Grotduiken met scooters in Mexico

Eind april 2007 zijn Erwin Koekoek, Pieter Hilkemeijer en Arno Mol afgereisd naar Mexico om daar een aantal grotduiken te gaan maken met hun Gavin scooters.

 

GUE instructeurs en exploratieduikers Danny Riordan en Chris le MaillotExterne Link zullen hen de fijne kneepjes bijbrengen van het scooteren in grotten en dit is hun verslag:


GUE DPV Workshop

Sinds we onze Gavin DPV's (Diver Propulsion Vehicle) zo´n twee jaar geleden hebben aangeschaft, hebben we al ruim 150 uur aan ervaring opgedaan in onder andere de Beldert, Vinkeveen en Hemmoor. Een groot aantal van deze duiken zijn gemaakt naar diepten van ±50m en met meerdere stages. Het omgaan met scooters is ons dus niet vreemd. Om grotere afstanden en dieptes te overbruggen, is het inzetten van scooters bijna onvermijdelijk.

Na het afronden van onze GUE Cave2 opleiding in MexicoExterne Link kwam al snel ter sprake of het volgen van een scooter workshop niet zou bijdragen aan het veiliger maken van duiken die we in de toekomst voor ogen hebben. Deze gedachte kwam voort uit de vragen die bij ons opkwamen over het gebruik van een scooter tijdens een grotduik. Denk hierbij aan: gas management, scooter burntime management, inzetten van back-up scooters, navigatie, algemeen gebruik van een scooter in een grot, etc.

Omdat een optimale voorbereiding op de duiken die we willen gaan maken ons zeer aanspreekt waren we het al snel eens. Het volgen van een scooter workshop bij twee zeer ervaren grotduik instructeurs, tevens zeer actieve exploratie duikers, zou onze kennis flink doen uitbreiden. En omdat we altijd wel in zijn voor een uitdaging en altijd bezig zijn met het plannen van een nieuwe trip was de uitkomst unaniem: “We gaan naar Mexico om bij Chris en Danny een scooter workshop te volgen!

Na een vlucht van tien uur landen we dan eindelijk op Cancun Airport. De paspoortcontrole verliep zoals gewoonlijk op zijn Mexicaans; langzaam en inefficiënt. Aangekomen in het resort en na intrek genomen te hebben in onze kamer kunnen we eindelijk genieten van een welverdiende douche. Nadat we nog wat te eten hebben gescoord in het restaurant besluiten we om te gaan slapen.

De volgende dag staan we vroeg op en na het ontbijt gaan we direct naar Executive Car Rental om transport voor de komende tijd te regelen. Aangezien we dit keer enorm veel uitrusting bij ons hebben, besluiten we om een grote pick-up truck te huren. Na Chris over de telefoon gesproken te hebben spreken de volgende dag af bij de shop. De rest van de dag brengen we door aan het strand, genietend van de zee, rum cola´s en Quest MagazinesExterne Link.

30 april 2007

Stipt om 08:00 uur staan we bij Zero GravityExterne Link voor de deur. De shop is nog dicht en pas na een minuut of dertig komt Chris aankakken. Tijdens een GUE Cave1 of Cave2 zou dit zeker niet gebeurd zijn!

De eerste duik van de workshop is een openwater duik en staat in het teken van het behandelen van basisvaardigheden en het toetsen van het niveau van ons team. Voor deze duik gaan we naar PonderosaExterne Link die vanwege de ruimte in de pool uitermate geschikt is om de oefeningen in te doen. Het programma bestaat uit de volgende oefeningen:

  • Scooteren met meerdere stages
  • Scooteren met meerdere stages en back-up scooter
  • Slepen van een duiker
  • Slepen van OOG duiker
  • Maken van gas switches
  • Plaatsen van stages aan de lijn
  • Wisselen van scooter naar back-up scooter
  • Plaatsen van scooter aan de lijn
  • Gebruik van de reel (tijdens het scooteren)
  • Gebruik van spool (tijdens het scooteren)
  • Valve drills
  • S-drills
  • Etc.

31 april 2007

Vandaag zullen we de gehele dag in een prachtige cenote duiken: Cenote Eden. Nadat we alle spullen in het water hebben gelegd houdt Chris een uitgebreide briefing waarin hij vertelt wat we gaan doen en in welke volgorde. Tevens spreken we wat nieuwe handsignalen af en vertelt hij ons waar we op moeten letten. Eenmaal in het water plaatst Chris over de hele lengte van de pool een lijn die we zullen gebruiken om de oefeningen langs te doen. Na een trainingsduik van ruim vijf uur, waarbij we voor de zoveelste keer de lijn te hebben gevolgd met de scooter, neemt Chris ons mee voor een rondje door de cavern zone ter afsluiting.

Na afloop van de duik krijgen we van Chris te horen dat hij tevreden is met wat hij heeft gezien. Arno maakt nog de opmerking dat we iets wat gespannen zijn en dat deze morgen wel minder zou zijn. Chris antwoordt dat dit absoluut niet nodig is en dat we hem en Danny niet moeten zien als instructeurs maar als buddy’s waar we de komende tijd leuke en leerzame duiken mee gaan maken. Met deze gedachten gaan we voldaan terug naar het resort waar we genieten van een uitgebreid buffet en een paar ijskoude Mojito´sExterne Link.

1 mei 2007

Vanaf vandaag is ook Danny Riordan van de partij en is de instructeur student ratio 2:3. De instructeur/student ratio mag niet hoger zijn dan 1:2, omdat het voor de instructeur belangrijk is om het overzicht tijdens het scooteren bij hoge snelheid niet te verliezen. Om deel te nemen aan de workshop moet je in het bezit zijn van een GUE Cave2Externe Link brevet en minimaal vijftig Cave2 ervaringsduiken gemaakt hebben. Om de opname van stikstof zoveel mogelijk te beperken wordt tijdens de gehele duur van de workshop uitsluitend met EAN32 gedoken. Dit is een standaard GUE gas dat te gebruiken is tot 30m. Deze vereisten zorgen er voor dat de deelnemers beschikken over de juiste skills en ervaring om bij een hoge taskloading de duiken veilig en comfortabel uit te voeren.

Voor de eerste grotduik van deze week wordt gekozen voor Ponderosa. Het eerste team bestaat uit Erwin, Pieter en Chris en het tweede team uit Arno en Danny. Doel van de duik is om te bouwen aan onze scooter ervaring terwijl we te maken krijgen met complexe navigatie, haloclines, restricties en gedecoreerde stukken passages. Voorafgaand aan de duik krijgen we aan de hand van een gedetailleerde kaart van de grot een uitgebreide briefing waarin het duikplan wordt besproken. Tijdens de duik wordt er een jump gemaakt en komen we voorbij een T. Zodra we onze scooter burntijd bereiken zoeken we een geschikte plaats om de scooters weg te klippen en gaan we zwemmend verder totdat we onze turnpressure bereikt hebben. De duik verloopt voor beide teams prima en ook het slepen van de back-up scooter geeft geen problemen. Tijdens de zeer lange debriefing wordt de duik tot in de kleinste details besproken en worden de leermomenten duidelijk. Deze manier van evalueren hebben we als prettig en zeer leerzaam ervaren en is kenmerkend voor het verdere verloop van de workshop.

De overige dagen

In de loop van de cursus worden we meerdere malen vergezeld door andere GUE duikers. Zo heeft GUE instructeur Gideon LiewExterne Link tijd om voor het begin van een Tech1 cursus een paar keer met ons mee te duiken. Ook MCEPExterne Link duikers Per Thomsen en Franco Attolini zien kans om mee te duiken. Tijdens de duiken die we maken in de dagen die volgen, nemen zowel de complexiteit van het navigeren als de taskloading toe. Denk hierbij aan handelingen als het nemen van meerdere jumps en T´s, het meenemen van meerdere stages en het maken van meerdere gasswitches, restricties, haloclines, silt en het vergroten van de afgelegde afstand.

Uiteindelijk maken we tijdens de workshop 6 duiken die samen een totale duikduur hebben van 977 minuten, ruim 16 uur!

  • Cenote Eden: 330 min - openwater sessie
  • Ponderosa: 124 min - upstream naar Xtabay en terug via 'Rainbow' en de 'Repairshop'
  • Dos Ojos: 126 min - upstream naar de 'LSD section'
  • Mayan Blue: 133 min - upstream van A tunnel naar B, E en F, terug via 'Death Arrow Passage'
  • Chac Mool: 130 min - down stream naar 'Monster House' en upstream naar Cenote Pakal
  • Ox Bel Ha: 134 min - vanaf Yax Chen upstream naar Little Chen

Na een bijzonder leerzame, maar vooral leuke zes dagen met Chris, Danny, Gideon, Per en Franco, zit de workshop er helaas op. De workshop heeft zich vooral gekenmerkt door het ontspannen sfeertje en door de ontspannen houding van Chris en Danny. Zo was er geen sprake van een standaard instructeur/cursist verhouding. De beste beschrijving van de workshop is dan ook die van een week van grotduiken op een hoog niveau met een groep vrienden.

De workshop heeft ons persoonlijk betere grotduikers gemaakt, maar vooral het team een stuk sterker gemaakt. De opgedane kennis zal absoluut bijdragen aan het veilig maken van steeds complexere en uitdagende duiken in de toekomst. De volgende trip naar Mexico zullen we ieder twee scooters meenemen en wederom Chris en Danny vragen om een leuk en uitdagend programma samen te stellen. In onze mening is dit de ultieme manier om kennis te vergaren.


DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken
DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken DIR Duiken

Onderstaand nog drie duiken die we na de workshop hebben gemaakt. Wij vonden het fantastische duiken!

Mayan Blue – Foto Duik

Om een goed resultaat uit de fotoshoot te halen is het belangrijk dat we elkaar goed begrijpen onderwater. De avond voor deze duik houden we dus ook een uitgebreide briefing. Er zijn namelijk erg veel details waar je op moet letten. Denk daarbij aan positie van de lijn, positie tot het object, positie slave sensor, positie van en tot elkaar, niet in de camera kijken, lamp richten waar je naartoe kijkt, etc. Danny had genoeg foto’s die we konden bekijken als voorbeeld hoe het NIET moet en waar je dus op moet letten. Tevens wordt er een vijf- tot tiental extra handsignalen behandeld.

Op een whiteboard tekenen en bespreken we het duikplan uitvoerig. We zullen gaan navigeren van de B-Tunnel, jumpen naar E-Tunnel en jumpen vervolgens naar de F-Tunnel. Danny verwacht dat we dan wel op onze turnpressure zitten. Naast backgas nemen we ook twee stages mee. Onze gaskeuze is uiteraard weer EAN32. Onderstaand de uitgewerkte GUE EDGE planningExterne Link (pdf):

  • G: Foto’s maken
  • U: Erwin-1, Arno-2, Pieter-3 en Danny ‘vliegt’ in het rond
  • E: Slave flitser, 2 stages, 2 jump spools, 1 primary reel
  • E: ± 120minuten, max.24m, avg. 20m, EAN32
  • D: 15-1, 12-1, 9-2, 6-5, up 2
  • G: ½ stages+15, bg-stages
  • E: Halocline en Silt

Na een lekker ontbijt snel naar het vulstation. Daar tanks opgepakt en snel door naar Zero Gravity. Materiaal in de auto gezet, accu’s gepakt en door naar Cenote Mayan Blue. Dit is een rit van ongeveer zestig minuten richting Tulum.

We bouwen onze spullen op en leggen de stages alvast in het water. In het water bespreken we nogmaals uitvoerig de posities, de objecten, etc. Dit om onderwater zo efficiënt mogelijk met onze tijd te kunnen omgaan.

Na het leggen van de primary reel zwemmen we verder de grot in. In het begin moeten we behoorlijk ons tempo aanpassen. Je zwemt voor een fotograaf al erg snel te snel. In de meeste gevallen hangen we dan ook stil. Met behulp van signalen geeft Danny aan, duiker 1 - iets naar achteren, duiker 2 – iets naar boven, duiker 3 – iets naar links. En zo gaat het maar door. …En op het moment van het maken van de foto niet uitademen.

Uiteindelijk komen we nog een heel eind en bereiken we de F-tunnel. Daar keren we uiteindelijk en op de terugweg is het ook niets anders dan foto’s maken.

Voor de duikers (de objecten van de fotograaf) is het erg lastig om te beoordelen of een foto nu wel of niet goed is. We maken allemaal gebruik van een slave flitser. Dit is een flitser die op je tank is bevestigd met een sensor die je kunt vasthouden. Deze wordt geactiveerd door een andere flitser. De eerste duiker richt daarom zijn sensor op de fotograaf. De andere duikers richten hun sensor dan weer op eerste duiker. Dit gehele spel, in combinatie met andere factoren, zorgt er voor dat de belichting van een foto wel of niet lukt.

Na een duik van 140 minuten komen we boven water. Wat een gave duik zeg! Nu maar afwachten wat er van geworden is. Danny is ook zeer enthousiast en zegt dat er een paar mooie foto’s tussen zitten. Hij is al tevreden als er één van de 140 gelukt is, bij twee foto’s nog iets meer en bij drie foto’s is hij echt blij. Nu is Danny waarschijnlijk iets veeleisender dan wij.

Nohoch Nah Chich

We hebben nu nog een dag om met zijn drieën te gaan duiken. Daarna zal Erwin jammer genoeg naar huis gaan en blijven Arno en Pieter achter om nog een weekje te duiken. Chris is zo vriendelijk om ons zijn scooter te lenen als backup scooter.

In Nahoch willen we een leuke duik maken. We besluiten een duik te maken op een dubbelset en één stage. Er lopen hier een aantal lijnen en we gaan op zoek naar de meest rechtse lijn. Na enig zoekwerk vinden we de lijn. Al snel blijkt dat we niet de lijn hebben gevonden die we zochten. We zitten op de middelste lijn. Op zich niet zo'n probleem. De lijn welke we gepland hadden te nemen zou toch op een later moment op deze lijn uitkomen dus we besluiten om door te gaan.

Het is een schitterende duik. De grot is erg groot en heeft veel mooie formaties. Zo zien we een paar keer een hele dunne pilaar die van de bodem tot aan het plafond reikt, een fantastisch gezicht. Ver in de duik komen we op een lijn waar om de 100 feet door de originele explorers een markering is aangebracht. Deze bestaan uit piepschuim bekertjes met een afstand er op (alleen de 100 tallen). Elke 1000 meter staat de ‘echte’ afstand tot aan het begin van de grot er op. Er blijken in de loop der tijd al heel wat bekertjes gesneuveld te zijn. Mogelijk weggespoeld of misschien wel als souvenir meegenomen...

Later in de week ontmoeten we Chris en bespreken met hem welke duik we de volgende dag zullen gaan maken. Hij vraagt of we al in Nahoch zijn geweest. Volgens hem kan je heel goed daar terecht met een scooter. Er is namelijk een eenvoudige takel met touw en de zoons van de eigenaar willen ons vast wel helpen met het naar beneden takelen van de scooters. Enthousiast gaan we de volgende dag weer naar Nahoch. Bij het inschrijven blijkt dat er deze week na ons niemand meer is geweest. We vinden het maar vreemd. Zo'n mooie grot en niemand die er duikt! Waar zijn al die grotduikers toch?

We krijgen fantastische hulp van de Maya's bij het naar beneden laten zakken van de scooters. Ook de vier stages gingen op dezelfde manier naar beneden. We besluiten om zodra we de eerste stage droppen, ook de scooter te droppen en verder te gaan zwemmen. Het blijkt al snel weer een fantastische duik te worden. We komen op deze manier al snel op de plek waar we de vorige duik hebben moeten keren. Nu kunnen we gewoon doorgaan. Hier en daar zien we wat licht van boven komen. We stoppen dan even en houden onze hand voor de lamp om te kunnen genieten van het kleine beetje licht wat de grot binnen valt. Op sommige plaatsen komen de wortels door het plafond heen. Door de lichte stroming in de grot zijn alle wortels een beetje stroomafwaarts gegroeid. Een prachtig gezicht. Het maakt ons nieuwsgierig naar de planten en bomen welke hier boven staan. Hoe zouden ze er uit zien? We zullen het nooit weten.

Tortuga en Vaca Ha

De laatste dag besluiten we een rustige duik te maken en nemen twee dubbelsets mee. Het is een hele toer om er te komen. We moeten eerst de sleutel van het hek bij de landeigenaar gaan ophalen. Van Danny krijgen we een uitgebreide 'schatkaart' met de route naar de eigenaar, de route naar de afslag naar het stukje land en een beschrijving van de twee grotten. Een heel avontuur op deze manier, maar weer eens wat anders.

We komen eerst langs een pool waar we de tweede duik gaan maken. Het blijkt niet meer dan een plasje water in het moeras te zijn van drie bij drie meter. Als we naar de waterkant lopen horen we allerlei beesten wegvluchten. Het donkere water ziet er niet echt aantrekkelijk uit. We gaan door naar de tweede pool. Deze is een stuk groter en een klein beetje helderder.

Bij het omkleden worden we geplaagd door veel muggen en vliegen. We maken dus haast om het water in te gaan. Het is even zoeken naar de mainline in het troebele water. Opeens komen we in een stuk helderder water en zien we de mainline en de grot voor ons liggen. Een hele verrassing. Het is een leuke grot om in te duiken. Deze is weer anders dan de andere grotten waar we de afgelopen dagen in hebben gedoken. Er zijn niet veel formaties, maar de grot ziet er leuk uit.

Na de duik hebben we een discussie of we de tweede duik wel hier gaan maken of naar een hele andere locatie te gaan. We besluiten om toch hier te blijven. We gaan met ons pak en al in de pick-up truck zitten met de airco aan. We rijden een stukje terug naar de eerste pool, maken ons duikplan en gaan al snel te water. De pool lijkt nog kleiner nu we er met zijn tweeën in liggen. Er blijkt veel vis te zijn. Tijdens de bubble- en equipment check voelen we regelmatig vissen tegen ons aan zwemmen. Ook hier klaart het water op zodra we in de buurt van de ingang komen. Deze grot is weliswaar niet ver van de ander, toch ziet hij er weer anders uit. Hier zijn wel wat meer formaties en ook het uitslijten van de grot is hier anders gebeurd. Uiteindelijk ook hier een mooie duik gemaakt. We hebben behoorlijk wat duiken kunnen maken. Ook voor ons zit het er weer op. Erwin was reeds eerder vertrokken en heeft de jetlag waarschijnlijk al weggewerkt.

...To Be Continued!

The Penetrators

Weblog

Meer informatie over dit duikteam is terug te vinden op hun eigen weblog: Team PenetratorsExterne Link


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina