DIR-GER meeting in Hemmoor

In het weekend van 26 en 27 november had DIR-GER, de Duitse DIR nieuwsgroep, weer een bijeenkomst georganiseerd in Hemmoor, Duitsland. Het beloofde weer net zo druk te worden als vorig jaar en ook nu was er weer een flinke groep leden van DIR-NL bij aanwezig. Het slechte weer gooide echter roet in het eten; vanwege de sneeuw en gladheid beleefde Nederland één van de langste files aller tijden en hierdoor moest een deel van de Nederlanders afzeggen. Maar ook de Duitse groep was uiteindelijk veel kleiner dan verwacht.

 DIR Germany

Ondanks alle tegenslagen waren er uiteindelijk toch nog 15 Nederlanders veilig in Hemmoor aangekomen. Wilbert Bok, Fred Boer, Jaap Schots, Renè van Olphen, Edmund Fennema en Sander waren er bij en dit is hun verslag.


DIR-GER weekend Hemmoor

Op de uitnodiging om deel te nemen aan het DIR-GER weekend zijn we direct ingegaan. Evenals een groot aantal andere DIR-NL leden, waarvan een deel al vaker naar dergelijke bijeenkomsten was geweest. De Duitsers maken er altijd een heel weekend van en organiseren hierbij een aantal duiken, maar ook interessante lezingen en demonstraties. Ditmaal is de meeting in Hemmoor, ongeveer 50 km van Cuxhaven. Ons welbekend omdat we er ieder jaar komen. Het water in Hemmoor leent zich namelijk uitstekend voor het maken van diepe trainingsduiken, want het water is mooi helder en van 0 tot 45 meter diepte zijn diverse objecten die bedoken kunnen worden.

Vrijdag 25 november

Op vrijdagmiddag zou het merendeel van de Nederlanders afreizen richting Hemmoor, maar het weer was extreem slecht. Volgens het KNMI was de 25e november zelfs de donkerste dag ooitExterne Link en dat zorgde voor extreem lange files, ongelukken en oponthoud. Een deel van de Nederlanders was al gaan rijden, maar kwam vast te zitten in deze files. O.a. JP en Jiles hebben daarom laat op de avond rechtsomkeerd gemaakt en de rest van het weekend afgezegd. Cor en Robert zouden ook vrijdagavond aankomen, maar hebben hun vertrek uitgesteld tot de vroege zaterdagochtend.

Alle schema's lagen dus overhoop, maar wij zijn toch laat in de avond met de reis aangevangen. Alles aan boord: dubbelsets, stages, scooters en andere gadgets. Maar ook eten, drinken, gasbrander, dikke slaapzakken, etc. Mochten we stranden dan was er tenminste geen nood aan de man. Het weer was en bleef erg slecht en we konden op vele trajecten niet harder dan 30 km/uur rijden en nog belandden sommigen in de berm. Al met al ging het goed, maar de reistijden lagen tussen de 6 en 10 uur i.p.v. de normale 5 uur...

Ook Eddy en Gertje waren vrijdagavond aangekomen en hadden intrek genomen in hun appartement dat was gehuurd voor het weekend. De grootste bikkel bleek trouwens Hilde te zijn, was die was bij elkaar 24 uur(!) onderweg geweest vanuit België. Een rit die haar normaal zo'n 6 uur zou hebben gekost. Over enthousiasme gesproken!

Zaterdag 26 november

Toch nog wat kunnen slapen en om 8 uur opgestaan voor het ontbijt en dan richting waterkant. Daar was het een hartelijk weerzien van diverse DIR-NL leden die ook op dit treffen weer met een respectabel aantal waren gekomen. Dit in tegenstelling tot onze Duitse collega's, maar dat kwam natuurlijk door het slechte weer. Normaal zijn dit soort bijeenkomsten namelijk een zeer drukke boel.

De scooters werden naar de waterkant gedragen en van daaruit maken we met 2 teams een trainingsduik. Het water temperatuur is ongeveer 7 tot 8 graden aan de oppervlakte, maar op diepte daalt het tot zo'n 4 graden. Warme onderkleding is dus geen overbodige luxe. Wat ook nu weer een hoop bekijks trok waren de 'DIR tractoren' die in het water geparkeerd lagen.

Rond 12 uur arriveerden Theo en Dick en een uur later Cor en Robert. Ze hadden er lang over gedaan, maar waren veilig in Hemmoor aangekomen. Na iedereen begroet te hebben zetten ze direct hun apparatuur in elkaar om te gaan duiken.

Rond de klok van twee uur gingen de diverse workshops van start. Net als ieder jaar kon je je hier van tevoren voor opgeven. De workshops die gegeven werden waren o.a. stagehandling, het werken met klimtouwen (wat vaak nodig is bij grotduiken) en natuurlijk scooteren. De workshops werden druk bezocht.

De duiken in de middag waren zo ontspannen dat onze groep de tijd een beetje vergeten was. Dus om 5 uur het water uit, inpakken en op naar Zur LindeExterne Link, een hotel restaurant waar de avondsessie gepland was. Een echt Duits etablissement met veel houten lambrisering en bier.

De gehele groep had zich reeds geïnstalleerd in de zaal waar Reinhard Buchaly, één van de pushduikers van de EKPP, een lezing zou geven. Reinhard begon met een korte introductie over grotduiken in het algemeen en de verschillen met exploratieduiken zoals het European Karst Plain Project (EKPP) die uitvoert. Helaas voor ons ging dit in een rap Duits tempo en met de nodige technische termen, dus somnige stukken waren wat moeilijk te begrijpen.

Aan het eind van de lezing werd ons een video vertoond die met een infraroodcamera was gemaakt tijdens een exploratieduik in de Gourneyras grot in FrankrijkExterne Link. Deze camera is sinds enkele jaren in gebruik bij het team, maar de beelden zijn nog maar weinig vertoond. Het gaf een mooi beeld van wat deze duikers doen tijdens hun extreem lange en diepe grotduiken.

Na afloop van de lezing werd het eten geserveerd in dezelfde zaal, waar de tafels reeds gedekt stonden. Het was het personeel goed opgemerkt dat we honger hadden en ze noemden ons "een stelletje Vikingen". Maar van zo'n actieve dag in de buitenlucht krijg je natuurlijk ook stevige trek!

Na het diner zijn we met de hele Nederlandse groep teruggegaan naar één van de appartementen voor een afzakkertje en daarna snel de kooi in.


DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor
DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor
DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor
DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor
DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor
DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor
DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor DIR duiken in Hemmoor

Zondag 27 november

Na een goede nachtrust afgesproken aan de waterkant bij Einstieg 1 om met een groepje richting de Rüttler te scooteren. Sommige teams wilden nog driemaal te water, terwijl anderen kozen voor éénmaal en een relaxte terugreis.

Voordat we vertrokken attendeerde Robert ons er op dat Cor foto's ging maken bij de Rüttler, dus als we even tijd hadden konden we langs komen om te poseren voor de foto. Dit was niet aan dovemans oren gezegd.

Wat een mooi gezicht zo'n groep met scooters en lampen voorbij te zien komen onderwater! Bij de Rüttler viel, zoals afgesproken, de groep uiteen. Het eerste team ging de diepte in, het tweede team ging helemaal achterin de plas kijken en het laatste team ging rondom de Rüttler scooteren. Daar kwamen ze Cor nog tegen die foto's aan het maken was van Robert en Hoffi. Sander werd daar ook nog even vastgelegd op de gevoelige plaat.

Na de duik maakte Fred vanuit de achterbak van zijn bestelwagen een lunch voor de mannen; koffie en bamisoep. Hiervoor nog onze hartelijke dank!

Helaas was het op de zondag niet zo druk als op zaterdag terwijl het weer juist aangenamer was dan de dag ervoor. Daarom stelden we de vraag; "Wo sind die Deutsche Leuten?". De meeste personen bleken alweer onderweg naar huis omdat ze rekening hielden met wederom veel vertraging.

Aan het eind van de middag werden er weer vele handen geschud en nog even een groepsfoto gemaakt. Daarna vertrokken de meeste DIR-NL leden weer richting het Nederlandse Heimat. De weg naar huis verliep voor de meesten voorspoedig, want er lag bina geen sneeuw meer op de weg.

Ondanks het tegenvallende weer was het een zeer geslaagd weekend. Weer veel bekende gezichten gezien, mooie duiken gemaakt en lekker gegeten. Het was een erg leuk en goed georganiseerd weekend. Onze dank hiervoor aan de organisatie!

Binnen ons team zijn de eerste plannen om tussen Kerst en de jaarwisseling nog een keer richting Hemmoor te gaan alweer gemaakt. En als het weer het toe laat in de tent.

Wilbert, Fred, Jaap, Renè, Edmund en Sander

Meer informatie over de Kreidesee in Hemmoor:


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina