Presentatie over DIR Duiken

Op 2 april 2007 gaven Gertjan Verhoef en Pieter Hilkemeijer een presentatie over Doing It Right voor DiveTeam Scuba SportsExterne Link in Amersfoort. Mark van den Berge was aanwezig bij deze presentatie en schreef voor het clubblad het volgende verslag:

 


DiveTeam Scuba Sports


DIR presentatie

Op 2 april werd een presentatie over DIR duiken gehouden. De presentatie werd gegeven door ons clublid Pieter Hilkemeijer, samen met Gertjan Verhoef. Beide duiken al jaren volgens het DIR systeem. DIR staat voor “Doing It Right”, maar gelukkig bleken andere gedachten over duiken en duikuitrusting niet per definitie “Wrong”.

DIR is ontstaan in Florida, waar vroeger al in de kilometers lange grottenstelsels werd gedoken. Om deze lange en diepe duiken zo veilig mogelijk te kunnen maken werd een systeem ontwikkeld waarbij veel aandacht aan de voorbereiding van de duik werd besteed, waarbij teamwork belangrijk was en de duikuitrusting werd gestandaardiseerd. Hieruit is DIR ontstaan. Een gestandaardiseerde duikuitrusting wil niet zeggen dat alleen bepaalde merken duikapparatuur geschikt zijn, maar dit houdt in dat alle uitrusting bij elke DIR duiker op exact dezelfde plek te vinden is. Zo lopen alle slangen en kabels bij elke DIR duiker hetzelfde.

Pieter en Gertjan hadden voor de zekerheid voldoende DIR duikuitrustingstukken meegenomen om een kleine expeditie op te kunnen starten. Deze spullen lagen uitgestald op tafels om te kunnen bekijken en werden gedemonstreerd tijdens de presentatie. DIR duikers gebruiken geen normale trimvesten, maar hebben een backplate van aluminium of staal met daarachter een wing. Tussen de wing past vervolgens de fles, maar DIR duikers gebruiken eerder dubbel 12 tot wel dubbel 20. Ook bij een trainingsduikje in de Beldert, want trainen gebeurt bij voorkeur met een volledige duikuitrusting. Dat betekent dus flink zeulen…


DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken

Tijdens de presentatie vielen nog meer verschillen op met de duikuitrusting zoals wij recreatieve duikers die kennen. Zo gebruiken DIR duikers geen hi-tech duikcomputer maar een gewone digitale dieptemeter, zware rubberen vinnen, geen bandjes aan masker en vinnen die makkelijk stuk kunnen gaan, grote accupacks (loodaccu) voor veel en lang licht onder water, geen bloempot onderaan de fles en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles omwille van eenvoud, betrouwbaarheid en veiligheid.

Tevens werd de frogkick techniek gedemonstreerd. Hiermee kun je zowel vooruit als achteruit zwemmen, en dat natuurlijk zonder je handen te gebruiken. Omdat deze techniek niet alleen voor DIR duikers in grottenstelsels erg handig is, maar eigenlijk voor iedere duiker, gaan we deze techniek binnenkort ook in het zwembad oefenen.

Het was een erg interessant verhaal, en mede de vele vragen en reacties van de aanwezigen werd het een leuke interactieve presentatie. Hiervoor wil ik dan ook Pieter en Gertjan nogmaals bedanken!

Mark van den Berge


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina