Grotduiken in Frankrijk: Port Miou

Eind april 2007 zijn Erwin Koekoek en Arno Mol afgereisd naar Frankrijk om daar een aantal grotduiken te gaan maken in Port Miou.

 

Arno beschrijft in onderstaand verslag deze mooie locatie en de duik die ze er maakten.


Cassis november 2008 - Résurgence de Port Miou

Na een lange maar leuke auto rit over de ondertussen wel bekende en vertrouwde Route du Soleil arriveren we bij ons onderkomen voor de komende dagenExterne Link.

Na dat we onze kamers hadden bekeken en de nodige spullen uit de auto hadden gehaald konden we op zoek gaan naar een restaurantje voor het avondeten en een lekker koud biertje. Eenmaal in het centrum van CassisExterne Link bleek al snel dat het toeristen seizoen ruimschoots voorbij was en de restaurantjes die nog open waren op één hand te tellen waren. Wel vonden we al snel een gezellige kroeg waar vooral de locals hun vertier zochten en waar we de rest van de trip onze avonden doorbrachten. Vanaf nu is dit onze stamkroeg in Cassis! ;-)


DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken

Résurgence de Port Miou is gelegen in de beschutte haven van Port Miou. De grot heeft een totale lengte van 2500m en een onbekende maximale diepte.

Er zijn een aantal factoren die Port Miou uniek maken. Zo bevind de ingang zich in zee en doordat het zoute zeewater in contact komt met het zoete water van de bron ontstaat er een zogenaamde haloclineExterne Link. Tevens bevind zich op 500m van de ingang een dam. De dam is geplaatst om te voorkomen dat het zoete water zich vermengd met het zoute zeewater, en zo bruikbaar blijft voor de winning van drinkwater. Een laatste uniek aspect is het feit dat de main passage eindigt bij een put die zo immens groot en diep is dat men niet precies weet hoe diep de put eindigt. ...En of de passage op de bodem misschien wel verder loopt!

Tijdens een expeditie in 2005 is Jerome MeynieExterne Link, met hulp van zijn supportteam, afgedaald in de put tot een diepte van 150 meter. Na deze duik beschreef Meynie de put als volgt; “Het is niet groot, het is enorm!

Port Miou

Onze duik

Na een lange en wel verdiende nachtrust arriveerden we op de parkeerplaats van Port MiouExterne Link. Voor Erwin was dit zijn eerste bezoek aan deze grot. Arno was hier samen met Pieter in April van dit jaar al eens geweestExterne Link, en is dus al bekend met de situatie ter plaatse.

Het naar de waterkant transporteren van alle uitrusting was een hele klus. Allereerst moesten we vier scooters, twee dubbel 18's met Trimix 21/35, zes stages met Trimix 21/35 en twee O2 flessen over een afstand van ± 400m naar de waterkant brengen. Via een stenen trap naar beneden kwam je bij de waterkant. Beneden aan de trap is een plateau. Hier konden we onze spullen verzamelen en alles het water in krijgen en dit laatste viel niet mee!

Na een lunch en het nogmaals bespreken van het duikplan konden we ons in onze pakken hijsen. Het plan was simpel: we zouden één stage gebruiken om naar de ingang van de grot te scooteren, hier de O2 flessen droppen en verder scooteren tot aan de dam. Eenmaal bij de dam zouden we de eerste stage droppen en vervolgens met twee scooters en twee stages door de breedste pijp heen scooteren en vervolgens door scooteren tot dat we aan onze turnpressure zaten.

Nadat we onze spullen hebben aangeklipt en alle checks hebben doorlopen kon de duik beginnen.

Eenmaal aangekomen bij de ingang maken we een primaire en een secundaire tie off en plaatsen we onze reel op de main line. Op de secundaire tie off plaatsen we tevens onze O2 flessen en na een OK signaal vertrekken we richting de dam.

Aangekomen bij de dam vinden we al snel de pijp met de grootste diameter. Nadat we de eerste stage hebben weggeklipt aan de lijn konden we ons klaar maken om door de pijp te wurmen. De flow in de pijp was zeer hevig. We moesten dan ook flink werken om al scooterend aan de andere kant van de dam te komen. Een stuk touw wat in de pijp was bevestigd heeft ons flink geholpen. We konden ons hier al scooterend aan voortrekken. Dit, in combinatie met de nodige krachtige vinslagen, was voldoende om zonder problemen aan de andere kant te komen. Eenmaal aan de andere kant vervolgen we onze weg net zo lang totdat we onze turnpressure bereiken en de duik draaien.

Geheel tegen onze verwachting was de gemiddelde diepte over de gehele duik was maar 18m. Tot aan de dam zal het een meter of 15 zijn. Over de gehele afstand is de grot zeer indrukwekkend. De grote brede gang verandert regelmatig van richting en de soms ravijnachtige stukken zijn zeer indrukwekkend. De gang is op sommige stukken wel 30m hoog!

Tot aan de dam kom je op sommige plekken een halocline tegen. Bij de ingang is dit meer een grote blur van zout en zoet water maar verder naar binnen is die net zo scherp als in Mexico. Er is ook veel leven in het eerste deel van de grot. De wanden zijn begroeid met algen, anemonen, zakpijpen en zo nu en dan een zeester. Voor de grot ook veel vis, dit maakte de deco stop op 6 meter een stuk leuker!

Na de dam is grot compleet anders. Het zicht was wat hier wat minder. Het was net of er een melkachtige waas in het water zat, waarschijnlijk door het vele zand op de bodem en de kleibanken. Na 500m vanaf de dam gaat de gang richting de 40m. De staat van de lijn is voor Franse begrippen goed. Wel kom je restanten van oude lijn en hier en daar stukken dik klimtouw tegen. Vervelend waren de tie-off´s die de mainline door middel van een stuk lijn aan het plafond (soms verzwaard met een gewicht) op zijn plaats hield.

Al met al een super duik gemaakt met een runtime van 172min. De dam was zeker een uitdaging maar met de nodige ervaring prima te doen. Port Miou staat zeker op "To Do" lijst voor volgend jaar, maar dan wel met nog een extra stage zodat we de laatste paar honderd meter tot aan de schacht kunnen halen. :-)

Stay Tuned!

Erwin en Arno
De Penetrators

Weblog

Meer informatie over dit duikteam is terug te vinden op hun eigen weblog: Team PenetratorsExterne Link


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina