DIR-NL meets DuikForum.nl

Op zondag 7 oktober 2007 organiseerde de DIR-NL groep een speciaal evenement voor enkele tientallen leden van DuikForum.nl.

Pascal van Erp was één van de aanwezigen en dit is zijn verslag:

 


Een DIR Duiken Informatiedag? ...Waarom?

DuikForum.nlExterne Link, het grootste Nederlandstalige duikforum van Nederland trekt dagelijks honderden duikers die gezamenlijk praten en natuurlijk ook ideeën en gedachtes uitwisselen betreffende ‘hun’ hobby. En waar serieus en fanatiek over duiken gesproken wordt valt natuurlijk ook geregeld de term “DIR Duiken”. Daar kan je op wachten... en zo dus ook op het DuikForum.

Na een aantal hevige discussies en een stortvloed aan vragen besloten Robert Leenen en Anton van Rosmalen van DIR-NL een DIR Duiken Informatiedag te organiseren speciaal voor de geïnteresseerden van het DuikForum. De animo was groot en de dag en locatie werden als snel bekend gemaakt: 7 oktober 2007, vanaf 9:30 uur bij duikvereniging De WatermanExterne Link in Oss.

9:30 - Aankomst

Als locatie voor deze geheel verzorgde dag is, zoals ik eerder zei, gekozen voor het clubhuis van duikvereniging “De Waterman” in Oss. DIR-NL heeft op hier een tijdje geleden ook al een DIR-NL Duikdag gehouden wat ze erg goed bevallen was. Ook voor dit evenement dacht men dus meteen weer aan deze locatie. Het erg ruime clubhuis is nog maar een paar jaartjes oud en ziet er keurig uit, veel clubs kunnen jaloers zijn op een dergelijk pand.

Helaas zit het duiken er vandaag niet in voor mij, omdat ik herstellende ben van wat oorproblemen. Ik maak van deze gelegenheid toch gretig gebruik om mijn nieuwe camera eens de sporen te geven en natuurlijk wil ik deze gezelligheid niet missen.

Bij aankomst zo rond 9:30 uur tref ik een erg drukke parkeerplaats en parkeer ik mijn auto naast een VW Transporter. Terwijl ik uitstap kijk ik tegen een wel erg bekend gezicht aan: Erwin Koekoek, een oud collega van me. Ik denk dat we elkaar al zeker 4 jaar niet meer gezien hebben, wat is het (duik)wereldje toch klein zeg. Samen met Pieter, beide fanatiek DIR-NL lid, zijn ze vandaag aanwezig voor begeleiding. Na wat handjes geschud te hebben met Erwin en Pieter lopen we samen richting de kantine.

Het is al lekker druk, de kantine is bevolkt met een hoop bekende en onbekende gezichten uit alle hoeken van Nederland die ook allemaal vroeg uit hun mandje gekropen zijn om deze informatieve dag bij te wonen. Het is nu al geweldig om zoveel gedreven mensen bij elkaar te zien. Dat belooft wat!

10:15 - Algemene informatie over DIR: De presentaties

Om 10:15 uur worden alle aanwezigen verzocht mee te lopen naar de presentatie zolder. De presentatie over DIR is tevens de inleiding van deze dag. Aandachtig gaat iedereen zitten en maakt men zich klaar voor de berg informatie die ze te horen gaan krijgen.

Robert Leenen start de presentatie met algemene informatie over DIR. Projecten als het WKPPExterne Link en EKPPExterne Link komen aan de orde maar natuurlijk ook “DIR in Nederland: DIR-NL”. Onderwerpen waarover op het DuikForum geregeld gediscussieerd wordt.

De tweede presentatie werd gehouden door Anton van Rosmalen. Hij gaat globaal in op onderwerpen zoals de voorbereiding, het belang van teamwork, de mental focus en natuurlijk niet te vergeten het materiaal. Daarna brengt Anton de verschillen en achterliggende gedachtes tussen het technische en recreatieve DIR duiken onder de aandacht.

Na Anton is Gertjan Verhoef aan de beurt om een praatje te houden over de Global Underwater Explorers (GUE)Externe Link. Gertjan vertelt wat over de historie van GUE, welke opleidingen er mogelijk zijn en wat deze nou globaal inhouden. Als afsluiting van zijn verhaal vertelt hij nog wat over de verschillen tussen GUE en enkele andere organisaties. De aanwezigen luisteren allemaal aandachtig.

12:00 - Lunch: De inwendige mensch...

Voordat de groep te water gaat om de opgenomen ‘theorie’ in de praktijk te brengen en ook eens materiaal technisch te beleven wat DIR is, staat er eerst nog een volledig verzorgde lunch te wachten waar iedereen zich dankbaar op stort. Wederom mijn complimenten voor de mensen van De Waterman!


DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken

12:30 - Duiken: Luisteren, voelen, ervaren...

Dan is het zover, de uitleg over de uitrusting. Na de lunch begeeft iedereen zich naar buiten waar de begeleiders van DIR-NL al klaar staan met alle mogelijke uitrustingstukken en configuraties. Leuk om te vermelden is dat al het aanwezige materiaal eigendom is van de begeleiders zelf. Alles is uit de garage gehaald, tot de reserve- en vakantie-sets aan toe, om de aanwezigen kennis te laten maken met DIR materiaal.

Maar voordat er gedoken mag worden roept Robert de hele groep bij elkaar voor de eerste uitleg en het bekend maken van de groepjes bestaande uit één begeleider en maximaal twee duikers. Tijdens deze uitleg ziet de groep meteen een mooie kans voor een groepsfoto welke dan ook meteen geschoten wordt door Reinoud.

Goed, genoeg gepraat ...tijd voor actie! De groepjes verspreiden zich snel en iedereen krijgt persoonlijke uitleg van hun begeleider. Iedereen luistert dan ook aandachtig en de nodige vragen die er zijn worden direct gesteld en uiteraard ook beantwoord. Na de uitleg en het passen van de uitrustingen gaan de eerste groepjes al te water. Zo zie ik Marije, voor degene die haar niet kennen, een niet al te grote meid vrolijk voorbij wandelen met een wing met dubbel 12 configuratie alsof het niets is. Ik dacht meteen aan een van de vooroordelen die ik al opving, de DIR configuratie is te zwaar en alleen voor grote sterke mannen. Deze bewering werd gelukkig al snel ontkracht in het eerste kwartiertje praktijk. Waar zo’n dag toch al niet goed voor is...

De groep is ontzettend gemotiveerd en geïnteresseerd bezig en dit levert het ene na het andere prachtige “Kodak-momentje” op! De hele middag loop ik daarom ook tussen de menigte door en blijf foto’s schieten. Samen met Reinoud ben ik afwisselend te vinden langs de waterkant en bij het clubhuis. Onderwater gaan Cor Kuyvenhoven en Eddy van Vliet helemaal los met hun onderwatercamera’s en de verantwoordelijkheid voor de film van dit evenement ligt in handen van Heleen Graauw en Sander Jansson.

En waar mensen druk en enthousiast bezig zijn vliegt natuurlijk de tijd voorbij. Inmiddels is het dan ook al weer tegen 16:00 uur en is het al bijna tijd voor evaluatie op de presentatie-zolder. De begeleiders zijn inmiddels al druk met het opruimen van de uitrustingen.

16:00 - De evaluatie, vooroordelen & vragen

Alle aanwezigen nemen weer plaats op zolder waar Robert en Anton alweer gereed staan met de laatste presentatie sheets waarop de welbekende vooroordelen opgesomd staan die tot in de den treuren terug komen in de discussies op het DuikForum. DIT is natuurlijk het ultieme moment om hier nog eens uitgebreid op terug te komen en de mensen te vragen om hier nog eens hun mening over te ventileren na een dag vol informatie en ook zeker gezelligheid met de mensen van DIR-NL.

Het is inmiddels al weer 17:00 uur en de vragenronde wordt afgerond. Iedereen kan met een voldaan gevoel en met een hoofd vol nieuwe informatie beginnen aan de reis naar huis.

Robert, Anton, Gertjan en alle begeleiders van DIR-NL hebben hier een geweldige dag neergezet en bewijzen wat mij betreft dat DIR Duiken meer is dan praten en discussiëren op het internet. De mindset heeft vooral een duidelijk doel; met z’n allen zo veilig mogelijk met de dezelfde passie bezig zijn... duiken. Aan de gezichten te zien aan het einde van de dag is ze het ook helemaal gelukt om deze boodschap over te brengen. Alle aanwezigen bedankt voor deze geweldige en informatieve dag en tot aan de waterkant!

Pascal van Erp


De film die Heleen en Sander maakten van de duikdag is te bekijken op DuikenInBeeld.tv

Film: Heleen Graauw en Sander Jansson - Wethorse.nlExterne Link

Fotografie: Pascal van ErpExterne Link, Reinoud van Leeuwen, Cor Kuyvenhoven, Eddy van Vliet, Roy van Ginkel, Adrie de Keizer en Barry Smith.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina