DIR-GER meeting in Hemmoor

In het weekend van 11 en 12 december heeft de DIR-GER groep weer een bijeenkomst georganiseerd in Hemmoor, Duitsland. Op het programma stonden weer een paar ijzige duiken, informatieve workshops en gezellige etentjes. Een hele groep van DIR-NL was dit weekend ook naar Hemmoor afgereisd.

Robert Leenen was één van de aanwezigen en dit is zijn verslag:

 

 

DIR GermanyVrijdag 10 december

David, Ward en ik verzamelen om 12:00 uur bij Eddy's huis. Om 13:00 uur vertrekken we met twee auto's, volgeladen met o.a. dubbelsets, stages, heatingtubes en een vijftal scooters. Daarbij kwamen nog tassen met warme kleding en 'proviand'.

Na een lange rit waarbij we een uur in de file staan vanwege een ongeluk, komen we rond 18:30 aan bij onze bungalow in Hemmoor. Na een snelle check van de accomodatie is het tijd voor de warme hap, dus we gaan op zoek naar een restaurant in de buurt. Na wat rondrijden door het dorp komen we aan bij een restaurant waar toevallig al veel leden van DIR-GER aanwezig zijn. Dit blijkt ook de lokatie te zijn waar op zaterdag het gezamenlijke diner is gepland.

Hoewel het erg gezellig is en de verleiding groot is om te blijven zitten gaan we na het eten niet al te laat slapen, want op zaterdag moeten we er weer vroeg uit.

Zaterdag 11 december

Iedereen verzamelt zich aan de waterkant bij Einstieg 1. Om 8:30 opent Michael Waldbrenner de bijeenkomst officieel met een welkomstwoord en uitleg over het programma. Tijdens deze dag kon men er voor kiezen om te duiken of workshops te volgen. Of allebei natuurlijk.

Daarna neemt Ralph het van Michael over. De 15 aspirant leden ('newbies') voor DIR-GER laten hun apparatuur door Ralph controleren en daarna was voor ieder van hen een ervaren buddy geregeld voor een introductieduik. Dit is niet alleen bedoeld om kennis met elkaar te maken, maar zo worden nieuwe leden ook geholpen met apparatuur en krijgen ze direct tips om hun duiktechniek te verbeteren. Een betere start kun je je toch niet wensen?

Newbie duik

Ik krijg één newbie toegewezen. Aan de waterkant bekijk ik zijn apparatuur en geef wat tips voor verbetering. We kleden ons beide om en in het water controleer ik nogmaals alle apparatuur en we bespreken het duikplan.

We zullen maximaal 15m diep duiken. Ik zal letten op hoe hij zwemt, communiceert, etc. Tijdens de duik doe ik voor hoe je op de juiste wijze de manometer tevoorschijn haalt en hoe je de lamp het beste kan dragen (in de linkerhand). Ook doen we een valve-drill. Lang niet alles gaat perfect, maar voor iemand die nog niet zo lang bezig is met DIR is dat ook geen probleem. Hij heeft in ieder geval genoeg huiswerk voor de volgende keer.

Er passeren verschillende groepjes DIR duikers. Sommigen met newbies, anderen gaan met Gavin scooters de diepte in. Op de terugweg komen we Cor en Jesca tegen. Cor is te herkennen aan zijn grote camera met flitser. Ik zwaai naar hem en vraag hem om een foto van ons te maken. Daarna nemen we afscheid en zwemmen we tussen de grote takken door richting de kant.

Scooterduik

Samen met David heb ik een duik gepland richting de Rüttler, het gebouw dat zich op zo'n 30m diepte bevindt. Voor Hemmoor bekend werd als mooie duiklocatie was het een afgraving voor de winning van cement. In die tijd was de Rüttler de plaats waar vrachtwagens werden geladen. Na het sluiten van de afgraving is een meer ontstaan met een maximale diepte van 60m. Duiken is toegestaan tot 45m en alleen met een uitrusting met minimaal twee gescheiden automaten.

Op het moment dat de newbie en ik aankomen bij de kant staat David klaar met zijn scooter. We clippen beide onze scooters aan en drinken nog even snel een beterje warme thee die door Julian is bereid. Knap staaltje surface-support! ;-) Daarna is het 'thumbs down' en volgen we de weg die ooit is gebruikt door vrachtwagens die cement naar boven transporteerden. Onderweg vliegen we op veilige afstand over een aantal zwemmende duikers heen.

We dalen af tot zo'n 26m en zien dan een groot donker gebouw voor ons; de Rüttler. We kijken elkaar aan en vervolgen onze weg. Bij het gebouw aangekomen bekijken we de betonnen structuur boven ons; het moet zo'n 20m hoog zijn en het zicht is goed genoeg om de bovenkant te kunnen zien! In de grond onder ons zit een gat dat is afgesloten met een hekwerk. Er zit een tunnel achter die is afgesloten nadat er enkele duikers zijn omgekomen. Nu zwemt er alleen nog een heel erg grote forel.

We gaan over de rand, verder de diepte in. Het zicht is hier erg goed en er is genoeg daglicht om je op 15m te wanen. We volgen de helling tot we op 41m komen, diep zat. Omdat we 21/35 trimix ademen is dit makkelijk te doen en ondervinden we geen narcose zoals dat wel bij lucht zou gebeuren. We beginnen rustig op te stijgen langs de helling, met onze scooters in de hand.

Op een diepte van 35m drukken we de trigger weer in en scooteren we terug richting de Rüttler. Daar aangekomen blijven we hangen om het gebouw eens goed te bekijken. Daarna scooteren we rondjes om het gebouw heen, steeds weer een meter hoger. Af en toe blijven we hangen om onze ogen goed de kost te geven en de stijgsnelheid te beperken. Op een meter of 12 keren we de Rüttler de rug toe en scooteren terug naar Einstieg 1.


Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor
Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor
Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor
Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor
Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor
Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor
Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor
Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor
Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor Duiken in Hemmoor

EKPP Trainingsduik

In de middag is er een trainingsduik gepland door een groep duikers van de EKPP. Ze zullen naar de overkant scooteren met een heleboel apparatuur en later weer terug scooteren. De groep bestaat uit 10 man, inclusief 4 kaaskoppen; Gertje, Wido, Eddy en Ward.

Aan de waterkant is het een drukte van jewelste, want iedere duiker gaat te water met minimaal 2 stages, sommigen tot wel 6 stuks. Daar bovenop komen heatingtubes en meerdere scooters. David en ik helpen bij het aanclippen van alle apparatuur. Uiteindelijk is iedereen klaar en vertrekt de groep naar de overkant. Daar wacht Michael ze op voor een groepsfoto.

Na het duiken

Tijdens het omkleden en opruimen van alle apparatuur wordt er flink wat afgepraat op de parkeerplaats. Er is dit keer een behoorlijke groep van DIR-NL aanwezig, een deel hiervan dook vandaag bij Einsteig 1, een ander deel bij Einstieg 2. Het is al pikdonker als alles is opgeruimd en we terug bij de bungalow zijn. In enkele auto's rijdt de groep richting het restaurant voor het avondeten.

Het restaurant heeft een aparte eetzaal die helemaal is gereserveerd voor DIR-GER. Het menu was van tevoren al bekend en de bestellingen al doorgegeven. Het duurt even, maar als ze beginnen te serveren lijkt er geen eind aan te komen; er is vlees en groente in overvloed! Maar ook het bier vloeit rijkelijk, je zou bijna vergeten dat het hier om gezonde DIR duikers gaat. :-)

Na het eten gaan we met een groepje terug naar de bungalow en drinken daar nog een laatste biertje. Uiteindelijk is het 2 uur als het licht uit gaat. Het was een lange dag...

Zondag 12 december

Erwin en Pieter gaan nog een duik maken terwijl de rest nog in bed ligt of al aan het inpakken is.

In de ochtend geeft Ralph een klim workshop. Deelnemers krijgen uitleg over apparatuur en kunnen vastgegespt aan een veiligheidskoord een afdaling maken in een trappenhuis. Op zich heeft dit niets met duiken te maken, maar voor grotduikers zijn dit handige skills gezien de vreemde locaties waar je af en toe duikt.

Om 12 uur moeten we de huisjes verlaten. Na het uitchecken en het afscheid van iedereen rijden we weer terug naar NL. Het weekend is weer veel te snel voorbij, maar we hebben veel bekende gezichten gezien, nieuwe mensen ontmoet, leuke duiken gemaakt en kennis opgedaan. Graag bedank ik de Duitse organisatoren voor hun gastvrijheid. Hopelijk zijn we volgende keer ook weer van de partij!

Robert Leenen

Meer informatie over de Kreidesee in Hemmoor:


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina