GUE DIR Fundamentals opleiding

In oktober 2004 was GUE instructeur Chris le Maillot naar Nederland gekomen om een GUE DIR Fundamentals opleiding te geven aan Pieter, Lilian, Jan, Marcel, Willy en Hans. JP Bresser was de assistent van Chris en Gertjan Verhoef bediende de camera. Dit is Lilians verslag:

  Global Underwater Explorers

DIR-F

Afgelopen weekend (15 tot en met 17 oktober 2004) was het zo ver: Pieter, Jan, Marcel, Willy, Hans en Lilian stortten zich op de DIR-F cursus. Onze instructeur is Chris le Maillot, geassisteerd door JP. De cursus vindt plaats in Amsterdam (theorie) en Vinkeveen (praktijk). Hans en ik hebben geen rijbewijs en worden het hele weekend met onze bagage door onze medecursisten heen en weer gereden. Hier zijn we ze erg dankbaar voor!

Vrijdagavond

Om 7 uur verzamelen we in de theorieruimte. Tijdens het voorstelrondje blijkt dat we een heel gemêleerde groep zijn: De minst ervaren duiker heeft pas 1 brevet en 5 duiken, de meest ervaren duiker is instructeur en heeft er bijna 1000. Sommige duikers duiken al lang met de DIR configuratie, anderen hebben een set geleend of net een paar weken ervoor aangeschaft. Sommigen duiken al jaren droog, iemand anders duikt voor het eerst droog, en twee bikkels duiken nat. Kan dat, een cursus geven aan een groep die zo ontzettend uiteenloopt? Volgens Chris is dit nu het mooie van een DIR-F cursus: ja, het is mogelijk om deze cursus te geven aan een heel gemêleerde groep, voor iedereen valt er veel te leren. Dit weekend zal het uit moeten wijzen! De hele avond wordt besteed aan de achtergrond van DIR en het eerste deel van de theorie. Voor we het weten is het een uur of een, hoog tijd om op te breken, morgen moeten we weer vroeg op. Naast het aanpassen van het materiaal staat de zwemtest voor morgen op het programma.

Zaterdag

Al om half 8 zijn we weer present, snakkend naar koffie. Het is wel vroeg… We beginnen met het aanpassen van onze configuratie. Banden moeten versteld worden zodat het harnas beter op je rug zit, D-ringen worden hoger of later gezet, kruisbanden worden strakker of losser gezet, single tanks adapters verwijderd en ga maar door. Zonder te letten op het gekerm van aan hun oude vertrouwde fles gehechte mensen worden flesvoetjes en netjes geamputeerd. De manometer van Hans wordt met een ferme haal uit zijn console getrokken: “kun je later altijd nog terugzetten”. Daarna oefenen we droog met het aan- en afclippen van onze manometer en primaire automaat, vervolgens oefenen we de modified S-drill. Het kost best wat tijd voor iedereen dit een aantal keren geoefend heeft, en de zwemtest wordt naar morgen verschoven. We gaan met onze aangepaste uitrusting naar de waterkant van Vinkeveen, eindelijk onze vers verworven kennis in het water in de praktijk brengen! Aangekomen in Vinkeveen gaan we eerst de verschillende vinslagen droog oefenen (handig dat er langs de waterkant tafels staan). Het voelt wel vreemd om dit op het droge te doen. JP doet alles voor, en wij proberen het na te doen, eerst zonder en dan met vinnen. Echt makkelijk is het niet! Het ziet er voor de voorbijgangers vast wel grappig uit, een tafel met een paar liggende duikers met hun beentjes in de lucht… maar wij oefenen serieus door. Chris corrigeert onze houding regelmatig: schouders meer naar achteren, rug hol, hoofd omhoog. Als het zeer doet, lig je goed! Daarna oefenen we met onze hele uitrusting aan het aan- en afclippen van onze spulletjes nog een keer. Inmiddels is het al laat, we hebben hard doorgewerkt maar de lunchpauze is er bij ingeschoten. Een paar sandwiches van de benzinepomp moeten de ergste honger stillen.

Daarna gaan we het water in, JP gaat ons filmen. De eerste duik wordt bijna helemaal besteed aan het doornemen van de verschillende vinslagen. Terwijl de rest van de groep toekijkt (en daarbij stil op zijn plek moet blijven liggen…) doet Chris een vinslag voor, en dan moet iedereen een voor een deze vinslag nadoen. Hier zijn we wel even zoet mee. Hierna gaan we naar boven om de resultaten te bespreken en door te nemen wat we de volgende duik gaan doen: de "Basic 5". Willy heeft niet meer voldoende gas en Chris spreekt met hem af morgenochtend een aparte sessie te doen. Hans heeft nog wel voldoende gas maar ziet bijna blauw van de kou in zijn natpak, dus hij mag de Basic 5 als eerste laten zien. We gaan weer naar beneden. Chris doet alles een keer voor, Hans doet het na en verlaat dan de groep. Wij gaan verder. Eén voor één worden alle oefeningen afgewerkt. Om half zeven komen we het water uit, het begint al donker te worden.

Terug naar Amsterdam om de video te bekijken, terwijl we wachten (en wachten, en wachten, en wachten…) op de bezorgpizza. Het is erg goed om jezelf op video te zien, het wordt meteen duidelijk wat de problemen zijn. In het begin lijkt het lastig om op de video al die duikers uit elkaar te houden maar na een paar minuten herkennen we iedereen makkelijk: Willy heeft een grijze wetsuit, Hans heeft wetsuit en knalgele vinnen, Jan heeft een droogpak met fluorescerend gele schouders, Marcel heeft overal met grote letters JP op staan, en ik ben te herkennen aan het feit dat mijn vinnen altijd loodrecht naar het wateroppervlak wijzen (oeps...). Een aantal mensen ligt goed in het water, een paar hebben problemen met hun buoyancy en trim, iedereen krijgt aanwijzingen hoe hun houding en vinslag verbeterd kan worden. Doordat we zo geconcentreerd bezig zijn, zijn we soms te veel met onszelf en onze oefening bezig in plaats van met het team, dit is een punt waar we morgen allemaal extra op moeten letten! Daarna gaan we door met de theorie. We mogen al om tien voor half 1 naar huis vandaag en morgen hoeven we er pas om 8 uur te zijn. Dat wordt uitslapen…


GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding
GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding
GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding GUE DIR Fundamentals opleiding

Zondag

We beginnen met nog wat sleutelen aan onze uitrusting. Boltsnapjes worden beter vastgezet, bungees worden strakker gemaakt, mijn eerste trap die een beetje lekt wordt tijdelijk vervangen door de Ultralight van JP. Daarna gaan we droog oefenen met het geven van lucht aan een duiker die zonder lucht zit. Dan wordt het toch tijd voor de test in het zwembad.

Bij het zwembad aangekomen is er geen apart gedeelte van het bad gereserveerd voor snelzwemmen en tot grote ontsteltenis van een aantal rustig poedelende dames op leeftijd storten wij ons borstcrawlend in hun midden. We maken niet echt een goede indruk vrees ik… De badmeester zet een stuk van het bad af voor ons, en daar maken we de test af. Snel afdrogen en door naar Vinkeveen, waar we met moeite onze auto’s kwijt kunnen. Vandaag zijn er niet alleen reguliere zondagsduikers, ook de DIR-NL duikdag vindt hier vandaag plaats, dus het ziet (letterlijk!) zwart van de duikers.

Terwijl Chris een duik maakt met Willy, neemt de rest de oefeningen op het droge nog eens door en bespreken we de pre-dive planning en checks. Gertjan zet onder water een vierkantje uit van lijnen. In het water doen we onze checks en dalen af. We zwemmen met verschillende vinslagen boven het vierkant, dat in diepte van 2 tot 4 meter loopt. Naast een reel die een hoekpunt van ons vierkant markeert heeft een zoetwaterkreeftje een goede plek gevonden om die drukte eens te bekijken. Iedere keer dat ik langs zwem houd ik mezelf voor: je niet af laten leiden Lilian, doorzwemmen! Als ik voor de vierde keer langs kom, ligt Cor (die vanmiddag wat foto’s van ons maakt voor Frogkick.nl) er naast met zijn camera, en wijst enthousiast op het kreeftje. Ik zwem stug door, ik laat me niet afleiden. Vier meter verderop hangt Hans enthousiast wijzend boven een ander kreeftje, ik probeer weer stug door te zwemmen maar het wordt wel lastig zo! Ik heb nog niet eerder kreeftjes in Vinkeveen gezien en wil er eigenlijk een half uurtje boven gaan hangen. Is wel een goede trimoefening natuurlijk maar niet wat vandaag op het programma staat, doorzwemmen dus! Telkens wordt een team door Chris apart genomen in het vierkant om de S-drill en valve drill te oefenen.

Nu is het tijd voor het vullen van de flessen en een zeer welkome warme lunch in 't Duikertje. Na de lunch maken we ons klaar voor de laatste duik van de dag: S-drills, valve drill en het schieten van een boeitje. Chris maakt weer eerst een duik met Willy, terwijl wij op het droge oefenen en proberen ons niet af te laten leiden door alle andere DIR duikers om ons heen (lastig, lastig… het zou zo leuk zijn om even een uurtje rond te hangen en te kletsen met iedereen!) Omdat Jan vanwege een knieblessure niet meer kan duiken, zijn er twee teams over: Pieter en Hans, Lilian en Marcel. Terwijl het ene team hun vaardigheden aan Chris laat zien, zwemt het andere team vinslagen demonstrerend boven het lijntje. Als we boven water komen krijgen we de uitslag van de cursus: Hans en Pieter zijn geslaagd, de rest heeft een provisional. Terug in Amsterdam wordt de video van vandaag doorgenomen. Hoewel er nog een aantal dingen niet gaan zoals ze zouden moeten gaan, is heel duidelijk te zien dat iedereen vooruitgang heeft geboekt in vergelijking met gisteren, en dat is heel mooi. Daarna nog een brok theorie en de afronding, pas om kwart over tien zijn we klaar met alles en kunnen we ons bed op gaan zoeken.

Het leven na de DIR-F

Ik vond het een ontzettend leerzaam weekend, waarbij het ook nog eens erg gezellig was in de groep. De vraag die ik aan het begin van het weekend had: kan een cursus geven aan een groep met zo’n enorm verschillende opbouw in ervaring, wel werken, is nu wel beantwoord: ja, dat is met DIR-F heel goed mogelijk! Ik weet dat ik nog een hoop dingen heb die ik moet verbeteren voordat Chris in de lente terugkomt, maar ik weet nu wel precies aan welke technieken ik moet werken. Ik heb pas sinds 3 weken een wing en moet ook duidelijk mijn equipment nog beter leren kennen. Dit is een beetje een nadeel als je vroeg aan deze cursus begint, maar het is ook een groot voordeel: door het precies afstellen van mijn wing en het op de juiste manier aanleren van de technieken krijg ik meteen vanaf het begin de juiste start in het DIR duiken, en dat is heel belangrijk. Ik heb mijn blik al gericht op een Cave1 cursus in Mexico in het voorjaar van 2006, in de tussentijd blijf ik oefenen!

Lilian Stigter, ook namens Jan, Pieter, Marcel, Willy en Hans

Als je meer informatie wil over de Global Underwater Explorers, ga dan naar www.gue.com.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina