakken slaan we over want Erwin heeft er geen.
E
Cockpit en kotter liggen beide op ongeveer 15m. We gaan niet dieper. Gas bepaalt hoe lang we onder gaan.
D
Geen, opstijging van voet platform met ongeveer 3 meter per minuut.
G
Beide een D7 met EAN32. Minimum Gas is 70 bar en Turnpressure is 110 bar.
E
Het kan mogelijk wat drukker zijn bij de diverse objecten.

Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina