DIR-NL Trainingsdag

Op zondag 25 maart 2007 was er een trainingsdag georganiseerd voor de leden van DIR-NL. Op het programma stond een bootduik op de Vinkeveense Plassen en een gezamenlijke lunch met debriefing. Speciaal voor dit doel waren twee boten afgehuurd.

Patrick Kuyper schreef het volgende verslag over deze dag:

 

DIR Nederland


Oefendag Vinkeveen

Zondagochtend om half negen laad ik mijn auto vol en ga onderweg naar Vinkeveen. Onderweg kom ik er achter dat ik mijn jas vergeten ben…

Ik kom als één van de eersten aan bij Scuba AcademieExterne Link, dus parkeerplek zat. Eerst maar eens een verkenningsrondje lopen; het is de eerste keer dat ik hier kom en dan weet ik tenminste waar de spullen heen gesleept dienen te worden. Cees en Pieter zijn binnen en ik schuif aan. Halfje koffie dan maar (kan niet zo best tegen cafeïne) en de stroopwafel sla ik af, want ik heb net gegeten. Eén voor één druppelen de anderen binnen.

Het is inmiddels helder en zonnig. Die vergeten jas is dus geen probleem. Na een paar keer heen en weer lopen ligt mijn uitrusting op de steiger naast die van de anderen. Aangezien nog niet iedereen aanwezig is wordt er nog wat verder gebabbeld. De zomertijd is vannacht ingegaan en misschien heeft niet iedereen zich dat gerealiseerd.

Als we compleet zijn begint Pieter de briefing. Allereerst worden er teams gevormd:

  • Pieter Kop / Robert Leenen
  • Frank van Essen / Tim Delange / Frits Sluijter
  • Ed Post / Evert Smit
  • Edmund Fennema / Marcel Kuiper / Patrick Kuyper

Het is de bedoeling dat per team een duikplan aanwezig is. Dit wordt vooraf besproken met op- en aanmerkingen. Na afloop zullen we bespreken hoe de duik verliep.

Gelegenheidsteam Marcel, Edmund en ik hebben ons een aantal doelen gesteld. Eerst wat kranendraaierij om er in te komen. Vervolgens naar het wrakje en als laatste een opstijging:

Diepte
Tijd
Handeling
15m
Gaswissel
12m
2 min.
Boei oplaten
9m
2 min.
6m
Stages rondgeven
3m
3 min.

Het wordt een boottocht naar Zandeiland 8. Cees geeft een briefing over de procedures en maakt een prachtige tekening op het bord, inclusief didactisch gebruik van kleuren. Na het uitvegen wordt er gevraagd of er nog vragen zijn. Daarna is het omkleden en maken we een groepsfoto, alvorens we aan boord stappen van de twee boten. Met 12 duikers op 2 boten is er ruimte zat. Oorspronkelijk zouden er meer duikers bij zijn, vandaar dat ook de boot van Scuba Diving Vinkeveense PlassenExterne Link was ingehuurd.


DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen
DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen
DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen
DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen DIR Duiken Vinkeveen

De sets worden pas op de duikstek in de boot aangetrokken. Eventuele stages worden alvast overboord gezet en aan een lijn gehangen. Mijn rol achterover is echt prachtig, de afwerking beduidend minder… We vinden zelfs een masker op de bodem. Wel jammer dat het mijn eigen was! :-(

Een goed begin is het halve werk… Met goed de smoor in begint het al minder. Mijn trim is niet helemaal lekker, maar we gaan verder. Nu de drills. Gaat redelijk maar het kan altijd beter. Inmiddels komt een flinke stofwolk onze kant op. Uiteraard zijn wij niet de veroorzakers, maar andere "iemanden". Echt waar!

We volgen de aanwijzingen om naar het wrakje te komen: kompaskoers en bodemcontouren zoals uitgelegd met behulp van dat kunstwerk van Cees, maar vinden desondanks geen wrak.

De opstijging gaat volgens plan. Edmund doet zijn gaswissel, Marcel en ik kijken de kat uit de boom. Ik heb dit nog niet geoefend en heb mijn stage alleen mee als ballast. Eerst maar eens wennen aan mijn nieuwe vriendje. Vervolgens laat ik op 12 meter de boei op. Edmund houdt de tijd bij. Op 6 meter wisselen Edmund en ik de stages uit. Ik merk dat hij hier een stuk handiger mee is dan ik. Op 3 meter krijg ik de de andere stage er nog bij. En bedankt hoor.

We komen bij de boot. Een boot moet ik eigenlijk zeggen, want we zijn bij de andere boot opgedoken. Maakt ook niet uit, we gaan aan boord. De terugweg is een leuk tochtje zo in het zonnetje. Echt afzien hoor dat duiken…

Nadat we de spullen vanuit de boten naar de auto's hebben verhuisd is er de debriefing: Wat is er van het duikplan terecht gekomen, waarom is er van afgeweken, etc.? De verschillende scenario's worden besproken en voorzien van commentaar en tips. Ik vond het heel erg leerzaam.

Nog wat nagenieten en vervolgens naar huis. Het is inmiddels 5 uur, de dag is voorbij gevlogen. Ik denk dat ik de organisatie uit ieders naam kan bedanken voor een zeer geslaagde dag!

Tot ziens,
Patrick


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina