Presentatie over DIR voor de Hengelose Sport Duikers

Op 13 november 2006 gaven Roy van Ginkel en Bart Adema een presentatie over Doing It Right voor duikvereniging de Hengelose Sport Duikers (HSD)Externe Link.André Albers was aanwezig bij deze presentatie en schreef voor het HSD clubblad het volgende verslag:

 
Hengelose Sport Duikers


HSD wrakduikers bijgespijkerd in duiken volgens DIR methode

DIR gaat veel verder dan alleen je apparatuur volgens een standaard configuratie inrichten. Volgens Bart Adema en Roy van Ginkel, beide fervente aanhangers van DIR, maakt apparatuur slechts 10% van het concept uit. Beide duikers die vorig jaar hun GUE Tech1 opleiding succesvol afrondden hebben op speciaal verzoek van onze voorzitter op enthousiaste wijze alle aspecten nog eens de revue laten passeren.

De toenemende belangstelling binnen de HSD voor DIR komt deels voort uit de hoge eisen die wrakduiken stelt aan de duiker en zijn uitrusting. Het was dus ook geen wonder dat de groep aanwezigen allemaal een wrakduik specialisatie hebben gevolgd.

Tijdens de informatieavond op 13 november in het sportcomplex Veldwijk was alle gelegenheid tot het stellen van vragen aan Roy en Bart. De DIR configuratie werd door beiden uitgelegd aan de hand van de opgebouwde persluchtsets waarbij bij DIR vrijwel altijd met passende gasmengsels gedoken wordt. Voor de Noordzee biedt trimix 30/30 duidelijk voordelen boven Nitrox zegt Roy. Het gebruik van een decofles is dan eigenlijk niet nodig hetgeen leidt tot een lagere "task loading" tijdens het wrakduiken. Wel dient je dan rekening te houden met een argon flesje aan je backplate voor de droogpakinflator.


Doing It Right Doing It Right Doing It Right Doing It Right Doing It Right Doing It Right

De oorsprong van DIR ligt in het Woodville Karst Plain ProjectExterne Link waarbij extreem diepe en lange duiken gemaakt worden. Hier werden voor eerst tekortkomingen gevoeld aan de tot dan toe in zwang zijnde ratjetoe aan visies op uitrusting en gebrek aan standaard procedures. Over dit onderwerp is overigens veel op het internet te vinden, onder meer op Gue.comExterne Link. Sinds DIR hier zijn intrede deed zijn er geen noemenswaardige ongelukken meer gebeurd tijdens het grotduiken.

Duikspullen welke voldoen aan de eisen van DIR zijn meestal niet goedkoop. Desondanks is het onze overtuiging dat je uiteindelijk niet duur uit bent. Immers DIR is in essentie een minimalistische benadering van de uitrusting: alles wat geen functie onder water heeft kan achterwege blijven. Een belangrijke besparing is het gebruik van een bottom timer in plaats van een dure duikcomputer. De DIR visie geeft ook vanaf het begin helderheid waar je naar toe zou kunnen met je uitrusting waardoor "foute aanschaffingen" eigenlijk niet aan de orde zijn. Alhoewel een customized trilaminaat maatdroogpak natuurlijk wel een piece de resistance in je budget blijft.

Als laatste maar zeker niet minste aspect van het DIR concept wordt aandacht gegeven aan de mentale aspecten van het duiken. Dit komt ondermeer tot uiting in de mate waarin de duiker zich bewust is van de situatie waarin hij zich bevindt en in hoeverre deze perceptie de realiteit weerspiegelt. Als duiker ben je eigenlijk voortdurend bezig deze zogenaamde "situational awareness" (SA) te ontwikkelen. SA begint met het interpreteren van de informatie zoals je die waarneemt. Hierbij kijk je van binnen naar buiten beginnend met jezelf naar je uitrusting, je team en tenslotte naar je omgeving. In het volgende niveau van bewustwording leer je om de huidige situatie waarin je verkeerd te begrijpen en samen te vatten. Op het hoogste niveau van SA maak je afwegingen van de gevolgen voor je toekomstige situatie in "wat als" situaties. Uiteraard vindt dit alles onder water plaats. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden spreekt het voor zich dat de DIR duiker een gezonde levensstijl en een uitstekende lichamelijke basisconditie heeft.

In de vertoonde OW-video gemaakt tijdens de GUE Tech1 opleiding van Bart en Roy kwam duidelijk naar voren waar SA voor nodig is.

Uit de vele doordachte vragen die gesteld werden bleek duidelijk dat de avond een schot in de roos was. Het enthousiasme waarmee Bart en Roy hun ding deden was aanstekelijk en lijkt een garantie dat DIR binnen de HSD-geledingen verder uitdijt. Meer over het onderwerp is te vinden bij DIR-NL op www.frogkick.nl.

André Albers


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina